İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayinin çapraz kurdan ciddi zararlar yaşanacağına dikkat çekerek, "Türkiye sanayisinin finansmanda acilen inovasyona ihtiyacı var" uyarısı yaptı.
İSO'nun düzenlediği "Alternatif Finansman Yöntemleri" konusundaki seminerin açılış konuşmasını yapan Bahçıvan, "Sanayiciler, muhafazakarlığı bir kenara bırakarak bono, tahvil, halka arz, uzun vadeli finansman, ortaklıklar, risk yönetimi ve hedging gibi borçlanma araçlarından yararlanma yollarını araştırmalı" dedi.
Bahçıvan, küresel ekonomide parasal bolluk döneminin artık sonuna gelindiğine, Türkiye'de işletmelerin de finansman yetersizlikleri nedeniyle üretimden Ar-Ge'ye pek çok konuda sorunla karşılaştığına dikkat çekti.
İSO Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2013 araştırmasında da görüldüğü üzere şirketlerin ödediği finansman giderlerinin faaliyet karının yüzde 53'üne çıktığını hatırlatan Bahçıvan, "Türk şirketlerin bu noktada yaşadıkları finansman sıkıntılarında, bono, tahvil, halka arz, uzun vadeli finansman, hedging gibi borçlanma araçlarından yararlanmamalarının da etkisi var. Oysa rakiplerimiz global şirketler banka kredileri dışında diğer finansman araçlarını daha çok kullanmaktadır" dedi.
Küresel ekonomi ve piyasalardaki son gelişmeler doğrultusunda risklerin boyutunun yükseldiğini ve endişelerin arttığını söyleyen Bahçıvan, şöyle konuştu:
ÇAPRAZ KUR ZARARLARI
"Çapraz kurdan ciddi zararlar yazılacak. O halde başka alanlarda olduğu gibi finansman konusunda da bir inovasyona acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Öyle ki, finansman gideri faaliyet karının yüzde 53'üne çıkmış ise, inovasyon konusunda yeni bir düşünce ve bakış açısına yönelmemiz gerekiyor. Yani siz inovasyonla yeni bir ürün de üretseniz elde ettiğiniz gelirin büyük bir bölümünü finansmana harcarsanız burada büyük bir sorun var demektir. İşte tam da bu nedenle finansal inovasyon ihtiyacına dikkat çekiyorum."
YATIRIM KREDİLERİ
Aktif Finansmanında Yatırım Kredilerinin Önemi" başlıklı oturumda konuşan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) Koordinatörü Mehmet İlkin de, "Türkiye'de ticari bankaların desteklemekten çekindiği, ani şoklara açık olan tüketici elektroniği gibi sektörlere destek veriyoruz. Ayrıca Türkiye'de enerji verimliliği istenilen seviyede değil. Bu nedenle çimento, çelik gibi enerji yoğun sektörlere danışmanlık hizmeti veriyoruz" dedi.
YATIRIM BANKACILIĞI
Türkiye Sinai Kalkınma Bankası Kurumsal Pazarlama ve Proje Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Burak Akgüç, yılda 1.5 milyar dolar kredi kullandırdıklarını belirterek, "Son 10 yılda 2 milyar dolar fon aktarımı yaptık" dedi ve ekledi:
"Gelecek dönemde bilançoda, kaynak ve enerji verimliliği bazında olmak üzere sanayi kuruluşlarına aktadığımız krediler de olacak. Bu oran zaman içinde yükselecek. Kredilerin yanı sıra yatırım bankacılığı ve danışmanlık faaliyetinde kredilerin ötesinde özkaynak sağlama konusunda da destek verecek birimlerimiz mevcut." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Sanayinin Finansmanında Acilen İnovasyona İhtiyaç Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?