Sanatseverlik Ayrıcalıktır, Ayrıcalık İse Orhan An'dadır - Son Dakika
Güncel

Sanatseverlik Ayrıcalıktır, Ayrıcalık İse Orhan An'dadır

Sanatseverlik Ayrıcalıktır, Ayrıcalık İse Orhan An\'dadır

Çalınan Umutlar adlı filmin, senaristi, yönetmeni, kameramanı, oyuncusu ve yapımcısı olan Orhan An ve filmin başrol oyuncusu Enes Volkan Yeşilbaş gazetemizi ziyaret ederek, film çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

25.09.2013 10:29  Güncelleme: 10:31

Van'da 2000 yılından bu yana 6 adet sinema filmi yaptığını söyleyen Orhan An, filmlerinin Türkiye'de tüm müzik marketlerde satışa sunulduğunu ifade etti.

Asıl amaçlarının Van'daki gençleri sanata yönlendirmek olduğunu söyleyen An, kahve köşelerinde okey, dama gibi oyunlar oynayarak zaman harcayan gençleri filmde oynatarak sanata yöneltmeye çalıştıklarını belirtti. Hiçbir destek almadan kendi imkanlarıyla filmlerini yapmaya çaba gösterdiklerini ifade eden Orhan An, işadamlarından, mülki amirlerden, esnaflardan maddi ve manevi olarak destek beklediklerini belirterek, "Bizim bu sanat aşkımızın bitmesine izin vermesinler" diye konuştu.

Son günlerde gündemde olan Çalınan Umutlar film fragmanı üzerine yaptığımız söyleşide, Orhan An, filmin kameramanlığını, yapımcılığını, oyunculuğunu, yönetmenliğini yapıyor. Aynı zamanda filmin senaryosunu da kendisi yazıyor. Filmin asıl konusu hakkında sorularımızı yanıtlayan Yönetmen Orhan An, "sahte aşkla kandırılıp organ mafyasının eline düşürülen bir gencin dramını anlatıyoruz. Tabii ki sadece organ mafyası değil, sahte aşk ve sahte dostlukla kandırılan çoğu insanımız var. Kimisi organ mafyası, kimisi uyuşturucu ve kimisi başka kötü yollara sürüklüyor. Memleketimiz çok temiz bir memleket. Çok saf ve iyi kalpli bir halkımız var. Batıdan doğuya gelip de insanlarımızı kötüleyen, bölgemizi terör bölgesi, uyuşturucu bölgesi olarak gösteren çok yapımcılar oldu. Ben bu yapımcıları buradan kınıyorum" şeklinde konuştu.

Söyleşi: Uğur Abbasigil/ Van Bölge Gazetesi

-Efendim gazetemize yapmış olduğunuz ziyaretten dolayı memnuniyetimizi belirterek, hoş geldiniz diyor, sözü sayın yönetmenimize bırakmak istiyorum…

Teşekkür ederiz. Hoş bulduk. Bizler öncelikle bölge gazetesine sanatımıza verdiği ilgiden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bizim Van'daki tek amacımız, Van'da gelecek nesillere bir şeyler bırakabilmektir. Bizler sanatla uğraşıyoruz Van'daki gençlerimizi sanata yönlendirmeye çalışıyoruz. Kahve köşelerinde okey, dama gibi oyunlar oynayarak vakit harcayan gençlerimizi filmlerimizde oynatarak sanata yönlendirmeye çalışıyoruz. İsteriz ki kumar oynamak yerine filmlerimizde oynasınlar. Sanatla tanışsınlar ve bu sanat sayesinde yüzlerinin biraz olsun gülmesini istiyoruz. Gelecek nesillere onlarda bir şeyler katabilsin, biraz itibarları yükselsin amacımız budur.

- Orhan Bey ne zamandan beridir bu işle uğraşıyorsunuz?

Ben kendim Van'da 2000 yılından bu yana 6 adet sinema filmi yaptım. Hepsi Kültür Bakanlığından onaylandı, bandrolleri verildi. Filmlerimiz Türkiye'nin her yerinde tüm müzik marketlerde satışa sunuldu. Bizlerde güzel ilgi gördük. Bu ilgilerin görülmesi bizleri daha çok sevindirdi ve sanata daha çok yaklaştırdı.

