İslam âleminin beşinci Harem-i Şerifi olarak nitelendirilen Diyarbakır'da tarihi Ulu Camii'nde başlatılan restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümü tamamlanırken, batı bölümünde restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2010'dan beri devam eden Ulu Camii'nin geçtiğimiz aylarda "Şafiiler Bölümü" tamamlanmıştı. Bayanlara ayrılacağı düşünülen Diyarbakır Ulu Camii'nin Batı girişi restorasyon çalışmaları devam ederken, Ulu Camii'nin çevresindeki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon TL bedel ödenerek 13 yapı kamulaştırıldı. 10 yapı da yıktırılarak caminin çevresi genişletildi. Ulu Camii; Hanefiler Bölümü, Doğu Maksuresi, Batı Maksuresi, Şafiler Bölümü, Mesudiye Medresesi, Şadırvanlar ve Islak hacimlerden oluşuyor. Ayrıca camide ünlü bilgin El Cezeri'nin yaptığı güneş saati de bulunuyor. Caminin güney batı kısmında bulunan lavabolar bölümü de yenilenen bölümler arasında bulunuyor.
Turistler için alafranga tuvaletler yerleştirildi
Lavabo bölümlerine cami kültüründe olmayan ve turistler için konulduğu anlaşılan alafranga tuvaletler dikkat çekiyor. 1800'lerde krallara ve kraliçelere ayrı bir lüks getirmek için yapılan oturmalı tuvaletler (Alafranga) o zamandan günümüze gelişen teknoloji ile özellikle batı insanlarının kullandığı lavabolar. Alaturka tuvaletleri kullanmakta oldukça sıkıntı çeken turistler düşünülerek yapılan alafranga tuvaletinin yanı sıra lavabo bölümlerinde bulunan ve girişte sağ tarafa konulan bayan ve çocuklar bölümü de yenilendi.
Tarihi yapının aynen korunduğu teknolojiye de uyarlanan lavaboların yanı sıra alaturka lavaboların iç kısımlarının her birine de modern lavabolar konuldu. Ayna ve sıvı sabunun da bulunduğu bölüm estetik bir yapı kazanmış oldu.
KAYNAK:ÖZGÜR HABER GAZETESİ
Son Dakika › Güncel › Turistler İçin Ulu Camii'ye Alafranga - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?