Suda Batmayan Balıkçı Tulumu Üretiyor - Son Dakika
Güncel

Suda Batmayan Balıkçı Tulumu Üretiyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Tulumun suda denenmesi Dikilen tulumlardan detaylar Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın'ın konuşması Sena Özdemir Seçkin'in konuşması Keban Barajı'nda kafes balıkçılığı yapan işletmelerden detaylar RAMAZAN KAYA / PİRHASAN DOĞAN - Elazığ'da, balık üretim tesislerinde çalışanların kullanımına sunulmak üzere suda batmayan tulum imalatı için proje hazırlayan Sena Özdemir Seçkin, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında aldığı destekle çalışmalarına başladı.

28.03.2016 14:06

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Tulumun suda denenmesi

Dikilen tulumlardan detaylar

Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın'ın konuşması

Sena Özdemir Seçkin'in konuşması

Keban Barajı'nda kafes balıkçılığı yapan işletmelerden detaylar RAMAZAN KAYA/ PİRHASAN DOĞAN - Elazığ'da, balık üretim tesislerinde çalışanların kullanımına sunulmak üzere suda batmayan tulum imalatı için proje hazırlayan Sena Özdemir Seçkin, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında aldığı destekle çalışmalarına başladı.

Türkiye'nin önde gelen alabalık üretim merkezlerinden Keban ilçesinde, yaklaşık 5 yıl önce Fırat Nehri'nde kafes balıkçılığı yapan üç kişinin boğulması haberinden büyük üzüntü duyan Keban Kız Teknik Meslek Lisesi Giyim Bölümü öğrencisi Seçkin, "Can Tulumum Projesi"ni hazırladı.

Seçkin, öğretmeni Filiz Celayir'in yönlendirmesi üzerine arkadaşlarıyla hazırladığı projeyi, maddi imkansızlıklar nedeniyle hayata geçiremedi.

Eğitiminin ardından evlenerek ilçeden ayrılan ve çocuk sahibi olan Seçkin, 5 yıl sonra yeniden döndüğü Keban'da yakınlarıyla balık üretimine başladı.

Projesini uygulamaya geçirmek için kaymakamlığının desteğiyle SODES'e başvuran Seçkin, aldığı 130 bin lira destek sayesinde, İlçe Halk Eğitim Merkezi'nde 15 kadın kursiyerle suda batmayan tulum üretimine başladı.

"Ağırlığa göre köpük yerleştiriliyor"

Sena Özdemir Seçkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık üretim tesislerinde çalışan işçilerin batmayan tulum giymesinin önemli olduğunu söyledi.

Sektörde faaliyet gösteren işletme sahiplerinin, yüzme bilenden ziyade işi yapabilecek çalışanları tercih ettiğini anlatan Seçkin, bu nedenle tesislerde yüzme bilmeyenlerin de çalıştığını vurguladı.

Babası ile çok sayıda yakının balıkçılıkla uğraştığını dile getiren Seçkin, şöyle konuştu:

"Balıkçılıkla uğraşan ailelere mensup kadın ve çocuklar, her gece 'Sabah kötü bir haberle uyanacak mıyız' diye endişeleniyor. Ama çok şükür, tulum sayesinde artık öyle bir şey olmayacak. İçimizdeki korkuyu da yeneceğiz. Batmayan balıkçı tulumunu üretmeyi hep hayal ediyordum. 'Bir şeyler yapmalıyım, yeter artık zamanı geldi' diyordum. Bunun için kaymakamımızla görüşüp projemi sundum. Kendisi projeyi çok beğendi, SODES'e sunuldu ve kabul edildi."

Tuluma ilişkin bilgi veren Seçkin, "Vücut ağırlıklarına göre köpükler yerleştiriyoruz. Yüzme bilen balıkçılar için de köpüksüz su geçirmeyen tulum üreteceğiz." diye konuştu.

Seçkin, özel firma yetkililerinin ürünle yakından ilgilendiğini, sık sık kendilerine telefonla ulaşarak "ne zaman satışa sunulacağını" sorduklarını kaydetti.

"Yoğun talep var"

Kaymakam Hayrettin Baskın ise Keban'da alabalık üretiminde 750 kişinin istihdam edildiğine dikkati çekti.

Projenin temel amacının, balıkçılık sektöründe istihdam edilen işçilerin can güvenliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Baskın, proje kapsamında usta öğretici ile 15 kursiyerin merkezdeki atölyede suda batmayan tulum üretmeye başladığını belirtti.

Baskın, başta Elazığ olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinde satış yapacaklarını ifade etti.

Tulumların su geçirmez kumaştan yapıldığını anlatan Baskın, tulumun içine konulan köpükler sayesinde, giyen kişinin su üzerinde kalabildiğini bildirdi.

Türkiye'de binlerce kişinin balık üretiminde çalıştığını kaydeden Baskın, "Bu, projenin önemini ortaya koyuyor. Tulum, boğulma riskini ortadan kaldırıyor. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden yoğun talep alıyoruz." diye konuştu.

Suda Batmayan Balıkçı Tulumu Üretiyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suda Batmayan Balıkçı Tulumu Üretiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement