Sakarya'da imar barışına dair bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, toplantı salonunda düzenlenen programa, Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatma Varank, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Korkmaz, yöneticiler, kamu kurum ve kuruluşlarında imar barışıyla ilgili görevlendirilen yetkililer ve personeller katıldı.
Toplantıda konuşan Varank, 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi düşünülen "Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" başlıklı tebliğin 6 Haziran itibarıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, uygulayıcıların daha sağlıklı bilgilere sahip olmaları için bir arada olduklarını kaydetti.
Vali Balkanlıoğlu da imar barışı ile millete güzel bir hizmet ve fırsat sunulduğunu belirterek, "Nereye, nasıl müracaat edileceği konusunda insanların bilgi sahibi olması için böyle bir toplantı gerçekleştiriliyor. Malumunuz Türkiye birçok alanda gelişmeleri yerinden takip eden işleyiş için büyük çaba gösteriyor. Özellikle bu imar sorunu bilindiği üzere bugünlerin değil, uzun yılların getirdiği kanayan bir yara gibi duruyordu. Şimdi bu sorunun çözümü için devletimiz böyle bir karar almış." ifadelerini kullandı.
Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde hiçkimsenin kendisine ait olmayan bir yere bina yapmaya cesaret edemeyeceğini ve düşünemeyeceğini vurgulayan Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:
"Dahası tapusu başkasının mülkiyetinde olan bir yerde imara aykırı konut yapmaları mümkün değil. Ayrıca, bu ülkeler vatandaşın 50-100 yıllık gelişme perspektifine göre arsa düzenleyip, doğalgaz, kanalizasyon, elektrik, su gibi altyapıları önceden hazırlıyorlar. Bizim buralarda şehirlere anormal derecede göç hareketliliği olduğundan insanların nerede, nasıl kalacağı sorun oluyor. Mesela İstanbul/ Bağcılar Kaymakamlığım döneminde, ilçenin hemen hemen tamamının imarsız, ruhsatsız binalardan ibaret olduğunu gördüm. Hiçbir esasa dayanmadan başkasının tarlasına kafasına göre yerleşip yol payı bırakılmış, yerine göre parselleri satılmış durumlarla da karşılaştık. Bakanlık bir an önce bu durumda olanların müracaat etmesini istiyor, bizler de mal varlığını araştırıyoruz. Tabii sosyal bir yara olan bu durumun çözümü için, hepsini yıkıp yerine birebir yeniden yapmak lazım ancak bu sefer de o insanlar mağdur edilmiş oluyor. Devletimizin de bu saatten sonra bu işe el atmaması düşünülemezdi. Umarız bundan sonra kaçak ve imara aykırı yapılaşmalara kimse izin vermez."
Balkanlıoğlu, Sakarya ve çevresinin geçmişte plansız, projesiz ve mevzuata aykırı yapıların acısını 17 Ağustos depreminde fazlasıyla yaşadığını, insanların maalesef hatalarını hayatları ile ödediğine işaret ederek, bundan sonrasını bir milat kabul ederek, çok daha sağlam yapılarda, riski en aza indirerek yaşamaları temennisinde bulundu.
Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri, katılımcıların başvuru süreci ve imar barışı uygulamasına yönelik sorularını cevapladı, imar barışının amacı, kapsamı, yasanın getirdiği avantajlar, uygulama usulleri gibi konularda sunum yapıldı.
Toplantıda yetkililer ayrıca, yaklaşık 13 milyon konutun imar ve iskan sorununa çözüm olacak Yapı Kayıt Belgesi için müracaatların 31 Ekim 2018 tarihine kadar e-devlet üzerinden yapılabileceğini ve bu konudaki tüm sorular için 181 çağrı hattının aranabileceğini kaydetti.
Son Dakika › Güncel › Sakarya'da İmar Barışı Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?