Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayında yapılan olağan toplantısında gündeme gelen engelli vatandaşlara içme suyunun ücretsiz verilmesiyle ilgili talep Engelliler Komisyonunun hazırladığı rapora göre uygun bulunmadı.
Engelliler Komisyonunca yapılan incelemeler neticesinde Urfa merkez ve ilçelerinde ikamet eden engelli vatandaşların tükettiği suyun ücretsiz olması hususuyla hazırlanan raporda, Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü'nün (ŞUSKİ) 30 büyükşehir belediyesi içinde en düşük su ücret tarifesi uyguladığı, kurumun borçları devraldığı ve kurumun hizmet sunduğu bölgelere yatırım yapmakta sıkıntı yaşadığı, talebin bu yüzden uygun bulunmadığı kaydedildi.
RAPOR: ŞUSKİ BORÇLARI DEVRALDI
Komisyon raporunda, "Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi 01.04.2014 tarihinde kurulan bir idaredir. Söz konusu idari kuruluşuyla beraber farklı sektörlerden çok borç devralmıştır. 6360 sayılı büyükşehir yasası ile fiziki anlamda hizmet götürmesi gereken yerleşim yeri nüfusla birlikte artmıştır. Söz konusu idarenin gelirleri su bedelleriyle İller Bankasından ayrılan paylardan oluşmaktadır. Hatta mevcut yasayla kurulan 30 büyükşehir belediyesi su ve kanalizasyon idaresi arasında en düşük su tarifesi uygulanmaktadır. Bu şartlarla beraber söz konusu idarenin yatırım yapmasının mümkün olmadığı gibi hizmet sunduğu bölgelere yönelik alt yapı sistemlerinin işletilmesi noktasında gerekli bakım, onarım işlerinin karşılanmasına yönelik sıkıntılar yaşandığından söz konusu talep komisyonumuzca uygun görülmemiştir" ifadelerine yer verildi. Söz konusu komisyon kararına Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin şerh koyduğubildirildi.
KAYTAN: KARARA SAYGI DUYUYORUZ
Hangi engellilere yardım edilmesi gerektiği konusunda çok ciddi sorunlarla karşılaşıldığını belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Kaytan, engelli sayısının nüfusun yüzde 12'sine tekabül ettiğini söyledi. Söz konusu komisyon kararına saygı duyduklarını kaydeden Kaytan, "Keşke imkânlar olsa da arkadaşlara bütün bu hizmetleri ücretsiz olarak götürebilsek" diye konuştu. AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Nihat Kılıç da, "Engellilerin durumundan daha kötü durumda olan insanlar var. Daha müşkül durumda olan insanlar var. Engellilere en azından maaş bağlanması söz konusu" dedi.
Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin ise, engelli bireylerin istihdam konusunda çok fazla şanslarının olmadığını söyledi. Cin, "Ben, şöyle bir tespit yapılabilmeliydi diye düşünüyorum. Aile reisiyle eğer engelli, maddi durumu, parası yoksa çok ciddi bir işyeri yoksa ya ücretsiz ya da sembolik bir rakam alınmalı. Bunu yapmak çok zor değil. Komisyona tekrar havale edilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Bu şerh yerinde bir şerh. Belki tartışmayı yerinde sonuçlandırmamışlar. Arkadaşlar bu yüzden şerh koymuşlar. Ama engelli vatandaşlarımız gidip pamuk tarlamızda çalışamıyor. Çapa da yapamıyor. Eğer 10 kişilik bir ailede bir engelli varsa, talep bunun için değildir. Aile reisi konumunda olan ve geliri olmayanlar için" ifadelerini kullandı.
FAKIBABA DÖNEMİNDE DE KABUL GÖRMEMİŞ
Şanlıurfa Bedensel Engelliler Dernek Başkanı İbrahim Tapışık, söz konusu talebin dönemin belediye başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba döneminde de gündeme geldiğini ancak kabul edilmediğini dile getirdi. Tapışık, "Birkaç kere yazılı ve şifahen yüzde 40 ve üzeri engeli olan ve aile reisi olan engelliler için suyun ücretsiz olmasını talep ettik. Ancak talebimiz kabul edilmedi" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › ŞUSKİ'nin Borcu Engellileri De Vurdu! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?