GALLUS Tiyatrosu'nda sahnelenen oyunu, Frankfurt Uyum Encümeni Yeşiller Partili Nargess Eskandari Grünberg, Hessen Eyalet Meclisi SPD milletvekili Turgut Yüksel ile Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz da izledi.
Frankfurt Konsolosu Özkan Durmaz
Gösteri öncesinde yapılan konuşmalarda Türkçe'nin önemine dikkat çekildi. Konsolos Durmaz her kesimden destek görmeye başlayan festivalin hep yaşayacağına inandığını söyledi.
Grünberg de konuklardan Frankfurt'u yaşamaları çağrısında bulundu. Gallus Tiyatrosu Müdürü Winfried Becker, Almancanın artık üniversitelerde lisans dili olmaktan çıktığını belirterek, "Festival, Türklerin dilini ve kültürünü görmek açısından çok önemli. Üniversitelerde ne yazık ki lisans dili Almanca yerine İngilizce oldu. Siz Türkçe'nin farkına varın, ona sahip çıkın, yaşatın. Biz sizleri destekliyoruz" diye konuştu.
DÜNYAYI SANAT KURTARACAK
Avrupa'nın tek Türkçe konuşan festivalini düzenlediklerini kaydeden Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni ve Festival Başkanı Kamil Kellecioğlu, "Ne mutlu bize! Dünyanın bir çok yerinde kaos yaşandığı zor günler geçiriyoruz. Elbette bir yanımız hep acımakta. Ama biz biliyoruz ki dünyayı sanat kurtaracak. Sanat acıyan yerlerimize merhem olacak. Ne ekersek onu biçeriz, sevgi ekersek sevgi, barış ekersek barış, sanat ekersek insan ekeriz. Çoğalarak büyüyeceğiz, aynı yolda aynı umutlarla omuz omuza el ele yürürsek bu yolda ayağımız asla taşa değmez. Bu festival taşı en uzağa atmayı başaranların zaferi" dedi.
Gösterim öncesinde festivale katkıda bulunan Grünberg'e, Konsolos Durmaz, Gallus Tiyatro Müdürü Becker'e de milletvekili Yüksel birer plaket verdi. Hayal Perdesi'nin sahnelediği İmparatorluk Kuranlar, Şümürz adlı oyun büyük alkış aldı. Haldun Dormen, Hayal Perdesi yöneticisi ve oyuncusu Selin İşcan'ı kutladı ve plaketle ödüllendirdi.
BU FESTİVAL BİZİM İÇİN BÜYÜK ŞANS
Haldun Dormen, Behzat ve Sühehl Uygur, Nejla Uygur, Şahnaz Tekinalp, Selin İşcan, Reha Özcan ve Selin Tekman'ın da aralarında bulunduğu tiyatro sanatçılarını rezidansında ağırlayan Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, festivalin Frankfurt ve Rüsselsheim kentlerinin kültürel hayatına zenginlik kattığını söyledi.
Tiyatronun Türkçenin farkına varılması ve yaşatılması için önemli bir araç olduğunu kaydeden Çelik, "Türk vatandaşlarının yarattıkları eserlerle topluma nasıl bir katkı sağladıklarını festivalde görebiliyoruz. Festival bizim için de büyük bir şans. Türk tiyatrosunu en güzel şekilde yaşama şansı buluyoruz. Türkler bu toplumun bir parçasıdır. Sanatın dilimizin yaşatılması açısından çok önemli bir yeri var. Tiyatrolar üst yazıyla yapılıyor. Türkçemizin aşina olunması konusunda çok faydalı" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Türkçeye Sahip Çıkın - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?