Fosil Kentlerden Düşük Karbon Ulaşım ve Sürdürülebilir Kentlere Doğru konulu seminere konuşmacı olarak katılan Batı İngiltere Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Graham Parkhurst, " Türkiye'de çok bisiklet kullanan çok az insan gördüm" dedi.
Marmara Belediyeler Birliği'nin eğitim seminerleri kapsamında düzenlediği "Fosil Kentlerden Düşük Karbon Ulaşım ve Sürdürülebilir Kentlere Doğru" başlıklı seminerde ülkelerin trafikte çevre bilinci ve küresel boyutlarda çevre sorunları uzmanlar tarafından tartışıldı.
Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetimi Merkezi Direktörü Aynur Acar, "Bizim ulaşımda en büyük sorunlarımızdan biri, hele ki İstanbul gibi bir yerde en büyük sorunlarımızdan biri, ben otobüs duraklarında hissediyorum. Otobüs duraklarında otobüsler sürekli durur vaziyette iken bile çalışıyor. Onların saldığı gazı düşünün. Onları biz burada soluyoruz. Durakta bekleyen insanlar soluyor. Doğal olarak havaya katıyoruz" diye konuştu.
Carbon Clear Türkiye Direktörü Kumru Adanalı, "İklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma gibi konular çok fazla gündeme gelmeye başladı. Biz çevrecilerin korkusu iklim değişikliği ile mücadele. Özellikle gelişmiş ülkelerden başlayarak çok çeşitli çalışmalar var. Çok fazla paydaş var. Geçen sene çalışmalarımızın sonucunda toplantılar düzenleyerek görüş alışverişini, acaba Türkiye için önemli konular nelerdir? Nereden başlanmalı? Onların çalışmasını yaptık. Orada ulaştırma sektörünün, iklim değişikliği konusunda sinyal veren bir sektör olduğunu gördük. Tabi sanayiden, enerji üretiminden kaynaklı karbon emilsiyonlar kaynaklanıyor. Hızlı gelişen bir ülkeyiz. Bu yüzden ulaştırma sektörü ciddi sinyaller veriyor. Burada bir çalışmanın yapılması gerekiyor" dedi.
Batı İngiltere Üniversitesi Çevre ve Teknoloji Fakültesi, Planlama ve Mimarlık Bölümü, Ulaştırma ve Toplum Merkezi Direktörü Prof. Graham Parkhurst, "Doğal bir iklim değişikliği var. Ancak insanların davranışlarından doğan bir iklim değişikliği de var. Biz ne kadar hızlı hareket edersek, işimiz o kadar kolay olacak. Tabi politikacılar ve vatandaşlar teknolojinin daha da ilerleyip, sorunun çözülebileceğine inanıyor. Ben teknolojiye güvenmiyorum" dedi.
Parkhurst, "Yürüme ve bisiklet ulaşım açısından fazla ciddiye alınmıyor. Türkiye'de bisiklet kullanan çok az insan gördüm. Avrupa'nın en zengin ülkelerinde bisiklet kullananların sayısı çok fazla. Yeni zenginleşen ülkelerin aynı hataları yapmaması için çabalamak lazım" diye konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Türkiye Bisiklet Ulaşımında Sınıfta Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?