TİSK: Yeni Vergiler Gündeme Gelebilir - Son Dakika
Güncel

TİSK: Yeni Vergiler Gündeme Gelebilir

TİSK, bütçe dengesindeki bozulmanın sürdüğü takdirde, faiz oranlarındaki artışın yanı sıra yeni vergilerin de gündeme gelebileceğini belirtti.

04.06.2014 11:10  Güncelleme: 11:26

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Merkezi Yönetim Bütçesi dengesinin ilk dört ayda sarsıldığını, bütçe dengesindeki bozulmanın sürdüğü takdirde, faiz oranlarındaki artışın yanı sıra yeni vergilerin de gündeme gelebileceğini belirtti.

TİSK, Mayıs 2014 tarihli Aylık Ekonomi Bülteni'ni yayınladı. Dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerin yer aldığı bültende, küresel ekonomi krizden çıkış sinyallerinin verildiği belirtilerek, "Hem OECD hem de AB ülkelerinde GSYH arttı. OECD'nin yedi büyük ekonomisi arasında küçülen tek ülke İtalya olurken, İngiltere en yüksek oranda büyüyen ülke oldu. ABD ve AB'ye ilişkin veriler Türkiye açısından önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

-"SANAYİ ÜRETİMİNİN YILLIK BAZDA ARTTI"-

Sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 4.2 arttığına dikkat çeken TİSK, Mevsim ve Takvim Etkisinden Arındırılmış Sanayi Üretiminin aylık bazda yüzde 0.4 azaldığını vurguladı.

TİSK, tüketimi azaltmaya yönelik finansal önlemlere rağmen sanayi üretiminde ilk çeyrekte beklenenden yüksek bir artış sağlandığını vurguladı. TİSK, Sanayi Ciro Endeksi'nin yıllık bazda yüzde 18.2 arttığını, aylık bazda ise yüzde 2.7 azaldığını belirtti.

-"İŞSİZLİK ORANI ARTTI"-

TİSK, istihdam ve işsizlikle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. TİSK, TÜİK'in AB'ye uyum amacıyla Hanehalkı İşgücü Anketi'nde değişiklik yaptığını hatırlatarak, "Yapılan değişiklikle seri kırıldı, belirli göstergeler dışında geçmişle bağ koptu. TÜİK yeni seriyi geçmişe doğru uzatmalı" değerlendirilmesinde bulundu.

TİSK, Şubat 2014'te işgücüne katılma oranın yüzde 49.1 ve istihdam oranının ise yüzde 44.1 olduğunu bildirdi. Şubat 2014'te işsizlik oranının genelde yüzde 10.2 artığına dikkat çeken TİSK, tarım-dışında yüzde 12.1, gençlerde ise yüzde 17 olduğunu belirtti.

-"DIŞ TİCARET AÇIĞI AZALDI"-

TİSK, Nisan 2014'te ihracatın yüzde 7.9 arttığını, ithalatın ise yüzde 9.5 azaldığına dikkat çekerek, "Böylece dış ticaret açığı yüzde 30.3 azaldı. İlk dört ayda ihracat yüzde 8.5 artarken, ithalat yüzde 4.2 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre Mart 2014'e kıyasla ihracat yüzde 7.3 azalırken, ithalat yüzde 1.5 arttı. AB'nin dış ticaretimizdeki payı büyüdü. 2014 Nisan ayında en fazla ihracat Almanya'ya, en fazla ithalat Rusya'dan yapıldı" değerlendirmesinde bulundu.

-"İHRACATTA İLK SIRAYI MOTORLU KARA TAŞITLARI"-

TİSK, 2014 Nisan ayında ihracatta ilk sırayı motorlu kara taşıtlarının, ithalatta ise ilk sırayı mineral yakıtların aldığını bildirdi.

Mart 2014'te cari açığın düştüğüne dikkat çeken TİSK, "Bu düşüşte dış ticaret açığının gerilemesinin yanı sıra net hizmet gelirlerinin artması da etkili oldu. Altın ticaretinde geçen yılın aksine ihracat ön plana çıktı. 2014 yılının ilk çeyreğinde yabancılar Türkiye'deki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirlerini yurtdışına çıkarmayı artırdı.

İlk çeyrekte doğrudan yabancı yatırımlar 1.4 milyar dolar artarak 4.2 milyar dolar oldu.

İlk dört ayda cari açığın kapanmasında net hata noksan kalemi ve TCMB rezervlerinin kullanılması rol oynadı" ifadelerini kullandı.

-"DOLAR VE EURO KARŞISINDA TL DEĞER KAZANMAYA BAŞLADI"-

TİSK, para ve maliye politikasına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de faiz oranının düzeyi son bir yıldır tartışma konusu haline geldiğini belirten TİSK şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faiz oranını düşürdü. Dolar ve Euro karşısında TL değer kazanmaya başladı. Bunun nedeni, yurtdışından giren kayıtdışı sermaye oldu. Nisan 2014'te yıllık bazda TÜFE yüzde 9.38, Yurtiçi ÜFE ise yüzde 12.98 düzeyinde gerçekleşmiştir; dolayısıyla TCMB'nin reel faiz oranları sıfıra yakındır. Merkezi Yönetim Bütçesi dengesinin ilk dört ayda sarsıldığı gözleniyor. Bütçe dengesindeki bozulma sürdüğü takdirde, faiz oranlarındaki artışın yanı sıra yeni vergiler de gündeme gelebilir. Döviz kurundaki artışın etkisiyle artan ara malı fiyatları nedeniyle enflasyon oranı yükselişini sürdürdü. Yurtdışı ÜFE yıllık bazda yüzde 19.20 oranında arttı."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel TİSK: Yeni Vergiler Gündeme Gelebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement