ABD Başkanı Barack Obama'ya Suriye'deki ılımlı muhaliflere eğitim ve askeri destek sağlamak için yetki veren düzenleme önceki gün Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda ele alınmıştı. Temsilciler Meclisi'nden geçen düzenleme Demokratların çoğunlukta bulunduğu Senato'da da 22'ye karşı 78 oyla kabul edildi. Böylece Kongre'deki onay süreci tamamlanan düzenleme, Başkan Obama'nın imzasının ardından yasalaşacak.
Düzenleme, hükümetin bütçe yılının sona ereceği 30 Eylül'den sonra da fonlanmaya devam etmesini öngören daha geniş kapsamlı bir harcama tasarısının içine değişiklik önergesi olarak ilave edildi. Harcama tasarısının süresi 11 Aralık'ta doluyor. Yani bu durum, Obama'ya verilen yetkininin de süresinin 11 Aralık'ta dolacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla konunun, Kongre ara seçimlerinin yapılacağı kasım ayının ilk haftasından sonraki dönemde Kongre'de tekrar gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Önerge, IŞİD'e karşı askeri güç kullanımı yönünde açık bir yetki içermezken, ABD'nin Suriye'ye muharip asker göndermesine de "yeşil ışık" yakmıyor. Önergenin Suriyeli muhaliflere ekipman ve eğitim sağlamada Obama yönetimine sınırsız yetki verilmesinden endişe duyan Kongre üyelerinin bu endişelerini gidermeye yönelik bir takım sınırlamalar içerdiği de gözleniyor.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'a, Suriyeli muhaliflere yönelik herhangi bir eğitim faaliyetine başlamadan en az 15 gün önce Kongre üyelerini bilgilendirmesi ve eğitime tabi tutulan tüm muhaliflerin de geçmişinin kontrol edildiğini temin etmesi zorunluluğu getiren düzenlemede, Hagel ayrıca, programın gidişatıyla ilgili en geç 90 gün içerisinde Kongre'ye bilgi vermekle yükümlü kılınıyor.
"Kongre'nin bu adımı ABD'nin birlik içinde olduğunu gösterdi"
ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD'le mücadele kapsamında ABD'nin, Suriye'deki ılımlı muhaliflere askeri ekipman ve eğitim desteği verilmesini sağlayan düzenlemeyi kabul edilmesinin ardından, Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçerek açıklama yaptı.
Bu konunun IŞİD ile mücadele stratejisinin "anahtar unsurlarından" olduğuna dikkati çeken Obama, Kongre'nin bu adımın dünyaya, IŞİD ile mücadelede ABD'nin birlik içinde olduğunu gösterdiğini bildirdi.
Obama, "Eğer vatandaşlarımıza zarar verirseniz, ABD'yi tehdit ederseniz, müttefiklerimizi tehdit ederseniz, bu bizi ayrıştırmaz, birleştirir" diye konuştu.
IŞİD'i yok etmek için ABD'nin geniş uluslararası koalisyon kurmaya devam ettiğini de belirten Obama, Fransa'nın Irak'taki hava saldırılarına katılacağını kaydetti.
Obama, bunun yanında, koalisyon kapsamında, Irak güçlerine destek, Irak hükümetinin desteklenmesi, insani yardımlar ve diğer konularda Arap ülkeleri dahil 40'dan fazla ülkenin yardım teklifinde bulunduğunu açıkladı.
Suriyeli muhaliflerin hem Esed rejimi hem de IŞİD'e karşı mücadele ettiğini anımsatan Obama, ABD olarak Suriyeli muhaliflere zaten yardımları artırdıklarını, Kongre'nin onayladığı düzenleme sayesinde de muhaliflerin daha fazla güçlenmesine yardım edilebileceğini söyledi.
Obama, "Bu programa, Arap ülkeleriyle ortaklık yapılarak Suriye dışında ev sahipliği yapılacak ve Irak'ta federal güçler ve Kürt güçlerine artan desteklerimizle eşleştirilecek" dedi.
ABD Başkanı Obama, ayrıca, "Irak'taki Amerikan güçleri muharebe görevi üstlenmiyor ve üstlenmeyecek. Onların görevi, sahadaki partnerlerimize danışmanlık yapmak ve destek vermek" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Suriyeli Muhaliflere Desteğe Senato Onayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?