Sera Atıkları Çevreye Zarar Veriyor - Son Dakika
Güncel

Sera Atıkları Çevreye Zarar Veriyor

Sera Atıkları Çevreye Zarar Veriyor

Türkiye'nin örtü altı üretiminde lider kentlerinden Antalya'da, sera atıklarının yakılarak bertaraf edilmeye çalışılması çevre kirliliğinin yanında birçok sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.

11.09.2013 10:37

Türkiye'nin örtü altı üretiminde lider kentlerinden Antalya'da, sera atıklarının yakılarak bertaraf edilmeye çalışılması çevre kirliliğinin yanında birçok sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.

ZEHİR SOLUYORUZ

Antalya'nın Demre ilçesinde vatandaşlar, her türlü sera atığının gösterilen yerlerde biriktirilip yakılmasından yakındı. İlçede yaşayan Kadir Şahin isimli vatandaş, "Zehir soluyoruz. Evimizde bile rahat nefes almakta zorlanıyoruz" derken, Muharrem Soydaş isimli vatandaş çevre kirliliği açısından olmaması gereken bir durumla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof.Dr. Bülent Topkaya, özellikle plastiklerin hammaddesinin petrol ve türevleri olduğunu, genelde biyolojik olarak parçalanabilir özellikte olmadığını vurgulayarak fenol, amin, ester ve antioksidanların yanma gibi bir etki sonunda kontrolsüz olarak çevreye yayılmasının söz konusu olduğunu belirtti. Prof.Dr. Topkaya, "Kontrolsüz, açık alanda yakma sonucunda plastiklerin yapısında bulunan kimyasal katkı maddeleri ortama yayılır. Özellikle PVC'lerin açıkta yakılması çok ama çok zararlıdır" dedi.

Prof.Dr. Topkaya, yanma sırasında ortaya çıkan gazların baş dönmesi, baş ağrısı, refleks yavaşlaması, zihinsel fonksiyonlar ile görme keskinliğinin bozulması, kanser, büyüme kusurları, DNA yapısında bağışıklık, üreme ve sinir sistemlerinde bozukluk, akciğer rahatsızlığı, solunum yollarında tahriş gibi rahatsızlıklara davetiye çıkardığına değindi. Topkaya, her türlü plastiğin açık alanlarda yakılmasından kesinlikle kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Yanma sırasında hakim rüzgar yönünün yerleşim alanlarını etkilemesi durumunda vatandaşların uyarılması, pencerelerin kapatılması ve çocukların uzaklaştırılması gerektiğinin altını çizen Prof.Dr. Topkaya, "Plastikler ayrı şekilde toplanıp sıkıştırıldıktan sonra geri dönüşüm firmalarına gönderilmelidir" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sera Atıkları Çevreye Zarar Veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement