30 Mart yerel seçimlerinde Kağıthane İlçesi'nde bazı sandıklarda seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği iddiaları üzerine 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı açılan davanın görülmesine başlandı. Hakim karşısına çıkan 4 sandık başkanı sanık suçlamaları redderek, tuttukları tutanaklarda herhangi bir değişiklik yapmadıklarını savundu.
İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 60. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar Cansu Yıldız Kurt, Halime Çiçek, Suat Kaya ve Mustafa Mahmut Cipli hazır bulundu. Öte yandan duruşmaya CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de izleyici olarak katıldı. Kimlik tespiti yapılan Cansu Yıldız Kurt öğretmen olduğunu belirterek seçim gününü anlattı. Sanık Kurt, suçlamayı kabul etmediğini belirterek, şunları söyledi:
"1224 No'lu sandığın başkanıydım. Ayrıca asıl üyeler, parti temsilcileri ve müşahitlerde vardı. Toplam 6 kişiydik. Öncelikle ben oyları açıp gösteriyordum. Üye iki arkadaş da döküm cetveline işliyordu. Sonra sonuç tutanaklarına geçildi. Herkes tutanağı imzaladı. Torba ve tutanak mühürlendi. Torbanın içine tutanaklardan bir tanesinin örneğini koyduk. Diğer üyelerde imzalı tutanak örneklerinden aldı. Sonra sandık başkanı olarak ben torbayı alarak polis eşliğinde seçim kuruluna götürdük. Torbayı ve tutanağı teslim etmek için sıraya girdik. Torbayı alan iki tane bayandı. Tutanağı ve torbayı teslim ettim. Teslim alanlar ellerinde bir hesap makinesiyle kontrollerini yaptılar. 'Bir de buraya imza at' dediler. Ben de imzamı attım. Teslim edip ayrıldım. Sonraki gelişmelerden haberdar değilim."
"BİZİM TUTTUĞUMUZ TUTANAKTA HERHANGİ BİR SİLİNTİ VE KAZINTI YAPILMADI"
"Bizim tutuğumuz tutanakta herhangi bir ufacık bir silinti ve kazıntı yapılmadı" diyen Sanık Kurt, "En son seçim sandık tutanağını ben başkan olduğum için düzenledim. Herhangi bir tahrifat yoktu. Görevimi en iyi şekilde yaptım. Ayrıca 30 Nisan'da telefonuna Yüksek Seçim Kurulu'ndan teşekkür mesajı geldi. Beraatımı istiyorum" diye konuştu. Sanık Kurt, teşekkür mesajının bir örneğini de mahkemeye sundu.
"TUTANAĞI TUTUĞUMUZDA CHP'NİN TEMSİLCİSİ VARDI"
Tutuksuz sanık Halime Çiçek ise öğretmen olduğunu belirterek, suçlamaları reddetti. Sanık Çiçek, söz konusu seçimle ilgili tutanaklarda tahrifatın kendisi bilgisi dışında yapıldığını savunarak, "Tahrifatın kimin tarafından yapıldığını da ben bilmiyorum. Tutanaklardan birer örnek de partinin oradaki görevlilerine verildi. Sayımlara bazı itirazlar oldu. Bu kez yeniden sayım yapıldığında oy sayılarında bir değişiklik oldu onu da düzelttiğimiz doğrudur. O düzeltmeyi oradaki memur arkadaş yaptı. Kontrol edip imzaladım. Sonraki aşamalarda yapılan bir şey varsa ben sorumlu değilim. Tutanağı tuttuğumuzda CHP'nin temsilcisi vardı" şeklinde konuştu.
"PARTİLERİN OYLARINA O ESNADA HİÇBİRŞEKİLDE DOKUNULMADI"
Tutanakların birer örneğini torbalara koyarak ağzını mühürlediklerini anlatan Çiçek, "Gece 01.00'da okuldan çıktık. Gece 04.00'da teslim ettim. Teslim ettiğime dair tutanağa imza attım. Partilerin oylarına o esnada hiçbir şekilde dokunulmadı. Sonraki aşamalarda neler olduğunu da ben bilmiyorum" ifadelerini kullandı.
"TORBALARI ARKALARINA İTİNASIZ BİR ŞEKİLDE FIRLATIYORLARDI"
Tutuksuz sanık Mustafa Mahmut Cipli de öğretmen olduğunu belirterek, "Seçim günü 02.30'da tutanağı ve torbayı ilçe seçime teslim ettiğini anlatarak, "Görevliler bizim sayılarımız sağlamasını yaptı bir olumsuzluk çıkmadı. Direkt teslim edip ayrıldım. Hatta torbaları verdikten sonra arkalarına itinasız bir şekilde fırlatıyorlardı. Görevimizi layıkıyla yaptığımıza inanıyorum. Ruhsal olarak etkilendim. Bu olay nedeniyle bir sonraki seçimde görev almayı düşünmüyorum. Suçsuzum, beraatımı istiyorum" dedi. Tutuksuz sanık Suat Kaya da suçlamaları redderek beraatını istedi.
"SEÇMEN İRADESİNE AÇIKCA MÜDAHALE VAR"
Müşteki CHP Kağıthane İlçe Başkanlığı vekili Avukat Zeynel Öztürk de davaya katılmak istediklerini söyleyerek, "Seçmen iradesine açıkça müdahale var" dedi. Aynı zamanda CHP Kağıthane İlçe Başkanı da olan Avukat Zeynel Öztürk, şunları talep etti: "İlçe Seçim Kurulu'ndan söz konusu sandık sonuçlarının ve sandık torbalarının kimler tarafından teslim alındığının tespit edilmesini istiyoruz."
ŞİKAYETÇİ CHP'NİN DAVAYA KATILMASINA KARAR VERİLDİ
Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimaline binaen şikayetçi CHP'nin davaya katılmasına karar verdi. Mahkeme, Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'na müzekkere yazılarak sandık seçmen sonuç tutanağını ve torbalarını kimlerin teslim aldığının, hangi numaraya göre teslim aldıkları, alan kişilerin bu tutanakları ve torbaları kime teslim ettikleri, söz konusu sonuçları bilgisayara aktaran ve birleştirme tutanağını hazırlayan görevlilerin kimler olduğu ve bilgisayar sistemine geçilen yere bu görevlilerin dışında kimselerin girmesinin mümkün olup olmadığının sorulmasına karar verdi. Mahkeme eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
SANIKLARIN 8'ER YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
CHP Kağıthane İlçe Başkanı Avukat Zeynel Öztürk, 30 Mart yerel seçimlerinde 36 sandıkta seçim sonuçlarının Ak Parti lehine değiştirildiği iddia ederek itiraz etti. İddianamede, itiraz üzerine Kağıthane İlçe Seçim Kurulu'nca yapılan incelemede birçok sandıkta oylara eklemeler yapıldığı, bu eklemelerin yazılar karalanarak kimi yerde okunmaz hale getirilerek, rakam ve yazı ile ilaveler yapıldığı belirterek suç duyurusunda bulunduğu anlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da sandık sayısının fazla olması nedeniyle 36 sandık için ayrı ayrı soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda 29 sandığa ilişkin, 29 sandık başkanı hakkında ayrı ayrı dava açıldı. İddianamede sanıkların atılı suçu işlediği yönünde yeterli şüphe oluştuğu belirtilerek, "Seçim sonucunu değiştirmek' ve 'Sahte tutanak düzenlemek' suçlarından 5'er yıldan 8'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Sandık Başkanları Hakim Karşısına Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?