Suriye Gerilimi Hatay Ekonomisini Vurdu - Son Dakika
Güncel

Suriye Gerilimi Hatay Ekonomisini Vurdu

Suriye Gerilimi Hatay Ekonomisini Vurdu

Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Başkanı Gülay Gül, Suriye'deki olayların en fazla Hatay'ı etkilediğini, yaşanan sorunlar yüzünden tarihinin en büyük krizini yaşadığını belirterek, "Hatay, böyle kriz görmedi, adeta ekonomik olarak"...

28.07.2012 17:17

Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Başkanı Gülay Gül, Suriye'deki olayların en fazla Hatay'ı etkilediğini, yaşanan sorunlar yüzünden tarihinin en büyük krizini yaşadığını belirterek, "Hatay, böyle kriz görmedi, adeta ekonomik olarak çöktü" dedi.

İki ülke arasındaki krizden etkilenen büyük firmaların iflasın eşiğine geldiğini belirten HASİAD Başkanı Gülay Gül, "Suriye'deki iç karışıklık dolayısıyla sanayici, nakliyeci, ithalat, ihracatçılar, turizm firmaları ile tarım sektörü çok ciddi anlamda etkilenmiştir. Esnaf, tüccar ve işadamları ekonomik anlamda etkilenmiştir, halk ise tedirgin durumdadır. Mevcut durum dolayısıyla işadamları ve firmalar iş görüşmesi, yatırım veya alış-veriş için Hatay'a gelmiyorlar. Kredi ile TIR alanlar ve kredi ile şirketini büyüten firmalar mağdur durumdadır. Bankalara kredi borcu olan firmalar iflasın eşiğindedir. Çok kısa süre içerisinde Hatay'da faaliyet gösteren çok büyük firmalar maalesef resmi olarak iflaslarını açıklamak zorunda kalacaktır. Devlet bunu görmeli buna göre acil tedbirler almalıdır" dedi.

"SIFIR SORUN POLİTİKASINA EN FAZLA BUGÜNLERDE İHTİYAÇ DUYULUYOR"

Başkan Gülay Gül, sıfır sorun politikasına güvenerek Suriye'ye yatım yapan işadamlarının pozisyonu ile şehrin mevcut ekonomik ve sosyal durumu göz önüne alındığında; sıfır sorun politikasına her zamankinden fazla ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. HASİAD Başkanı Gül, "Şu an Ortadoğu'da Türk pazarı yok olma noktasına gelmiştir. Artan maliyetlerle rekabet edemeyen ve daralarak yok olmaya başlayan Türk pazarı yerine, Alman ve Çin pazarları gittikçe genişliyor. Ayrıca Ortadoğu ülkeleri Türkiye'ye güven duymaz oldu. Ortadoğu'ya açılan en önemli kapı Cilvegözü Sınır Kapısıdır. Bu kapı dışındaki hiçbir alternatif asla çözüm olamaz" diye konuştu.

Suriye ile Türkiye arasında artan gerilimi, hem iki ülke açısından hem bölge açısından olumsuz bir gelişme olarak yorumlayan Gülay Gül, "Suriye ile Türkiye halkları arasında bir sorun, sıkıntı yok. Çünkü iki ülke halklarının akrabalık bağları, ciddi komşuluk ilişkileri var" dedi.

BÖLGEDE 'GİZLİ AJAN VE EL KAİDE' ENDİŞESİ HAKİM

HASİAD Başkanı Gül, Hatay'ın ekonomik krizin dışında aynı zamanda güvenlik konusunda da ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek şunları kaydetti:

"Barışın sembolü olan Hatay'da yaşayan halk birbirini çok yakından tanır ve bu şehirde güvenlik en üst seviyededir. Ancak son zamanlarda sokaklarda, caddelerde gezen garip kılıklı ve bakışlarından rahtsızlık duyulan insanlardan dolayı çok tedirginlik yaşanmaktadır. Bir kadın olarak gecenin her saatinde rahatlıkla gezdiğim memleketimde gezemez hale geldim. 23 Temmuzda Anavatan'a katılışının yıl dönümünü kutladığımız Hatay'ın, sahip olduğu barış kardeşlik ve hoşgörü değerlerine sahip çıkarak birbirimize her zamankinden çok kenetlenmemiz ve sağduyulu olmamız gereklidir."

Başkan Gül, Hatay'da Suriye krizi yüzünden ciddi anlamda zarar gören esnaf ve tüccarın desteklenmesi, vergi ve kredi borçları ötelenmesi, devlet bankalarından düşük faizli uzun vadeli kredi verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Suriye Gerilimi Hatay Ekonomisini Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement