Sivas'tan Arap Ülkelerine Sipariş Üzerine 'Tespih' Yapıyor - Son Dakika
Güncel

Sivas'tan Arap Ülkelerine Sipariş Üzerine 'Tespih' Yapıyor

Sivas\'tan Arap Ülkelerine Sipariş Üzerine \'Tespih\' Yapıyor

SİVAS'ta 35 yaşındaki Yasin Demir, sipariş üzerine üretimini yaptığı özel işlemeli tespihleri Arap ülkelerine gönderiyor.

11.08.2017 15:19

SİVAS'ta 35 yaşındaki Yasin Demir, sipariş üzerine üretimini yaptığı özel işlemeli tespihleri Arap ülkelerine gönderiyor.

Sivas'ta 15 yıldır tespih imalatı yapan Yasin Demir, hobi olarak başladığı mesleğin ilgi görmesinden sonra 2011 yılında kendi atölyesini açtı. Öncelikle evde arkadaşlarına hediyelik tespih yapan Demir, talebin fazla olması nedeniyle atölye açmaya karar verdi. Tespih yapımına 20 yaşında başladığını söyleyen Demir, "Öncesinde sevdiğim için tespih biriktiriyordum. Sonrasında bende merak uyandı. Tabi bu mesleği kimse öğretmiyor. O zamanlar pek bir usta yoktu. Bunu sosyal medya üzerinden araştırarak, bazı ustalarla istişare ederek, ağızlarını yoklayarak, taşları kırarak, parçalayarak amatörce başladık. Sonrasında da kendimizi geliştirdik. Şükür yaptığımız tespihler talep görüyor. Güzel bir piyasası var. Vermiş olduğumuz emeğin karşılığını da alıyoruz" dedi.

"KUVEYT VE DUBAİ'YE TESPİH GÖNDERİYORUM"

Arap ülkelerinde tespih merakının fazla olduğunu ifade eden Demir, "Yaptığımız tespihleri genellikle yurt dışına gönderiyoruz. Oyma sanatı, çakma sanatı bunların hepsini içerisinde barındırıyor. Ben sadece torna işçiliği değil çakma sanatı, oyma sanatı, pırlantası, üst düzey koleksiyonluk tespihler yapıyorum. Tabi bunların da aracıları var. Tespih tasarımcıları var, esnaf var. Bunların aracılığı ile yurt dışına Kuveyt, Dubai, Abudabi gibi Arap ülkelerine gönderiyoruz. Çok güzel bir piyasası ve talep var. Yaptığımız tespihlerin malzemelerini sipariş eden kişiden talep ediyoruz. Çünkü hepsini bizim kendi imkanımızla karşılamamız mümkün değil. Yeri geliyor altın işlemeli, pırlantalı tespih istenebiliyor. Sipariş edilirse, müşteri talep ederse, malzemeleri tedarik etmesini istiyoruz. Onlar da tüm malzemeleri temin ediyor, bize gönderiyor. Biz de ustalığını yapıyoruz. İşçilik olarak da dolar bazında, altın işlemeciliği yapılıyorsa gramına göre bir fiyat belirliyoruz" diye konuştu.

"OYMA EL İŞLEMELİ TESPİHE PAHA BİÇEMİYOR"

Ustalık eseri olarak 46 günde 'Pelesenk' ağacından yaptığı oyma el işlemeli tespihin büyük ilgi gördüğünü ve bir fiyat belirlemediğini belirten Demir, "Ben bu tespihi kahverengi pelesenk ağacından yaptım. Bu pelesenk ağacının özelliğini bir belgeselde duymuştum. Bu ağacın asırlarca durduğu halde çürümediğini, nemin, rutubetin etkilemediğini öğrendim. Ben de Adana'daki bir sergimiz için bunu yaptım. Bizden sonraki ecdadımıza miras kalsın istedim. 'Zamanında böyle bir usta varmış, bunu yapmış' dedirtmenin gayreti ile yaptım. Bazen her şey para da olmuyor. Bunu yapmak büyük bir sabır istiyor. Bu tespihi 46 günde tamamladım. El işçiliğidir. Tek tek her bir milimetresinde sevgi ile azim ile hayal ederek yapıyorsun. Sanat ayrı bir şey. Bunu yaparken 100 sene sonrasını düşünüyorsun. Bu tespihi çok isteyen oldu ama satmıyorum" diye konuştu.

Gençlerin bu tür meslekleri öğrenmeye istekli olmadıklarını da söyleyen Demir, "Çok çırağım oldu ama çalışmıyorlar. Ellerinden telefon düşmüyor. Sadece bizim meslekte değil hiçbir meslek dalında çırak bulunmuyor. Yani gençlerin hiçbir meslekte azim ve sabrı kalmadı. Öğretmek için kimseyi bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.

- Sivas

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sivas'tan Arap Ülkelerine Sipariş Üzerine 'Tespih' Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement