Suriye'de Kimyasal Silah Kullananları Tespit Edecek - Son Dakika
Son Dakika Logo

Suriye'de Kimyasal Silah Kullananları Tespit Edecek

13.11.2015 21:12

BİRLEŞMİŞ Suriye'de kimyasal silah kullananların tespiti amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından ortak oluşturulan bağımsız panelin, bugün itibarıyla tam faaliyete geçtiği kaydedildi.

BİRLEŞMİŞ Suriye'de kimyasal silah kullananların tespiti amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından ortak oluşturulan bağımsız panelin, bugün itibarıyla tam faaliyete geçtiği kaydedildi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada, Arjantinli Virginia Gamba'nın liderlik ettiği panelin New York, Lahey ve Şam'da üç ofis açtığını, elzem olan personel alımlarının da tamamlanarak panelin bugün tam olarak faaliyete geçtiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde ağustos ayı başında kabul edilen kararda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü ile koordineli bir şekilde ortak soruşturma mekanizması oluşturması istenmişti.

Genel Sekreter Ban, 15 Eylül'de yaptığı açıklamada, panele Gamba'nın yanı sıra Arnavutluk'tan Adrian Neritani ve Almanya'dan Eberhard Schanze'yi atadığını duyurmuştu.

Panelin görevleri arasında, Suriye'de klorin gazı da dahil her türlü zehirli kimyasalın silah olarak kullanılmasıyla ilgisi olan, kullanan, organize eden, kimyasal madde sağlayan tüm birey, grup ve hükümetlerin tespit edilmesi bulunuyor.

OPCW, daha önce Suriye'de zehirli gazların çatışmalarda defalarca ve sistematik olarak kullanıldığını tespit etmiş, ancak bu saldırıların sorumluları belirlenememişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'de Kimyasal Silah Kullananları Tespit Edecek - Son Dakika


Advertisement