Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin orta büyüklükteki teknolojiyi ihraç edebilir noktaya geldiğini belirterek, "Zenginleşmek için daha yüksek gelir elde etmemiz lazım. Yüksek teknoloji ürünlere dönebilmenin yolu da CERN gibi, nükler santral gibi yerlere iş yapabilmeye bağlı. Zenginleşebilmenin yolu yüksek teknolojiye doğru sıçrama yapmamıza bağlı" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ile Türkiye'nin üyeliğinin başlaması ile oluşacak iş fırsatlarıyla ilgili olarak Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde toplantı düzenledi. Toplantıya Rifat Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ sanayici ve işadamları katıldı. CERN'e iş yapmanın müthiş bir itibar olduğunu söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye de CERN'e ortak oldu. Bu bize yeni bir fırsat açtı. Türk sanayicileri ve girişimcileri için müthiş bir fırsat doğdu. Yaklaşık 600 milyon dolar yıllık mal alımları var. Bizim akademisyenlerimiz biz ortak değilken bile üniversitedeki hocalarımız CERN'in içinde bulunuyorlardı. Belirli bir yere kadar ulaşıyorlardı. Şimdi bir kademe daha ilerlediler. Niye bizim sanayicilerimiz için önemli? Dediğim gibi yılda 600 milyon dolarlık mal alımı yapılıyor. İnşaattan en yüksek teknolojiye kadar. Bize bu 600 milyon dolardan pay alabilirsiniz diyorlar. Sanayici kardeşlerimize öncelikle şunu söylüyorum; CERN'e iş yapmak demek müthiş bir itibar demek. CERN'e kim iş yapıyorsa sende aranacak başka bir şey kalmıyor. Bu para kazanmanın da dışında müthiş bir itibar. Yapılabilir mi? yapılabilir" dedi.
CERN'E MAL SATANA BÜTÜN KAPILAR AÇILIR
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin orta büyüklükteki teknolojiyi ihraç edebilir duruma geldiğini açıklayarak, şöyle konuştu: "Bize özel sektöre siz anlatın dediler. Ankara'da ilk toplantımızı yaptık. Bizi dinlediler ve ihalelere girmeye başladılar. Bir tane OSTİM'de bir firma 70-75 kişi çalışıyor ve bu firma 4 aylık süre içersinde 3 tane ihale aldı. Malını teslim edip kabul ettirdikten sonra dünyada nerede olursa olsun mal satmak talebinde bulunursa ve CERN'e mal sattığını söyleyince bütün kapılar açılacak. Kocaeli sanayicileri Türkiye'de birincilik ve ikincilik arasında çekişecek bir kent. Her fırsatta odalarımız bunları anlatmaları lazım. Biz sanayi malını bile satamazken vizyonumuzu açmamızla birlikte Türkiye orta büyüklükteki teknolojiyi ihraç edebilir noktaya geldi dünyaya. Artık tıkandık. Zenginleşmek için daha yüksek gelir elde etmemiz lazım. Şuanda fert başına düşen gelirimiz 10 bin dolar civarında. Bunu yüksetmek için 25 bin dolara çıkırtmak istiyorsak yüksek teknoloji ürünlere dönüyor olmamız lazım. Yüksek teknoloji ürünlere dönebilmenin yolu da CERN gibi, nükler santral gibi yerlere iş yapabilmeye bağlı. Bizim toplam ihracatımız içerisinde yüksek teknolojiler ihracatı yüzde 4 ve bu 10 yıl önceydi ve 20 yılda da yüzde 4 ve bir kademe ilerleyemedik yüksek teknolojide. Zenginleşebilmenin yolu yüksek teknolojiye doğru sıçrama yapmamıza bağlı. CERN iyi bir fırsat bunu iyi kullanın."
FİRMALARIMIZ CERN'E TEDARİKÇİ OLABİLECEKLER
Kocaeli'nin Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olduğunu söyleyen Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Kentimizde 2 bin 500'e varan sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük 500 firmasından 89 tanesi kentimizde bulunmaktadır. 2015 Mayıs ayında ülkemizin CERN'e ortak üyeliğinin başlaması ile Türkiye'de üretim yapan işletmeler burada yapılan alım ve ihalelere katılma hakkı elde etti. Böylece firmalarımız 600 milyon Euro'luk mal ve hizmet alımlarının gerçekleşttiği CERN'e tedarikçi olabilecekler" diye konuştu. - İzmit
Son Dakika › Güncel › TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Zenginleşebilmenin Yolu Yüksek Teknolojiye Doğru Sıçrama Yapmamıza... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?