Almanya'da "Solingen faciası" olarak anılan, aşırı sağcıların ateşe verdiği Genç ailesine ait evde üçü çocuk beş Türk'ün hayatını kaybetmesinin üzerinden 22 yıl geçti.
Almanya'nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993'te Neonaziler tarafından kundaklanan evdeki Türk vatandaşları Saime Genç, Hülya Genç, Gülistan Öztürk, Hatice Genç ve Gürsün İnce hayatını kaybetmişti.
"Solingen faciası" olarak tarihe geçen olay yarın düzenlenecek törenle anılacak.
Bu yıl 22'inci kez düzenlenecek anma törenine hazırlanan Genç çifti, geçen yılların kendilerine acılarını unutturmadığını belirterek, her şeye rağmen birlik ve beraberlik mesajı verdi. Faciada kızını, iki torununu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç, acıların paylaştıkça azaldığını ancak kendi acılarının hiçbir zaman dinmediğini söyledi. Türkiye ve Almanya'nın her zaman acılarını paylaştığını dile getiren Mevlüde Genç, "Önceden gençtim, acının altından kalkabiliyordum ama şimdi kalkamıyorum" dedi.
"Benim bu ülkede 3-4 milyon evladım, kardeşim çalışıyor" diyerek birlik ve beraberlik mesajı veren Mevlüde Genç, sözlerine şöyle devam etti:
"Biz bu ülkenin bir parçasıyız, buradan kopamayız. Onun için her zaman konuşmamıza dikkat etmemiz lazım, ileriye doğru bakmamız lazım, büyük olarak gençlerimizi burada her zaman için korumamız lazım, her zaman için gençlerimize sahip çıkmamız lazım. İnşallah gençlerimiz, çocuklarımız bu ülkede iyi işlerde çalışırlar, işlerinin ve aşlarının sahibi olurlar. Gençlerimizin her birinin bir iş sahibi, bir meslek sahibi olduğunu görünce çok memnun oluyorum, çok mutlu oluyorum. Avukat, savcı, hakim olmuşlar, kaç firma kurmuşlar. Bizler bir şey sahibi olamadık ama evlatlarımız oldu, bu ülkenin parçası olduk. Bu gençlerimizin, firmalarımızın ismini duyunca çok mutlu oluyorum, onlara çok güveniyorum."
Mevlüde Genç'in eşi Durmuş Genç ise anma etkinliğine herkesi davet etti. Genç, yıllardır kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür etti.
29 Mayıs'ta düzenlenecek etkinliğe eyalet hükümeti ve kent yönetiminden üst düzey katılım olacak. Anma töreninde ayrıca Kuran-ı Kerim okunup hayatını kaybedenler için dualar edilecek.
Federal Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz da yaptığı yazılı açıklamada, Solingen'in yabancılara karşı şiddet ve nefretin sembolü olarak hafızalarda durduğunu belirtti.
Solingen'in yabancı ya da yabancı görünümlü her şeye karşı şiddet ve nefretin sembolü olarak hafızalarda durduğunu kaydeden Özoğuz, şunları ifade etti:
"İki Almanya'nın birleşmesine kadar Almanya'nın tüm göçmenlere karşı bir savunma tutumu yaygındı. Ancak durum bir hayli değişti. Şu anda çatışma bölgelerinden gelen mültecilere yardım etmek için son zamanlarda ilgi var. Ama yine de ırkçılık, antisemitizm veya aşırı sağcılarla maalesef defalarca karşılaşıyoruz. Bunlara karşı kararlı bir şekilde durmalıyız ki bu sayede ülkemizde farklı kökenden insanlar korkusuzca yaşayabilsinler."
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Solingen kentinde 29 Mayıs 1993'de Genç ailesi'nin Untere Werner Caddesi'ndeki evleri kundaklanmış, olayda Gürsün İnce (28), Hatice Genç (19), Gülüstan Öztürk (12), Hülya Genç (9) ve Saime Genç (5) yanarak can vermişti.
Olaydan sonra yakalanan failler Markus Gartmann, Felix Köhnen, Christian Reher ve Christian Buchholz hapis cezalarını çektikten sonra serbest bırakıldı. Kimlikleri gizli tutulan dört kişi yaşamlarını Almanya'da sürdürüyor.
Son Dakika › Güncel › Solingen Faciasının 22. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?