Çanakkale merkeze bağlı tatil beldesi Güzelyalı Köyü girişinde, heyelan nedeniyle asfalt yol çöktü. Çatlaklar oluşan çok sayıda yazlık denize doğru kaymaya başladı. Köye giriş yolu araç trafiğine kapatıldı.
Geçen günlerde Çanakkale-İzmir karayolunun 18'inci kilometresindeki Erenköy bağlantı yolunu yutan heyelan, bu kez de Çanakkale-İzmir karayolunun 15'inci kilometresindeki Güzelyalı Köyü bağlantı yolunu ve bölgedeki yazlıkları tehdit etmeye başladı. Aşırı yağışların etkisiyle başladığı düşünülen heyelan, Güzelyalı Köyü'ne girişte asfalt yolu çökertti. Yetkililer önlem olarak yolu araç trafiğine kapattı. Yoldaki çökmenin olduğu yerde yarım metrelik kot farkı oluştu. Heyelan nedeniyle 50'ye yakın yazlığın bahçesinde ve duvarlarından çatlaklar oluştu, yazlıklar kaymaya başladı.
Yazlık sahiplerinden işadamı Nevzat Üzen, "Biz bu olayı 10 yıl önce de yaşadık ama boyutu bu kadar değildi. Son zamanlarda aşırı yağış olması bölgede hareketlilik başlattı. Öyle tahmin ediyorum ki burada çok ciddi tedbirler alınması lazım. Aksi takdirde bir felakete sebebiyet verebilir. İlgililerden gelip burada bir araştırma yaparak, sorunu çözmelerini talep ediyoruz" dedi.
Güzelyalı Köyü Muhtarı Hasan Sağlam da heyelandan yaklaşık 50 yazlığın etkilendiğini, çoğunda çatlak oluştuğunu ve kayma yaşandığını belirterek, "Bu bölgede 10 yıl önce de aynı hareketlenme olmuştu. Jeolog arkadaşlar burada bir tespit yapacak. Ama Çanakkale Belediyesi mi, Valilik mi bu işe bir el atacak bilmiyorum. Yardımlarını bekliyoruz" diye konuştu.
'ASIL SUÇLU BİZİZ'
Bir süredir bölgedeki hareketliliği takip eden ve gelişmeleri fotoğraflayıp nedenlerini araştıran Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Heyelanın birinci sebebi yağmur. Başka bir sebebi ise zaman zaman olan depremler. Ama en önemlisi bizim bölge halkı ve ilgili kurumlar olarak yaptığımız hatalar. Biz bu alanın önceden etüdünü yaparak yapılaşmayı gerçekleştirmeliydik. Bunu yapmadık. Doğrudan doğruya yapılaşmaya izin verdik. Bugünkü durumla karşı karşıya kaldık. Yağmuru ve doğayı suçlamak kolay. Ama bu işte asıl suçlu olan biziz. Doğanın şartlarına göre yapılaşmaya gitmemiz gerekiyordu" dedi.
İKİ HEYELAN ARASINDA FARK VAR
Erenköy bağlantı yolundaki heyelan ile Güzelyalı bağlantı yolundaki heyelan arasında fark olduğunu da belirten Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Erenköy'deki 1 ay içinde oluştu. Büyük bir kütle koptu. Burada ise toprak yavaş yavaş kayıyor. Son 10 yıldır santim santim kaydığını görüyoruz. Bu yapılar olduktan sonra bu kayma daha belirgin hale geldi. Çünkü gerekli etüt yapılmadan bölge yüklendi. Bu alandaki binaların hemen hemen hepsinde önemli oranda çatlaklar var" ifadelerini kullandı.
Çözüm için iki yol bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Perinçek, şunları söyledi:
"Bugünden sonra önümüzde iki çözüm noktası bulunuyor: Birincisi, alan afet bölgesi ilan edilecek, binaların hepsi kamulaştırılacak, insanlar buradan çıkacak ve doğayı kendi haline bırakacağız. İkincisi çözüm ise tatil beldesinin yanından geçen Çanakkale-İzmir karayolu üzerine ve sahile fore kazıklarla çakılıp, istinat duvarı yaparak heyelanı durdurmak. Bunun öncesinde de jeolojik etüt gerekiyor. Kayma düzlemini bulmamız gerekiyor. Kayma düzlemi eğer yüzeye yakınsa o zaman bu işi fore kazıklar ve istinat duvarı ile çözebiliriz. Ama yüzeye yakın değilse bu sorunu çözmemiz mümkün değil."
BG,EK(AÖ/CK) - Çanakkale
Son Dakika › Güncel › Tatil Beldesinde Heyelan Tehdidi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?