Turan Yazgan Ödülü Cemiloğlu'na - Son Dakika
Güncel

Turan Yazgan Ödülü Cemiloğlu'na

Turan Yazgan Ödülü Cemiloğlu\'na

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucu Genel Başkanı Prof.Dr.Turan Yazgan'ın hatırasına her yıl anma töreninde Turan Yazgan Ödülü verilecek.
Turan Yazgan Ödülü'nün ilki, 7 Aralık 2013 Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi...

08.12.2013 09:43

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan'ın hatırasına her yıl anma töreninde Turan Yazgan Ödülü verilecek.

Turan Yazgan Ödülü'nün ilki, 7 Aralık 2013 Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonu'nda, Kırım Türklerinin Stalin ve Sovyet yönetimi tarafından maruz bırakıldığı sürgünü sürekli gündemde tutan, Ukrayna topraklarında kalan Anavatanlarına dönmeleri için her türlü ortamda hukuki mücadele veren ve Ukrayna Parlamentosu'nda Kırım Türklerinin temsilciliğini yapan Mustafa Cemiloğlu'na (Kırımoğlu) verildi.

Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Cemiloğlu, yaptığı konuşmada, "Ben bu ödülü Kırım Türkleri adına alıyorum" dedi. Cemiloğlu, Türkiye'de, Turan Yazgan ve Alparslan Türkeş'ten büyük yardım gördüklerini söyledi.

Prof.Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında Türk coğrafyasının "Dilde, Fikirde İşte Birliği" ülküsünü gerçekleştirmek için kurduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı vasıtasıyla; Sovyetler Birliği dağılmadan Türk ülkelerinde açtığı, fakülte, bölüm, lise ve kültür merkezleriyle on binlerce öğrenciyi eğitti. Turan Yazgan'ın kurduğu Vakıf, Türklük araştırmaları doğrultusunda 250 civarında bilimsel eser yayımladı, ayrıca uluslararası hakemli "Türk Dünyası Araştırmaları" ve "Türk Dünyası Tarih Kültür" dergilerini çıkarmaya devam etmektedir.

Türk Dünyasını bilim, kültür, tarih ve diğer birçok alanda bir araya getiren her türlü faaliyeti başlatan, Saka Eli Yakutistan'dan Macaristan'a; Çin işgalindeki Doğu Türkistan'dan Amerika Kızılderililerine kadar Türk Dünyası'na hizmet götürmeye gayret eden Prof. Dr. Turan Yazgan, 22 Kasım 2012'de Hakk'a yürüdü. "Türk Dünyası'nın Çağdaş Dede Korkut'u", "Yüzyılımızın Gaspıralısı" gibi unvanlarla hatırlanan Prof.Dr. Yazgan'ın başlattığı faaliyetler, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından aksatılmadan sürdürülmektedir.

Prof. Dr. Turan Yazgan'ı Anma ve "Turan Yazgan Ödülü" toplantısına Türkiye'den ve Türk Dünyası'ndan çok sayıda devlet adamı, akademisyen, edebiyat, fikir ve gönül adamlarından kalabalık bir topluluk katıldı. Toplantıya MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bazı MHP Milletvekilleri tebrik gönderdi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Turan Yazgan Ödülü Cemiloğlu'na - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement