Türkvizyon Şarkı Yarışması Başlıyor - Son Dakika
Güncel

Türkvizyon Şarkı Yarışması Başlıyor

Türkvizyon Şarkı Yarışması Başlıyor

Türkvizyon Şarkı Yarışması İmza Töreni, 20 Eylül Cuma günü Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi'nde yapıldı.

24.09.2013 18:12  Güncelleme: 18:10

Türkvizyon Şarkı Yarışması imza töreni yapıldı. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde 20 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğin sunumunu Behzat Uygur yaptı. Törene, Eskişehir Milletvekili ve Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve daha birçok yerli, yabancı misafir katıldı.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan, Rusya, Tataristan, Moldova, Ukrayna, Kırım, Bosna-Hersek, Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye gibi 20 ülkenin bulunduğu ve 300 milyon kişinin televizyondan takip edeceği ''Türkvizyon Şarkı Yarışması''nın imza töreninde 2011 yılı Eurovision Şarkı Yarışması birincisi Azeri sanatçı Nigar Jamal ve Eldar Gasimov ile 2013 yılı Eurovision Şarkı Yarışması'nı ikinci olarak bitiren Farid Mammadov da yerlerini aldı.

Törenin ilk konuşmasını yapan Türkvizyon Şarkı Yarışması Genel Koordinatörü İsmail Bagirov, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirirken, yarışmanın amacıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın gerçekleştirilmesinde esas amaç; Türk kültürünün doğu ve batı arasında bir köprü olduğunu göstermektir. Aralık ayında biz Türk dünyasının en güzel seslerini işiteceğiz. Bu yarışma, Türk dünyasındaki birliği korumak adına çok önemli bir adım."

Eskişehir Valisi ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna "Tarih boyunca insanlığın ortak dünyasına değerli katkılar yapan Türk dünyası, geleceğin dünyasında da çok derin ve renkli izler bırakacak enerjiye sahip. Mevlânâ şöyle diyor: Söz vardır keskin kılıç gibidir, dostluğu keser; bir söz de vardır ki ilkbahar gibidir, her yeri süsler ve güzelleştirir. Biz de ilkbahar gibi her yeri güzelleştiren sözleri tercih ederek yüreklerde sevgi ve ümidi yeşertmek istiyoruz." diye konuştu.

Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın kuşakları, kültürleri buluşturacağının altını çizen Vali Tuna "Türk Dünyası Kültür Başkenti vesilesiyle eksilmeyen bir heyecan ve gayretle güzellikler üretmeye devam edeceğiz. Aynı gaye için çarpıyor yüreklerimiz. Türk dünyasına ait farklı renklerin, farklı notaların, aynı ahenkle bir şarkının içinde bir araya getirilmesi ruhumuza gıda olacaktır. Gönül mirasımızın ruhuna uygun şarkılarla Türk dünyasının kalbinin attığı Eskişehir'in heyecanına heyecan katacaktır. Değerlerimiz ve güzelliklerimizin ancak bu şekilde geleceğe taşınabilir kanısındayız. Türkvizyon Şarkı Yarışması, kalıcı bir eser niteliğindedir. Bundan sonraki yıllarda gelenekselleşecek ve kalıcı etkilerini hissettirecektir. İlkine ev sahipliği yapmak ve vesile olmak bizler için gurur vericidir." dedi.

Millî Eğitim Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, konuşmasına Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun şiirinden bir bölüm alıntılayarak başladı ve şöyle konuştu: " Ben şair değilim ama iletişimciliğim var ve bir projenin, bir kampanyanın girişinden hasını tanırım. Buraya oturduğumda ilk defa Türkvizyon'un amblemini anka kuşunu veya bizim kültürümüzdeki adıyla Simurg'u gördüm. Anadolu Üniversitesi'nde ne zaman konuşma yapmak zorunda kalsam, hocalığım tutuyor. Bu yüzden söyleyeceklerimi hocalığıma bağışlayın. Simurg'u görünce ünlü rastlantılar kuramını hatırladım. 'Hiçbir şey durduk yere, rastlantı eseri birbirine, birbirinin yanına gelmiyor hiçbir şey kendiliğinden rastlantısal bir biçimde akıp gitmiyor'".

Daha sonra Simurg'un bizim kültürümüzdeki yerinden bahseden Prof. Dr. Avcı, Simurg akrabalığı konusunda bizim de bir huma kuşumuz olduğunu söyledi ve şöyle ekledi: " Huma kuşunun bir yerinde der ki 'sen ağlama kirpiklerin ıslanır.' Bana da sanki bu hep şöyle söylense daha doğru olurmuş gibi gelmiştir: Sen ağlama 'kirpiklerim' ıslanır. Şimdi buradan tüm Türk dünyasına, akrabalarımıza, kardeşlerimize, dostlarımıza diyoruz ki 'Sen ağlama kirpiklerim ıslanır'."

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın ise Türkvizyon Şarkı Yarışması hakkındaki görüşlerini şu cümlelerle anlattı: "Bu yıl Eskişehir, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde sayısız organizasyona, etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Anadolu Üniversitesi de Eskişehir'le özdeşleşmiş bir kurum. Şehir-üniversite Türkiye'ye örnek olmuş bir birlikteliğe sahibiz. 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği Anadolu Üniversitesinin öncelikli konusuydu. Eskişehir'den Türkiye'ye ve tüm dünyaya uzanan çok yönlü etkinlikler ve organizasyonların temel bir parçası oldu. Anadolu Üniversitesi global kampüs hedefiyle uluslararası açılımlar doğrultusunda çok önemli adımlar attı. Bakü'den Brüksel'e, Balkanlar'dan Kafkasya'ya uzanan bir coğrafyada öğrencilerimiz, mezunlarımız var. Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın kapsadığı alan ile Anadolu Üniversitesinin uluslararası hedef coğrafyası kesişiyor. Bu yüzden Türkvizyon Şarkı Yarışması'nın Eskişehir'de Anadolu Üniversitesinin bir parçası olduğu bir organizasyonla başlaması bizleri çok mutlu ediyor, gururlandırıyor. Türkvizyon Şarkı Yarışması, Türk dünyası coğrafyasını konuşturan, birleştiren çok önemli bir başlangıç olacak, bundan eminim. Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın bu ve benzeri projelerinde yer alarak geleceğe çok iyi izler bırakmanın heyecanını üniversite olarak hissediyoruz. Burada bulunan misafirlere ve televizyonlar aracılığıyla bizleri izleyen tüm Türk dünyasına da saygılarımı, sevgilerimi gönderiyorum."

Organizasyona katılan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise düşüncelerini şöyle aktardı: "Bu tarzda etkinlikler ancak Türk Dünyası Kültür Başkentliği kavramını dolduran şekildeler. Ben naçizane organizasyonun fikir babaları arasındayım. Bu organizasyon, boyutu itibariyle isabetli olacağa benziyor. Nitelikler çok ince bir şekilde düşünülürse, başarılı olur ve ses getirirler.''

Sözlerine 21 Aralık'ta Türkvizyon'un galasına katılacağını söyleyerek devam eden Prof. Dr. Büyükerşen "Bunun anlam ve önemi şudur; Avrupa bir ülkeyi veya bir şehri Avrupa Kültür Başkent'i ilan ediyor ve kendilerinin çağdaş sanatta ne derece üstün olduğunu ve nasıl yarıştıklarını gösteriyor. Bunda sınırı İstanbul ile çiziyorlar, Anadolu'yu ve Asya'yı kabul etmiyorlar. Bu organizasyonla biz Avrupa'ya 'Siz bizi Avrupa'da saymıyorsunuz ama biz sizin yaptığınız Eurovision'lar gibi, o düzeyde sanata sahip milletleriz ve bunun gösterisini de başkent olan Eskişehir'de yapıyoruz.' demektir.'' şeklinde konuştu.

Törenin sonunda sırayla Azerbaycan ATV Televizyonu Genel Yapımcısı Rauf Dadasov, Kazakistan ADAM MEDİA Grup Genel Müdürü Dinara Adam, Kırgızistan PİRAMİDA Televizyon Temsilcisi Sayın Ramiz Meşedi Hasanlı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC) GENÇ Televizyon Genel Müdürü Tekin Birinci, Rusya Federasyonu TMV Televizyonu Genel Müdürü Valery İlişeyev, Bosna-Hersek HAYAT Televizyonu Genel Müdürü Ahmed Sirkoviç, Makedonya MPT 2 Televizyonu Genel Müdürü Erhan Hasipi, Gürcistan KUEMO KARTLİA Televizyonu Genel Müdürü Giorgi Chomakhashvili, Rusya Federasyonu Başkurdistan KURAY Televizyonu Genel Müdürü Aygül Akhmadeeva, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti MAYDAN Televizyonu Genel Müdürü Damir Davlet Shin, Ukrayna Kırım Otonom Cumhuriyeti KIRIM Devlet Radyo Televizyonu Genel Yapımcısı Seyran Mambetov, Moldova Cumhuriyeti Gagavuz Yeri Otonom Teritorial Bölgesi Devlet Başkan Yardımcısı Vitali Aladov ve Türkiye KRAL TV Kral Yayın Grubu Genel Koordinatörü Mehmet Akbay sahneye gelerek Türk Müzik Birliği Genel Müdürü Sıtkı Sefiloğlu ile birlikte protokol imzalarını attı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Türkvizyon Şarkı Yarışması Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement