"Türkiye ve Balkanlar Güncel Sorunlar" Paneli - Son Dakika
Güncel

"Türkiye ve Balkanlar Güncel Sorunlar" Paneli

"Türkiye ve Balkanlar Güncel Sorunlar" Paneli

YTÜ Rektör Yardımcısı Kocatürk: "Bugünkü toplantıda bir yandan Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki güncel ilişkiler değerlendirilirken, öte yandan Balkan ülkelerindeki Osmanlı ve Türkiye ...

06.12.2013 18:25

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Balkan ve Karadeniz Araştırmaları Merkezi tarafından "Türkiye ve Balkanlar Güncel Sorunlar" paneli düzenlendi.

YTÜ Hünkar Salonu'ndaki panelde konuşan YTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turgut Kocatürk, bugünkü toplantıda bir yandan Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki güncel ilişkiler değerlendirilirken, öte yandan Balkan ülkelerindeki Osmanlı ve Türkiye algısının ele alınacağını söyledi.

Bu toplantının bir yayına dönüşmesini arzu ettiklerini kaydeden Kocatürk, "Bu şekilde Balkan ülkelerindeki meslektaşlarımıza da ulaşma imkanı bulunacaktır" dedi.

YTÜ Öğretim Üyesi Fuat Aksu da geleneksel sorunların, 1923'ten başlayarak günümüze kadar gelen sorunlar olduğunu söyledi.

Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sorunlar, zaman dilimi içerisinde 1950'de, 1970'te katmerleşerek gidiyor. Türk-Yunan ilişkileri açısından baktığımızda, dönemsel farklılıklar da işin içine girdiğinde 1990'ların özel bir önem arz ettiği düşüncesindeyim. 1990'larda yeni bir dünya düzeni kuruluyor ve bu yeni dünya düzeni içerisinde Türk-Yunan uyuşmazlıklarının da gözden geçirilmesi, geleneksel o güvenlik algısı içerisine çekilmiş olan konuların konuşulur olması bekleniyordu. Oysa 1990'larda tam tersine çok önemli krizler yaşanmış oldu Türk-Yunan ilişkilerinde. Bununla birlikte bu konuyla ilgilenen akademisyenler açısından, bilim insanları, sanatçılar, aktörler, iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek isteyenler açısından bunu bir fırsata çevirme isteği ve çabaları da yaşanmış oldu. Bu çabaların tıkandığı nokta, iki ülke arasındaki güven artırıcı önemlerin bir türlü yaşama geçirilememesi noktasıydı. Gerçekten baktığınızda, 1980'lerin sonuna kadar iki ülke arasındaki ilişkilerde hem halklar düzeyinde, hem yöneticiler siyasi kişiler düzeyinde bir diyaloğun eksik olduğu gözlemleniyor."

Panelde, Balkan ülkeleri ile Türkiye arasındaki güncel ilişkiler ve Balkan ülkelerindeki Osmanlı ve Türkiye algısı derinlemesine ele alındı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türkiye ve Balkanlar Güncel Sorunlar' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement