Süt üretiminin çiftlikten sofraya her yönüyle tartışıldığı Ulusal Süt Zirvesi'nin 2.'si Swissotel Grand Efes'te başladı. 20-21 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleşen Ulusal Süt Zirvesi'nin ilk gününde "Çiftlik Yönetimi, Hayvan Sağlığı ve Refahı", "Kaliteli Süt Üretimi ve İşleme Teknolojileri", "Süt Politikası ve Ekonomisi" ve "Beslenme ve Tüketim" başlıkları altında toplam 4 çalıştay düzenlendi. Akademisyenlerden üreticiye süt sektörünün tüm paydaşlarının yer aldığı toplam 160 kişiden oluşan komiteler gerçekleştirdikleri toplantılarda süt sektörünün sorunlarını ve çözüm önerileri konuştu.
Kaliteli Süt Üretimi ve İşleme Teknolojileri Komitesi'nin başkanlığını yapan Prof. Dr. Nevzat Artık, yaptıkları çalıştayla ilgili şöyle konuştu: "Bizim komitemizde 44 kişi var. Çiğ süt kalitesinden mamul maddeye kadar olan dönemde olması gereken ve olmazsa olmaz kurallar üzerine çalışıyoruz. Mevzuatla ilgili sunumları yaptık. Mevzuat dışında alınması gereken önlemleri tartıştık. Son olarak bunu sunum haline getireceğiz. Daha sonra genel kurulda herkesin katılacağı bir oturumda sunacağız."
Avrupa ülkeleri ihracat yapamıyor
Aynı zamanda Dünya Sütçülük Federasyonu (IDF) Ulusal Komite Sekreteri olduğunu söyleyen Nevzat Atık, IDF ile ilgili bilgiler vererek, "Türkiye bu federasyona 2009 yılında üye oldu. Her geçen yıl çalışmalar artarak devam ediyor. Avrupa Birliği ülkelerine süt ve süt mamulleri ihracatı yasaklıydı. Biz bu, yaptığımız çalışmalarla bakanlığımızın önderliğinde Türkiye'nin önünü açtık. Şu anda birçok Avrupa ülkesi süt ve süt ürünleri ihraç edemezken, biz süt ve süt mamulleri ihraç ediyoruz. Bu zirvenin de buna katkıda bulunacağını düşünüyoruz" dedi. IDF'in Güney Afrika'da yapılan dünya düzeyindeki toplantısına 11 tane IDF komitesi üyesi akademisyenle katıldıklarını dile getiren Artık, bu toplantıda sunulan bildirilerden bir kitap hazırladıklarını, bu kitabı zirveye gelen tüm katılımcılara dağıtılacağını belirtti.
Destekçi olmaya devam edeceğiz
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman, hem hayvancılıkla ilgilenen biri hem de Ticaret Borsası'nı temsilen 2. Ulusal Süt Zirvesi'ne katıldığını belirterek, "İzmir Ticaret Borsası olarak geçtiğimiz sene de sponsorduk. Çok iyi bir çalışma ortaya çıktı ve bunun devamı yönünde yine destekçisiyiz. Olumlu işler yapılıyor. Süt de Türkiye için ve hayvancılık açısından önemli bir konu. Elimizden geldiğince hem kişisel olarak hem de İzmir Ticaret Borsası olarak katkıda bulunmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Süt tüketimi Türkiye'de düşük
"Beslenme ve Tüketim" temasını yaklaşık 40 kişilik bir ekiple tartıştıklarını söyleyen Beslenme ve Tüketim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler ekibin yapısı ve Türkiye'deki süt ve ürünlerinin tüketimi hakkında şöyle konuştu: "Ekibin yapısına baktığımızda üniversitelerden, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi resmi devlet kurumlarından, sanayi kısmından ve süt üretici birliklerinden katılanlar var. Beslenme ve tüketime yönelik süt ve ürünlerinin Türkiye'de mutlaka tüketiminin artırılması lazım. Sağlığın korunmasında ve geliştirilmesinde çok önemli kavramlar. Dünya ülkeleriyle bir karşılaştırma yaptığınızda süt ve süt ürünleri tüketimi Türkiye'de oldukça düşük. Dolayısıyla beslenme ve tüketim teması bu seneki Ulusal Süt Zirvesi doğrultusunda önemli. Komitemizde tüketici federasyonları da var. Onların görüşlerini de dikkatle değerlendiriyoruz. Nihai raporda onların görüşleri de olacaktır."
Beslenme ve Tüketim Komitesi olarak tartıştıkları konuları anlatan Besler, "Konuların en önemlisi toplumda tüketim noktasında doğru bilinen yanlışlar. Mevzuatın dışında süte uygulanan taklit ve tağşiş dediğimiz uygun olmayan birtakım uygulamalar var, onların üzerinde de duruyoruz. 'Sağlıklı beslenmede süt ve ürünlerinin tüketiminin yeri ne olmalıdır?' sorusunu vurguluyoruz. Geleneksel süt ürünlerinin tüketiminin artırılması hususlarını tek tek değerlendiriyoruz. Hijyenik koşullar da temanın içerisinde yer veriyoruz" dedi.
Bilimsel tartışmalardan yararlandım
Bu seneki Ulusal Süt Zirvesi'ne katılımın önceki yıla oranla daha zayıf olduğunu gözlemlediğini dile getiren İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Çelikkaleli, "Bu yıl konuları ayırarak bilimsel tartışmaların yapılması güzel oldu. Bu çalıştaylarda konuşulan bilgilerden yararlandım. Biz temsilciler olarak yetiştiricilerimizin sorunlarını dile getiriyoruz ve getirmeye gayret ediyoruz. Ama her komitede yetiştiricilerden olması daha iyi sonuçlar doğururdu" diye konuştu.
İnteraktif bir workshop
Çiftlik Yönetimi, Hayvan Sağlığı ve Refahı Komitesi Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, ilk günkü toplantılarını daha teknik konulara ayırdıklarını belirterek, "Teknik konularda uzmanlaşmış başta profesörlerimiz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı elemanlarını, sektörün temsilcilerini ve üretici temsilcilerini bir araya getirdik. Bizim grubumuzda hayvan yetiştirme, hayvan ıslahı, hayvan besleme, hayvan refahı, hayvancılıkta mekanizasyon, hayvan barınakları ve çevre konuları işlendi. Bu çalıştay interaktif bir workshop şeklinde geçiyor. Tüm bu konuşulanlar rapor haline getirilecek" dedi.
Ulusal Süt Zirvesi'nin süt konusunda tüm kesimleri bir araya getirmesi bakımından önemli olduğunun altını çizen Özder, "Tüm taraflar burada kendi düşüncelerini zirvenin ilk gününde dile getirebiliyorlar. Bunlar 2. gün genel kurulda sunuluyor. Böylece tüm paydaşların katılımı bakımından Süt Zirvesi farklılık yaratıyor" şeklinde konuştu.
Sorun arenalarını belirledik
Süt Politikası ve Ekonomisi Komitesi Başkanı Doç. Dr. Ayşe Uzmay ise çalışmalarını şöyle anlattı: "Komitemizde ilk olarak süt politikası ve ekonomisi ile ilgili mevcut durumu vermeye çalıştık. Özellikle bu grupta IDF komitesine üye olan 3 akademisyen olarak görev aldık. Biz 3 hafta önce tüm katılımcılarımıza hangi sorun arenalarını en önemli gördüklerini ve çözüm önerileri nelerdir diye maille ulaştık. Tüm bunları bir araya getirdik ve şimdi bunları madde madde tartışıyoruz, oylamaya koyuyoruz."
Son Dakika › Güncel › Süt Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?