-En son hazırlamış olduğunuz Çalınan Umutlar adlı filmin fragmanı büyük ses getirdi, böyle bir filmi çekmek nereden esti ?

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki; bizim bu güne kadar yaptığımız, 6 adet filmimizi ben amatör olarak görüyorum. Çünkü bu filmlerde eleştiriler oldu.

-Aslında Orhan Bey, biz buna amatör demeyelim de, buna güç diyelim!

Şimdiye kadar yatığımız filmler CD formatında vatandaşa sunuldu. Bunlar bizim ön çalışmalarımızdı diyebiliriz. Bu filmlerimizde birçok hatamız oldu, bize yapılan birçok eleştiriler oldu. Bizler bu hataları ve eleştirileri göz önünde bulundurarak, kendimizi biraz daha geliştirmeye gayret gösterdik. Biz kendimizi amatör bir ruhla bu işe verdik ve elimizden geldikçe profesyonelleştirmeye çalıştık. Az önce sorduğunuz soruya cevap olarak şunu belirtmek isterim; biz günümüzde yaşanan, haberlerde gördüğümüz bazı tatsız olayları düşünerek bunun üzerine de kendi düşüncelerimizi ve hayal gücümüzü katarak, Çalınan Umutlar filmimizin senaryosunu hazırladık. Bu senaryoda gençlerimizi, ailelerimizi, insanlarımızı bir nebze olsun bilgilendirmek istedik. Günümüzde insanlarımız haberleri pek takip etmiyor. Gazete okuma alışkanlığına sahip olmayan bir halkımız var. O yüzden insanlarımızın bu filmi takip edeceklerini umarak, onlara bir mesaj vermeye çalıştık.

- Ben kendim normal bir vatandaş olarak kendi fikrimi beyan etmek istiyorum; Fragmanı izledim, gerçekten de toplumun asıl sorunlarının veya sürekli yaşanan olumsuz olayları bir filme veya bir sinemaya dönüştürüp ve halkı daha gerçeklere yakınlaştırıp bunu hayatın içerisine lanse etmeniz çok güzel. Sizi tebrik ediyorum.

- Orhan Bey bize filminizin kısaca konusunu anlatabilir misiniz?

Filmimizin konusu, sahte aşkla kandırılıp organ mafyasının eline düşürülen bir gencin dramını anlatıyoruz. Tabii ki sadece organ mafyası değil, sahte aşk ve sahte dostlukla kandırılan çoğu insanımız var. Kimisi organ mafyası, kimisi uyuşturucu ve kimisi başka kötü yollara sürüklüyor. Memleketimiz çok temiz bir memleket. Çok saf ve iyi kalpli bir halkımız var. Batıdan doğuya gelip de insanlarımızı kötüleyen, bölgemizi terör bölgesi, uyuşturucu bölgesi olarak gösteren çok yapımcılar oldu. Ben bu yapımcıları buradan kınıyorum. Van gerçekten batıdaki insanlara kucak açan bir topluma sahip, ama batıdan gelip de insanlarımızı kandırarak, sponsorluk toplayan, insanlarımızı kandırarak sahte senaryolar gösterip uyuşturucu, terör filmi çeken yapımcıları ben buradan şiddetle kınıyorum. Burası insanlara kucak açan topluma sahip bir memleket. Bizde Van'da doğup büyüyen bir vatandaş olarak, böyle bir şeyin olmadığını, bu bölgenin terör bölgesi, uyuşturucu bölgesi olmadığını yansıtan yapımlar yapmaya çalışıyoruz. Tabii bizim memlekette de şöyle bir şey var; sanata bakış açısı çok zayıf. Sadece batıda değil, bu işler Van'da da yapılıyor. Bunu göstermeye çalışıyoruz, onlarında bizlere maddi veya manevi bir destek vermelerini bekliyoruz ki, bu işi severek yapalım. Van'da biz bu işi yapıyorsak gelecek nesillere bu işi kazandırmak için yapıyoruz. Şunu da belirtmek istiyorum; biz çekimlerimizi yaparken halkın içerisinde yapıyoruz. Biz oraya üç-beş polis getirip halkı uzaklaştırabiliriz ama biz diyoruz ki bu filmleri halkımızın içerisinde çekelim ki, halkımız bu işin nasıl yapıldığını görsün. Medya da bizim memleketimizi köy, kasaba, dağ, terör bölgesi, uyuşturucu bölgesi, gibi yansıtılıyor. Ben buna çok kızıyorum. Kızdığım için de hemen bir senaryo yazıyorum. Bu memleketin nasıl olduğunu, insanının iç yapısının nasıl olduğunu göstermek için hemen bir senaryo yazıyorum. Halkla iç içe yüreklerimizi birleştirip güzel yerlere gelebilmenin mücadelesini veriyoruz.

Fragmanlarımızı ve filmlerimizi izleyen birçok vatandaşımız, filmimizde çok silah sahnesi olduğunu söylüyorlar. Aslında filmimizin kısa bir bölümünde öyle bir sahne var. Biz fragmanlarda öyle gösteriyoruz. Tabii ki memleketimizi kuru bir görüntüyle tanıtamayız. Bunun içerisinde biraz heyecan ve adrenalin olması lazım. Buradan bakıldığında birçok filmde elbet bir silah, bıçak, bomba gibi adrenalin yaratan bir sahne vardır. Bu filmin içerisine işlenen bir konunun ufak bir sahnesidir. Bunu da burada belirtmek istedim.

- Orhan Bey teşekkür ederiz.

- Filmin başrol oyuncusu sayın Enes Volkan Yeşilbaş, kendinizi biraz tanıtabilir misiniz?

Ben Vanlıyım ama yıllardır Van'ın dışında yaşıyorum. Aydın'dan tatil için buraya geldim. Daha sonra Orhan beyle tanıştık. Orhan ağabey çok sanatsever bir insan. Ben adını daha önceden duymuştum zaten. Daha sonra filmleriyle ilgili bir şeyler konuştuk. Yeni bir film çekme düşüncesi olduğunu söyledi. Biraz uğraştık sonra baktık ki filmi çekmişiz. Fragman yayınlandı. Biz bu filmi çekerken Türkiye'nin birçok ilinden bize telefonlar geldi tebrik ettiler. Bizim kendi memleketimizdeki insanlardan şuana kadar çok fazla bir destek görmedik.

-Peki sayın Orhan bey ve Enes bey, bu filmi yaparken Van halkından beklentiniz nedir ?

Orhan An: Başta da belirttiğim gibi biz bu filmi Van'ı tanıtmak, insanımızı tanıtmak, gençlerimizi tanıtmak için yapıyoruz. Dileriz ki Van dışından değil de, kendi memleketimizin işadamları, bürokratları, mülki amirleri, esnafı bize destek versin. Çok şükür biz filmlerimizi yüreğimizle yapıyoruz. Dışarıdan bize destek veren çok anlayışlı, duyarlı sponsorlarımız var. Bunlara çok teşekkür ediyoruz. İsteriz ki kendi memleketimizin insanı da bize destek versin. Maalesef ki, böyle bir duyarlılık yok. Bizde buna üzülüyoruz tabi. Biz bu filmleri, bu tanıtımları kendimiz için yapmıyoruz. Bu filmin fragmanı belki 2 dakika sürüyor ama biz bu fragmanı yapabilmek için 2 ay çalışıyoruz. Gerçekten bu işler bilindiği gibi kolay değil. Oyuncuların gidişleri, gelişleri, yemeleri, filmin yapımı, filmin afişi derken, bunlar hepsi parayla yapılıyor. Bize sadece maddi olarak değil manevi olarak da destek verilmesini istiyoruz. Biz buradan mülki amirlerimize, esnafımıza, işadamlarımıza bizi sahipsiz ve yalnız bırakmamalarını istiyoruz. Bizim bu sanat aşkımızın bitmesine izin vermesinler. Bir sanat aşkımız var bu sanat aşkımızı daha çok yeşertsinler ki sadece batıda değil, Van'da da böyle bir işin yapıldığını bilsinler.

-Teşekkür ederiz Orhan bey, umarız elinizden tutarlar.

Van Bölge Gazetesi: Uğur Abbasigil/ Emre An

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Sanatseverlik Ayrıcalıktır, Ayrıcalık İse Orhan An'dadır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement