Şen, Karbon Monoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyardı - Son Dakika
Güncel

Şen, Karbon Monoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Şen, Karbon Monoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Yusuf Şen, karbon monoksit zehirlenmeleri ve baca yangınlarına karşı ilçe halkına uyarılarda bulundu.

23.02.2013 08:42

Bursa İnegöl'de Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, İtfaiye Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında karbon monoksit zehirlenmeleri ve baca yangınlarına karşı ilçe halkına uyarılarda bulundu.

Mevsim koşulları itibarı ile evlerde doğalgaz ve soba kullanıldığını, buna paralel olarak kış aylarında sobaların yanlış kullanımı nedeniyle karbon monoksit zehirlenmelerine rastlandığını söyleyen Yusuf Şen, zehirlenmelerde önemli etkenlerden birinin de bacalar olduğunu söyledi.

"Bacaların temizliği yaşanabilecek zehirlenmelerin önüne geçmek için bir çözüm yöntemidir" diyen Şen, 2012 yılında meydana gelen baca yangını ve baca kaynaklı yangınların sayısının 122 olduğuna dikkat çekti.

Meydana gelen bu yangınların sebebinin ise bina sahiplerinin bacalarını her yıl yetkili kişilere temizletmemelerinden ve mevzuata uygun bacaların tesis edilmemesinden kaynaklandığını aktaran Şen, baca temizliklerinin her yıl yetkili kişiler tarafından yapılması gerektiğini önemle vurguladı.

Şen, ilçe halkının dikkat etmesi gereken konuları ise şu şekilde açıkladı;

Kullandığımız plastik baca kapakları yangın riski açısından son derece tehlikelidir. Baca yangınında ısı oldukça yüksek olduğundan plastik baca kapağı erimekte ve evde bir yangın başlatabilmektedir. Halkımızı plastik baca kapaklarının kullanılmaması konusunda uyarıyoruz.

Yine; bacaların içleri yanabilecek malzemeler ile kapatılmamalıdır. Bu malzemeler aşırı sıcaktan dolayı bacaları tutuşturarak yangına sebebiyet verebilmektedir. Vatandaşlarımızın bu konuya da dikkat etmelerini öneriyoruz.

Sobalı evlerde genelde yapılan hatalardan biri de yastık-yorgan, odun-kömür gibi yanabilecek malzemelerin sobaya yakın şekilde bulundurulmasıdır ki; bu konuda da vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını diliyorum.

Bacaların temizliğinden bina sahibi ve yöneticileri hukuken sorumlu olmakla birlikte, can ve mal kayıplarına sebebiyet vermemek için halkımızın bu konuda uyarılarımıza dikkat etmelerini özellikle rica ediyoruz" dedi.

Şen, son olarak lodoslu havalarda da soba yakılmamasını, lodoslu havalarda yakılan sobanın hem karbon monoksit gazı zehirlenmelerine hem de yangın riskine yol açtığını belirterek olası durumlarda Alo 110 telefonundan hemen İtfaiyeye ihbarda bulunulmasını söyledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şen, Karbon Monoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement