Türkiye'nin milli gözlem uyduları GÖKTÜRK-2 ve RASAT'ı uzaya fırlatarak önemli bir başarıya imza atan TÜBİTAK, şimdi de yerli haberleşme uydusu için çalışmalara başladı. Bu amaçla Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında "Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi" konusunda çağrı duyurusu yayınlandı.
TÜRKSAT 6A olarak adlandırılan uydunun tasarımı tamamen yerli olacak ve bütün entegrasyonları Türkiye'de yapılacak. Azami ölçüde yerli imkânlarla geliştirilmesi amaçlanan TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu sivil, ticari ve askeri kamu kuruluşlarına da hizmet verecek.
Yerli haberleşme uydusu hakkında açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK tarafından açılan çağrı ile milli uydulara bir yenisinin daha ekleneceğini söyledi. Bu amaçla yüksek bütçeli projelere yüzde 100 Ar-Ge desteği verileceğini belirten Bakan Ergün, Kamu Ar-Ge birimleri, üniversiteler veya özel sektör kuruluşlarının çağrıya başvuruda bulunabileceğini kaydetti. Geliştirilecek haberleşme uydusunun yörüngede çalışır halde teslim alınacağını ifade eden Bakan Ergün, "Uydunun özgün tasarımı, platformu ve uydu üzeri yazılımlarının proje kapsamında yerli olarak geliştirilmesi zorunludur. Diğer bileşenlerin hangilerinin yerli olarak geliştirileceğine projeyi yürütecek kuruluşlar karar verecek. Geliştirilecek bileşenler azami ölçüde yerli olacak." dedi.
TÜRKSAT 6A uydusunun proje sözleşmesinin 2014 tarihinde yapılarak çalışmalara başlanacağını dile getiren Bakan Ergün, uydu tasarımı, entegrasyon ve testlerinin ECSS, NASA ve uygulanabilir MIL standartlarına göre gerçekleştirileceğini belirtti. Milli haberleşme uydusunun 15 yıl uzayda görev yapabilecek özelliklerde geliştirileceğini anlatan Ergün, şunları söyledi: "TÜRKSAT 6A uydusu Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümünü kapsayacak. Hizmet ömrü 15 yıl, tasarım ömrü ise hizmet ömrünün en az bir buçuk katı olacak. Uydu yakıtı ise bu süreye göre ayarlanacak. Çağrı kapsamında uydu tasarımının en az iki fırlatma aracı ile uyumlu olması ve uzay şartlarına dayanıklı olması isteniyor. Uydunun müşteri kurum olan TÜRKSAT'a teslimi yörünge testlerinin başarı ile tamamlanmasının ardından gerçekleşecek. Bu teslime kadar tasarım, entegrasyon, test, fırlatmaya gönderme, fırlatma öncesi çalışmalar, fırlatma, yörünge testleri gibi çalışmalar yüklenicinin sorumluluğunda olacak."
Geliştirilecek uydunun teknik özelliklerine de değinen Bakan Nihat Ergün, TÜRKSAT 6A uydusunun 16 aktif, 4 yedek Ku-bant ve 2 aktif, 1 yedek X-bant aktarıcıya sahip olacağını söyledi. Ergün, uydu projesi gerçekleştirmek isteyen kuruluşların 22 Kasım 2013 tarihine kadar TÜBİTAK'a başvuru yapabileceğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye, İlk Yerli Haberleşme Uydusunu Yapacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?