Şah Sultan'ın Kabri Bulundu - Son Dakika
Güncel

Şah Sultan'ın Kabri Bulundu

Şah Sultan\'ın Kabri Bulundu

Ayşe Hafsa Sultan'ın türbesi restore edilirken, Muhteşem Süleyman'ın kızkardeşi Şah Sultan'ın kabri bulundu.

16.03.2013 16:17  Güncelleme: 17:31

Yavuz Sultan Selim Han'ın eşi Ayşe Hafsa Sultan ölümünün 479'uncu yılında anıldı.

Osmanlı İmparatorluğunun 9. Padişahı Yavuz Sultan Han'ın eşi olan Ayşe Hafsa Sultan ölümünün 479'uncu yılında anıldı.Fatih Yavuz Selim Camii avlusundaki kabri başında düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Valisi İbrahim Daşöz ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de katıldı.

Mehter takımının verdiği mini konserin ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Yapılan duanın ardından kürsüye çıkan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, mesir macunu geleneğinin yaklaşık 500 yıl geçmişe dayandığını ve Yavuz Sultan Selim Han'ın eşi Ayşe Hafsa Sultan'ı iyileştirmek için hazırlanan özel bir formül ihtiva ettiğini söyledi. Ayşe Hafsa Sultan'ın şifa bulmasının ardından mesir macunun yılın belli günlerinde halka saçılmaya başladığını ve geleneksel hale geldiğini ifade etti.

ŞAH SULTAN'IN KABRİ BULUNDU

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Yavuz Selim Camii avlusunda bulunan Ayşe Hafsa Sultan'ı anma töreni sırasında bir de müjde verdi.

Arınç, Ayşe Hafsa Sultan'ın türbesi ve çevresinde yapılan restorasyon sırasından Şah Sultan'ın kabrinin bulunduğunu söyledi.

Şah Sultan Yavuz Sultan Selim ve Ayşe Hafsa Sultan'ın kızı, Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi olarak bilinmektedir. Çocukluğunun ağabeyi Kanuni ile birlikte Manisa'da geçtiği iddia edilmektedir.

Arınç, Şah Sultan'ın kabrinin de ihya edilmesi için çalışmaların devam ettiğini de belirtti.Konuşmaların ardından Ayşe Hafsa Sultan anısına halka 1001 derde deva olduğu söylenen mesir macunu halka dağıtıldı.

EŞİ ZALİMDİ

Şah Sultan, sonradan 1539 yılında sadrazamlık makamına gelecek Lütfi Paşa ile 1523'te evlenmiştir. Kocası Lütfi Paşa'nın çok sert ve katı yürekli bir adam olduğu belirtilmektedir. Anlaşamadıkları için 1541'de boşanmışlar neticesinde kocası sadrazamlık makamını kaybetmiştir. Bir iddia kocası ile boşanma nedeninin kocasının zina yapan bir kadının uzvunu dağlatması neticesi böyle bir cezanın islamiyette varlığı konusunda eşiyle olan tartışması neticesi meydana geldiği yönündedir.Bu iddiaya göre Lütfi Paşa bu duruma karşı çıkan karısını dövmüştür;bunun üzerine şah sultan uşaklarını çağırıp kocasını dövdürmüş ve ardından kardeşi Kanuni'ye başvurup eşinden boşanmış ve eşini sadrazamlıktan azlettirmiştir.[1] 19 yıl süren bu evlilikten İsmihan ve Neslihan adında iki kız çocukları dünyaya gelmiştir.

DİNDARDI

Şah Sultan'ın Sümbüli tarikatına mensup olduğu ve Koca Mustafa Paşa Sümbüliye zaviyesi Şeyhi Merkez Musa Muslihiddin El-Germiyani' ye intisap ettiği bilinmektedir. Kimi kaynaklarda da onun hem Mevlevi, hem de Merkez Efendi'nin müridesi olduğu söylenmektedir.[2][3] 1572 yılında vefat etmiştir. 1556 yılında Mimar Sinan tarafından yaptırılan Şah Sultan Camii onun adına yaptırılan önemli eserlerden biridir.

DENİZ ÇAKIR CANLANDIRMIŞTI

2003 yapımlı Hürrem Sultan adlı televizyon dizisinde Yeliz Doğramacılar tarafından canlandırılırken, 2011 yapımlı Muhteşem Yüzyıl adlı televizyon dizisinde Deniz Çakır tarafından canlandırılmaktadır.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şah Sultan'ın Kabri Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement