Tedavi Edilip Yabanileştirildi, Doğaya Bırakıldı - Son Dakika
Güncel

Tedavi Edilip Yabanileştirildi, Doğaya Bırakıldı

Tedavi Edilip Yabanileştirildi, Doğaya Bırakıldı

Burdur'da 1.5 yıl önce yaralı halde bulunduktan sonra tedavi edilen kızıl akbaba, doğal yaşam alanına bırakıldı.

08.09.2013 14:43  Güncelleme: 11:47

Burdur'da 1.5 yıl önce yaralı halde bulunduktan sonra Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edilen kızıl akbaba, doğal yaşam alanına bırakıldı.

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri, Söğüt Beldesi'ndeki bir akaryakıt istasyonunda yaralı halde buldukları kızıl akbabayı, tedavisi için Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'ne getirdi.

Sol ayağı ve pençelerinden birinde açık yaraya bağlı enfeksiyon tespit edilen akbabanın aynı zamanda evcilleştirildiği de belirlendi. Boyu 110, kanat açıklığı 265 santimetre olan akbaba, yaklaşık 1.5 yıl süren tedavisinin ardından görevlilerce Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'ndeki Akdağ- Tokalı Kanyonu'nda doğaya bırakıldı.

Ormanlık alanda uçması için birçok kez bırakılan akbaba, kısa uçuşların ardından her seferinde ekiplerin bulunduğu alana döndü. Merkezde tedavisini yapan ve besleyen görevlilerin yanından ayrılmayan akbaba, yaklaşık 5 saat süren çalışmanın ardından yüksek ve kayalık bir alanda diğer akbaba türlerinin bulunduğu bölgeye salındı.

DOĞAL DENGELEYİCİ

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Tamer Yılmaz, insanlar için tehlike oluşturmayan akbabaların leşle beslendiklerini, ekosistemin doğal dengeleyicileri olduğunu belirtti. Akbabaların bu özellikleri sayesinde salgın hastalıkların yayılmasını engellediğini vurgulayan Yılmaz, akbabaların azalması veya yok olmasının doğal dengenin bozulması olarak kabul edildiğini söyledi.

AKBABAYI EVCİLLEŞTİRMİŞLER

Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca ise akaryakıt istasyonunda bulunan kızıl akbaba kendilerine getirildiğinde sol ayağından ve pençelerinden birinde açık yaraya bağlı enfeksiyon tespit ettiklerini söyledi. Akbabanın evcilleştirildiğini vurgulayan Sarıca, tedavisi yapılan akbabanın bir pençesinin düştüğünü kaydetti. Akbabayı doğaya kazandırmak için yabanileştirmeleri gerektiğini anlatan Sarıca, rehabilitasyon süresi içinde insanlara karşı saldırganlaşmaya başladığını, bu nedenle doğaya bıraktıklarını belirtti.

Kızıl akbabaların doğanın çöpçüleri olduğuna işaret eden Sarıca, "Leş yiyici kuşlardır. Ülkemizde yaygın bir tür. Son yıllarda mermer ocakları kızıl akbabaları tehdit ediyor. Sürülerin yerleri değişmeye başladı. Soyunun devamı ve türünün tehlikeye girmemesi için doğadaki bazı yıkımlara dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tedavi Edilip Yabanileştirildi, Doğaya Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement