Manisa'nın Soma ilçesinde, geçen yıl 13 Mayıs tarihinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin açılan davanın ertelenen ilk duruşması bugün devam etti. Davada, tutuklu 8 sanık mahkeme salonuna getirildi.
Manisa'nın Akhisar ilçesinde kültür merkezi iken mahkemeye çevrilen özel bir salonda görülen davada, mahkeme salonunda yer kalmadığı gerekçesiyle hayatını kaybeden madencilerin ailelerinden bazıları içeri alınmadı. Duruşma öncesi müşteki avukatları adil yargılama olması istemiyle ailelerin içeri alınması gerektiğini, gerekirse müşteki avukatlarının aileler ile takas yapılabileceği belirtildi. Aileler içeri alınmazsa salonu avukatlar olarak terk etmek durumunda kalacağını söyleyen avukatların talebi, mahkeme başkanı tarafından reddedildi. Avukatların ısrarının devam etmesi üzerine, bu kez de mahkemede bulunan polislerin yerlerinin değiştirilmesi ve yerlerine ailelerin getirilmesi talep edildi. Mahkeme başkanı, ailelerin duruşmaya ara verilmesi halinde avukatlar ile takas yapılarak salona girebileceğini ifade etti.
"BİZ YANDIK ONLAR DA YANSIN"
Duruşmada, mahkemeyi izleyen ailelerden tek tek isimlerini söylemeleri istendi. Aileler, isimlerini ve hangi madencinin yakını olduğunu söylerken gözyaşlarına hakim olamadı. İsimlerini söyleyen aileler, "Yavrumuza, kuzumuza doyamadık", "Kocam daha çocuğunu göremedi. Biz nasıl yandıysak onlar da yansın", "Saymakla bitmeyiz. Hesabınızı veremezsiniz" derken, madenci yakını bir kadın baygınlık geçirdi. Maden şehidi İsmail Coşkun'un eşi olduğunu söyleyen bir madenci yakını ise "Taşeron, kefen yerine naylona sarılan İsmail Coşkun'un eşiyim. 10 aylık çocuğum var. Nasıl yaptınız? Nasıl kıydınız, 28 yaşındaydı" diyerek sinir krizi geçirdi.
"AYLIK GELİRİM YOK"
Mahkemede, tutuklu bulunan 8 sanık ile tutuksuz yargılanan 37 sanık da tek tek isimlerini, aylık gelirlerini ve adreslerini mahkemeye sundu. Mesleğinin finans olduğunu söyleyen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, mahkeme başkanı tarafından aylık geliri sorulduğunda "Şuan aylık gelirim yok" cevabını verdi. Bunun üzerine maden şehidi aileleri "Yalan" diye tepki gösterdi. Tutuklu 8 sanıktan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru da aylık gelirinin 37 bin TL olduğunu söylemesi üzerine bir maden şehidi yakını "şerefsiz" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme başkanı, "şerefsiz" diyen kişinin mahkeme salonunu terk etmesini istedi.
AYLIK GELİRLERİ TEPKİ ÇEKTİ
Sanıklardan maden mühendisi ve işletme müdürü Akın Çelik aylık gelirinin 12 bin TL, maden mühendisi ve işletme müdür yardımcısı İsmail Adalı 7 bin TL, maden mühendisi Erkan Ersoy 5 bin TL, maden teknikeri Mehmet Ali Gürsoy Çelik 3 bin 200 TL, maden mühendisi Yasin Kurnaz 2 bin 800 TL ve maden mühendisi Hilmi Kazık da 2 bin 800 TL olduğunu belirtti. Aileler, her aylık gelirin söylenmesi sonrasında "yalan" diyerek tepki gösterirken, mahkeme başkanı ailelerin tepki göstermemesi için uyarıda bulundu.
İDDİANAMENİN OKUNMASINA GEÇİLDİ
Tutuksuz yargılanan Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz, Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Caner Uysal da isimlerini, adreslerini ve aylık gelirlerini söyledi. Tutuksuz sanıkların arasında 5 işçi bulunuyor. Duruşmada 250 sayfalık iddianamenin okunmasına geçildi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Maden faciasından sonra başlatılan adli süreçte aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklandı. Faciadan 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi mevcut bulunan en yakın Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı fezlekeyi inceleyip iddianameyi 10 Kasım'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım'da 4 noksan madde sebebiyle savcılığa iade etti. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu kez Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üzerine geçen Aralık'ta Soma Savcılığı'na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı. 2 Mart tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi. Tutuksuz 37 zanlı için de, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi. - MANİSA
Son Dakika › Güncel › Soma Davası Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?