"Safari Cinayeti" Davası - Son Dakika
Güncel

"Safari Cinayeti" Davası

"Safari Cinayeti" Davası

Sanık Mustafa Karahan'ın, İsviçre'nin başkenti Bern'de 1998'de biri İsviçre vatandaşı 4 kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle yargılanmasına devam edildi

10.10.2013 20:07

Sanık Mustafa Karahan'ın, İsviçre'nin başkenti Bern'de 1998'de biri İsviçre vatandaşı 4 kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Mustafa Karahan ve müştekiler katıldı.

Heyetteki hakim değişikliği nedeniyle eski tutanakların okunduğu duruşmada, İsviçre Ceza Yasası'nın adam öldürmeye ilişkin maddelerinin Türkçe'ye çevirisini yapan bilirkişi Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk'un raporunun geldiği tutanağa geçirildi.

Duruşmada söz verilen sanık Karahan, 5 Kasım'da Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gideceğini ve akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair muayene olacağını belirterek, "Mağdurum, şimdilik diyeceğim bir şey yoktur" diye konuştu.

Duruşmada söz alan müştekilerin avukatı Kasım Güneş ise olay tarihinde Safari isimli iş yerinden çıkarken sanığın üzerinde yaralama belirtileri olduğunu iddia ederek, "Biz sanığın muayenesinin yaptırılarak üzerinde herhangi bir bere ve yara izi olup olmadığının tespitini istiyoruz. Olaya karışan bazı insanlar var. Olayın bu üçüncü kişiler tarafından mı yoksa sanık tarafından mı işlendiğinin tespitini istiyoruz" dedi.

Müşteki Fikri Kırmızıkaya da olay tarihinde Safari isimli restoranda temizlikçi olarak çalışan Gülistan Uçur'un polise verdiği ifadesini, Bern Polis Merkezi'nden aldığını ve mahkemeye sunduğunu anlattı.

Sanık Karahan'ın avukatı Mehmet Tav ise Gülistan Uçur'un polise verdiği ifadelerin geçersiz olduğunu savundu.

Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Çerçi, tanık Gülistan Uçur'un olay hakkında bilgisi olması ihtimaline karşı talimatla ifadesinin alınmasına ve sanığın kaçabileceği yönünde şüphe bulunduğundan tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti başkanı Mehmet Selçuk, tanıklar Brambilla Nino, Hayoz Carine, Knutti Monica Diane, Lufi Marianne, Schaffer Tea Room, Tami Renato, Margaretha Elisabeth Etter ve Geniş Erdoğan'ın dinlenmeleri için Adalet Bakanlığı aracılığı ile İsviçre devletine yazılan talimata cevap geldiğini tutanağa geçirdi.

Mahkeme heyeti, sanığın eski eşi Fatma Top ve Erdoğan Geniş'in kardeşi Metin Geniş'in belirtilen adreslerinden çağrılarak sanığa herhangi bir silah teslim edilip edilmediğinin sorulması ve Metin Geniş'e aynı hususun sorulması için İsviçre'nin yetkili adli makamına yazılan talimat yazısının cevabının beklenmesine, Gülistan Uçur'un tanık olarak dinlenilmesi için İsviçre yetkili makamlarına yazı yazılmasına karar verdi.

Sanığın suç tarihinde iş yerinden çıkarken yaralanmış olabileceğinin tespiti için doktor muayenesi yaptırılması talebini olay tarihinin 1998 yılı olduğu gerekçesiyle reddeden mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Bilirkişi raporu

Prof. Dr. Mehmet Emin Artuk tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda olay tarihinde yürürlükte olan İsviçre Ceza Kanunu'nun "kasten öldürme" suçuna ilişkin maddeleri şu şekilde belirtildi:

"Madde 111 - Kasten Öldürme suçu, 'Devamındaki maddenin özel şartlarını gerektirmiyorsa, bir kimseyi kasten öldüren kimse 5 seneden aşağı olmayan hürriyeti bağlayıcı ceza ile cezalandırılır', Madde 112 - Nitelikli adam öldürme 'Fail özellikle vicdansız bir şekilde hareket eder, fiilin işlenmesindeki amacı, fiilin işlenme şekli özellikle kötü ise, ceza müebbet hapis veya 10 seneden aşağı olmayan şekilde hapistir', Madde 113 - Basit öldürme 'Fail, mazeret sebebi teşkil edebilecek kuvvetli bir heyecanla veya büyük bir ruhi baskıyla hareket etmişse, 10 seneye kadar hapis cezası veya 1 seneden 5 seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

İddianameden

Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Ahmet Faik Kapluhan tarafından hazırlanan iddianamede, İsviçre'nin Bern kantonunda, Safari restoranda 27 Temmuz 1998'de gece saatlerinde, Hasan Doğan, Haydar Kabaçelik, Garip Kırmızıkaya ve İsviçre vatandaşı Roland Widmer'in ateşli silahla kasten öldürüldüğü belirtiliyor.

İddianamede, şüpheli Mustafa Karahan'ın yüklenen suçla ilgili 28 Kasım 2012'de yakalandığı ve ertesi gün tutuklandığı bildiriliyor.

Karahan'ın, İsviçre'nin Bern kentinde 3'ü Türk 4 kişinin öldürülmesi olayını, terör örgütü TİKKO adına yaptığı söylemlerinin de araştırıldığı belirtilen iddianamede, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 15 Ekim 2012 tarihli yazısında, "Safari cinayeti" olarak adlandırılan olayın, TİKKO terör örgütünün faaliyeti kapsamında işlendiğine dair herhangi bir belgeye rastlanmadığının bildirildiği aktarılıyor.

Mustafa Karahan'dan alınan DNA örneğiyle olay yerinden alınanların eşleştiği vurgulanan iddianamede, sanık Mustafa Karahan'ın birden fazla kişiyi öldürmek suçundan müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement