Tunus Ulusal İnşa Partisi Genel Sekreteri Riyad eş-Şuaybi, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Şefik Sarsar'ın istifa kararına ilişkin, "Sarsar, yerel seçimler gerçekleşmeden önce kamuoyunu kuruma yapılan müdahaleler konusunda uyarmak için istifa yolunu seçti." dedi.
Şuaybi, Şefik Sarsar'ın istifa kararıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarsar'ın Ocak 2014'te YSK'nın başına geçtikten sonra 2014 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini söyledi.
Sarsar'ın yerel seçimler gerçekleşmeden önce kamuoyunu kuruma yapılan bu müdahaleler konusunda uyarmak için istifa yolunu seçtiğini ifade eden Şuaybi, siyasilerin Sarsar'a yönelik istifasını geri çekme çağrılarını ise şöyle değerlendirdi:
"Bugün YSK başkanının istifasına verilen önemin nedeni ise 2014 seçimlerinden sonra oluşan parlamentodaki mevcut durum, Sarsar'ın göreve geldiği döneme benzer bir tablo ortaya koymuyor. Parlamentodaki mevcut dağılımda Sarsar'ın seçildiği dönemdeki gibi bir görüş birliği yok. YSK gibi bağımsız bir kurumun başında Sarsar gibi bir uzlaşı adayı bulmak bugün çok daha zor. Bu korkudan dolayı siyasiler Sarsar'a istifasından geri dönmesi çağrısı yapıyor."
İstifa haberinden birkaç gün sonra Sayıştayın, 2014 seçimlerinde YSK'nın "yolsuzluk şüphesine varabilecek" mali ve idari ihlaller yaptığı açıklamasına da değinen Şuaybi, "Sarsar'ın istifasının bununla ilişkili olduğunu düşünmüyorum. Sayıştayın raporu Sarsar'ın böyle bir ihlalini belirtmiyor. Bu daha ziyade seçim sürecinde ülke genelindeki seçim çalışmaları sırasında bazı görevlilerin ihmallerini anlatıyor. Bu rapor, gelecekte böyle sorunların yaşanmamasına katkı sağlayacaktır." diye konuştu.
Aralık ayında yapılacak yerel seçimlere hazırlanan Tunus'ta YSK Başkanı Sarsar, geçen hafta "kurumun maruz kaldığı siyasi müdahaleler sonucu çalışamayacak hale gelmesini" gerekçe göstererek istifa etmişti.
Sarsar'ın istifası, Tunuslu siyasetçileri hazırlıksız yakaladı. Sarsar'ın istifa açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin Danışmanı Nureddin bin Tişa, bu gelişmenin "kendileri için sürpriz olduğunu, kendilerine bildirilmesi halinde sorunların giderilmesi için ellerinden geleni yapabileceklerini" söylemişti.
Cumhurbaşkanı Sibsi de istifa haberinden bir gün sonra yaptığı konuşmasında, Sarsar'ın istifa kararını yeniden düşünmesi çağrısı yapmıştı.
Koalisyon ortağı Nahda Hareketi Partisi'nden de benzer şekilde Sarsar'a istifasını geri çekme talebi iletildi.
Tunus, Aralık ayında devrimden sonraki ilk yerel seçimlerine hazırlanırken istifa eden Sarsar, istifasına gerekçe olarak siyasi baskıyı gösterdi ancak bu siyasi baskının hangi parti ya da kişilerden geldiğini ise açıklamaktan kaçındı.
Nahda Hareketi Partisi Lideri Gannuşi, dün akşam saatlerinde "Sarsar'ın yerel seçimleri gerçekleştirme yönünde verdiği sözü yerine getirmek için istifasından vazgeçmeye hazır olduğunu" söyledi. Ancak Sarsar'dan ya da Tunus hükümetinden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
Son Dakika › Güncel › Tunus Ysk Başkanının İstifası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?