Sgk 3. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Son Dakika Logo

Sgk 3. Olağan Genel Kurulu

04.12.2012 12:07

"Biz, gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için siyaset yapmanın en doğru yol olduğu inancındaydık."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,

"Biz, gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için siyaset yapmanın en doğru yol olduğu inancındaydık. Yaşı aşağıya çekebilirsiniz, sistemin temel parametreleri üzerinde oynayabilirsiniz, bunların hepsini aslında bir kanunla Yüce Meclis'e el kaldırıp, el indirme ile gerçekleştirebilirsiniz ama bunları yapan popülist siyasetçi torununun yüzüne nasıl bakacak, nasıl bakar- Biz, sorunlarımızı torunlarımıza bırakmama kararlılığı ile yola çıktık." dedi.

Çelik, SGK'nın 3. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, sosyal güvenliğin hayatın akışı içerisinde karşılaşılabilecek risklere karşı vatandaşların geleceğe güvenle bakmalarını sağlayan en önemli hizmet alanlarından biri olduğunu belirterek, SGK'nın doğumdan ölüme 75 milyonu kucaklayan en güçlü enstrüman olduğunu söyledi.

Anayasa'ya göre herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğu ifade eden Çelik, devletin bu hakkı hayata geçirmek için her türlü tedbiri almakla yükümlü olduğunu dile getirdi.

Sosyal güvenliğin etkilediği kitle ve etki alanları bakımından siyaset kurumunun geçmişte en çok manevra yaptığı alan olduğunu anlatan Çelik, geçmişte siyasete sıkışan, sandıktan çıkamayacağı endişesini taşıyan bazı çevrelerin, sistemin temel parametreleri üzerinde oynadıklarını söyledi.

Çelik, şöyle devam etti:

"Ama geleceği karartan bu adımlar yüzünden sistem, 90'lı yılların başında açık vermeye başlamış. Kara delik kavramı sosyal güvenliğin sözlük anlamı haline gelmiştir. Geçmişte yapılan hesapsızlığın hesabını yalnız birileri değil, tüm Türkiye ödedi. Neticede sosyal güvenlik sistemi vatandaşın gözünde sosyal güvensizlik sistemine dönüştürüldü."

Bakan Çelik, 1999'da sistemin yeniden revize edilmesine ihtiyaç duyulduğuna ve bu dönemde kısmı reformalar yapıldığına işaret ederek, 2002'de AK Parti'nin iktidara geldikten sonra sosyal güvenlik konusunu ele aldığını belirtti. Öncelikle 3 sosyal güvenlik kurumunun 2006'da tek çatı altında birleştirildiğini hatırlatan Çelik, büyük ölçüde norm ve standart birliğinin sağlandığını bildirdi.

Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Bu reform siyasi açıdan bakıldığında riskli bir reformdur. Bu reform, yaş, prim gün sayısı, aylık bağlama oranı, güncelleme katsayısı gibi temel parametrelerde değişiklik içermekteydi. Biz, bu riski göze aldık. Sadece elimizi değil, bedenimizi, gözdemizi taşın altına koyduk. Biz, gelecek seçimler için değil, gelecek nesiller için siyaset yapmanın en doğru yol olduğu inancındaydık. Yaşı aşağıya çekebilirsiniz, sistemin temel parametreleri üzerinde oynayabilirsiniz, bunların hepsini aslında bir kanunla Yüce Meclis'e el kaldırıp, el indirme ile gerçekleştirebilirsiniz ama bunları yapan popülist siyasetçi torununun yüzüne nasıl bakacak, nasıl bakar. Biz, sorunlarımızı torunlarımıza bırakmama kararlılığı ile yola çıktık. Bunun için hiç kimse bizden hele hele sosyal güvenlik gibi hassas bir alanda hamaset beklemesin, beklememelidir. Sosyal güvenlikte hamaset gelecek adına felaket demektir."

-"Prim gelirleri yükseldi"-

Bakan Çelik, aktif sigortalı sayısının 15 milyondan 18 milyona yükseldiğini belirterek, pasif sigortalı kişi sayısının 10 milyon 200'e yükseldiğini söyledi.

2009'da 1,78'e gerileyen aktif-pasif oranının 1,89'a yükseldiğini ifade eden Çelik, 2008'de yüzde 64,6 olan prim gelirlerinin emekli aylıklarını ve sağlık ödemelerini karşılama oranının 2011'de bu oranın yüzde 69,9 olduğunu dile getirdi.

Devlet katkısı hariç prim gelirlerinin 54,5 milyardan 2011 sonu itibarıyla 89,5 milyar liraya yükseldiğini anlattı. Çelik, "Açıklar 25,9 milyar liradan 16,2 milyar liraya kadar geriledi. 2012 yılında beklenen açık, 25 milyar lira iken bunun 20,5 milyar olarak gerçekleşeceğini ifade edeceğim. Elbette sosyal devlette sosyal güvenlik açıkları olacaktır ama önemli olan bu açıkların kara delik yüzeyinde değil, sürdürülebilir düzeyde olmasıdır. Bakınız sosyal güvenlik kapsamı ifade ettiğim gibi genişledi. İlaç harcamaları 5 milyar liradan 16 milyar liraya çıktı. Sağlık harcamalarımız, toplam 10 milyar liradan 45 milyar liraya yükseldi. Mali olanaklarda kısıtlama yapmadan sağlık ve sosyal güvenlik imkanlarını genişlettik."

-"Hastane kapıları cefa kapısı olmaktan çıktı"-

Sosyal güvenlik reformunun Türkiye'nin gelecek 40-50 yılına damga vuracağına dikkati çeken Çelik, tüm vatandaşların sosyal güvenlik şemsiyesi altına alındığını söyledi. Hastane kapılarının cefa kapısı olmaktan çıktığını ve şifa kapısı haline geldiğini ifade eden Çelik, intibak düzenlemesini hayata geçirerek emeklilerin hayalini gerçekleştirdiklerini anlattı.

-Meclis'e gönderilen düzenleme-

Sosyal güvenlik sisteminin sorunlarını çözen bir düzenlemeyi Meclis'e gönderildiğini belirten Çelik, "Bu hafta büyük ihtimalle perşembe günü komisyonda, bütçe akabinde de genel kuruldan geçirmeyi düşündüğümüz bir düzenleme. Bu düzenleme belki 10 maddelik ama çalışanlarımızın önünde, sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki vatandaşlarımızın sorunlarını çözmeye yönelik bir düzenlemeyi yine Meclis'e taşımış bulunuyoruz" dedi.

Muhabir: Fatma Can-İlkay Güder

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sgk 3. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika


Advertisement