Sınırda "Rant Savaşı" - Son Dakika
Güncel

Sınırda "Rant Savaşı"

Suriye'nin Kuzey'inde bulunan, Rakka kentine bağlı Deyrizor ilçesi, ülkenin petrol rezervinin üçte birini karşılıyor.

11.03.2014 10:13

Suriye'nin Kuzey'inde bulunan, Rakka kentine bağlı Deyrizor ilçesi, ülkenin petrol rezervinin üçte birini karşılıyor. Bölge; El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti(İŞİD)güçlerinin kontrolünde. Talabyat, Carablus gibi Türkiye'ye açılan iki önemli sınır kapısının da kontrolünde elinde bulunduran İŞİD bölgeden çıkarılan petrolün dağıtımını kontrol ediyor. Çıkarılan ham petrol ilkel yollarla kaynatılarak mazota dönüştürülüyor. Daha sonra tankerlere yüklenen mazot 700 kilometrelik bir yolculuğa başlıyor. Suriye'nin Türkiye sınırındaki 4 önemli Sınır Kapısı'ndan ikisinde, kontrolü elinde bulunduran Irak Şam İslam Devleti (İŞİD) Esseleme ve Babul Havva sınır kapısının kontrolünü sağlamak için zaman zaman Özgür Suriye Ordusu ile çatışıyor.

-"ÖZGÜR SURİYE ORDUSU VARİL BAŞINA 1 LİRA ALIYOR"-

Kaçak mazot yüklü tankerler ve kamyonlar, Türkiye sınırına güvenlik bir şekilde gelebilmek için muhalif gruplardan destek alıyor. Türkiye sınırındaki Atme, Harim, Salkin ve Azmarin mazot kaçakçılığının Suriye ayağını oluşturan önemli sınır kasabaları. Suriye'nin Türkiye sınırındaki 2 bini aşkın köyünde aktif kaçakçılık yapılıyor. Muhalifler vergi adı altında, kaçakçılardan kontrol noktalarında varil başına 1 lira alıyor. Muhalif gruplar mazot kaçakçılığından elde ettiği gelir ile Esad rejimine karşı savaşta kullanmak üzere silah alıyor.

Atme, Harim ve Azmarin kasabalara güne hareketli başlıyor. Hemen hemen her evde, kaçak mazot varillerini görmek mümkün. Türkiye'ye sınırına getirilen Mazot ilkel yollar ile 65'er litrelik bidonlara dolduruluyor. Gündüz, bidonlara yerleştirilen variller, kamyon ve pikaplarla sıfır noktasına taşınıyor. Daha sonra da atlar ve motosikletler kullanılarak sınırın Türkiye tarafına taşınıyor.

-"MÜLTECİLERİN GÖÇ YOLU MAZOT KAÇAKÇILIĞINDA KULLANILIYOR"-

Kaçak mazotun Türkiye'ye geçişi için Suriyeli mültecilerin, Türkiye'ye giriş yaptığı noktalar kullanılıyor. Azmarin ve Salkin bölgelerinde Asi nehrini kullanan kaçakçılar, iplerle akıntıya bıraktıkları kaçak mazot bidonlarını Türkiye'ye geçiriyor. Türkiye- Suriye arasında döşenen kaçak boru hatları da kaçak mazotun Türkiye'ye, bir başka geçirilme yöntemi.

Suriye'de 215 litrelik mazot varili 180 Türk Lirası'ndan alıcı buluyor. 65'er litrelik bidonlara boşaltılan kaçak mazot 85 liradan Türkiye'de bulunan alıcıya satılıyor. Kuşaklı, Beşaslan ve Hacıpaşa köyleri Suriye'den başlayan mazot kaçaklığının Türkiye ayağını oluşturuyor. 85 Liraya Suriye'den alınan Bulunan Türk alıcı iç piyasaya 65 litrelik mazot bidonunu 100 liradan sürüyor.

-"SURİYE'DE BENZİN SIKINTISI"-

Her gün bin 500 ton kaçak mazotu Türkiye'ye sokulduğu Suriye'de, işlenmiş mazot sıkıntısı yaşanıyor. Karaborsaya düşen mazot ancak litrelik şişelerde satılıyor. İç savaştan önce litresi 45 kuruş olan mazotun fiyatı bugün Suriye'de 1.70 Liraya, 80 kuruş olan benzin fiyatı 3.50 liraya yükseldi.

-"1 ASKER ŞEHİT OLDU"-

Sınırda artan kaçakçılık faaliyetlerine karşın sınır hattında güvenlik önlemleri artırıldı. Milli Savunma Bakanlığının talebi doğrultusunda Kilis, Hatay, Şanlıurfa ve Mardin'de kaçakçılık faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelere hendekler kazıldı. Kilis, Mardin sınırına duvar örüldü. Hatay sınırında bazı noktalara çelik bariyer yapıldı. Mazot kaçakçılığı sık sık Türk askeri ile kaçakçıları karşı karşıya getirdi. 14 Ağustos 2013'te devriye görevi sürdüren askerlerin "dur" ihtarına uymayan kaçakçıların, ellerindeki mazot dolu bidonları ateşe vermesi sonucu yaralanan er Saddam Karadudak geçtiğimiz aylarda şehit oldu. Türk askeri ile Suriyeli kaçakçılar arasında çıkan çatışmalarda, 6 Suriyeli de hayatını kaybetti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Sınırda 'Rant Savaşı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement