Uçan Süpürge'den Meslek Seçiminde Cinsiyetçi Yönlendirmelere Karşı "Benim Madam Curıe'm" Projesi - Son Dakika
Güncel

Uçan Süpürge'den Meslek Seçiminde Cinsiyetçi Yönlendirmelere Karşı "Benim Madam Curıe'm" Projesi

Uçan Süpürge\'den Meslek Seçiminde Cinsiyetçi Yönlendirmelere Karşı "Benim Madam Curıe\'m" Projesi

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin, ilköğretim öğrencilerine yönelik başlattığı "Benim Madam Curie'm" projesinde, kız çocukların meslek seçerken toplumsal cinsiyet rollerine uygun yönlendirmeler yerine, yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda eğitime yönlenmelerini amaçlıyor.

31.01.2014 12:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin, ilköğretim öğrencilerine yönelik başlattığı "Benim Madam Curie'm" projesinde, kız çocukların meslek seçerken toplumsal cinsiyet rollerine uygun yönlendirmeler yerine, yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda eğitime yönlenmelerini amaçlıyor.

Uçan Süpürge'den yapılan açıklamada, Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın desteklediği "Benim Madam Curie'm" projesi kapsamında, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Pursaklar'd belirlediği okullarda örnek bir çalışma yürütüldüğü bildirildi. Kız çocukların meslek seçerken toplumsal cinsiyet rollerine uygun yönlendirmeler yerine, yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda eğitime yönlenmelerinin amaçlandığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Uçan Süpürgeliler; kadınların yalnızca öğretmen, hemşire, avukat değil, bilim ve teknoloji alanında da çalışabileceğini, bunun için erkek egemen engellerin ortadan kalkması gerektiğini söylüyor. Proje kapsamında 4 bilim kadınını anlatan dört animasyon film hazırlandı. Astrofizikçi Dilhan Eryurt, patalog Kamile Şevki Mutlu, kimyacı Remziye Hisar ve siyaset bilimci Nermin Abadan Unat'ın bilim dünyasına katkılarını ve kendi alanlarında var olabilmek için verdikleri mücadeleyi anlatan bu filmler Pursaklar'daki ilköğretim okullarında eğitim materyali olarak kullanılacak. Bu kadınların yaşam öykülerindeki ortak nokta; her şeye rağmen, inatla ve umutlu kendilerini yetiştirmiş olmaları ve açtıkları kapıdan başka kadınların da geçmesini teşvik etmeleri."

-MADAM CURIE -

Bilim kadınlarının öncülerinden Polonyalı kimyager ve fizikçi Marie Curie'nin "Yaşam hiçbirimiz için kolay değil. Bir şeyleri başarmak için, yetenekli olduğumuza inanarak buna ulaşmak için usanmadan çabalamalıyız" sözleri hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bu projeye adını veren Marie Curie'yi, bu öncü kadının açtığı yolda yürüyen nice bilim kadınının bugünün kız çocuklarına örnek olması için sembol olarak seçtik. Okullarımızda okutulan ders kitaplarında öğrenciler sadece birkaç öncü kadını görüyor, oysa bizim de onlarca Madam Curie'miz var ama görünür değiller. O bilim kadınlarını tanımak, her birinin mücadeleleri ve başarılarını kız çocuklara anlatmak için biz bir adım attık ve bizim Madam Curie'lerimizden dördüne bu projede yer verdik. Türkiye'de, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürüttüğü Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi kapsamında sivil toplum örgütleriyle işbirliği çerçevesinde uygulanacak olan "Benim Madam Curie'm' projesiyle; demokratik yurttaşlık ve insan haklarının gelişmesinin önündeki en büyük engel olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Bu proje, kadınlara atfedilen kalıplaşmış meslekler konusunda yerleşik algının kırılmasına yardımcı olmak istiyor. Çocukların geleceğe hazırlanırken, özellikle meslek planlamalarında ufuklarının açılmasını sağlamak gerekiyor. Meslek konusunda kalıplaşmış örnekler değil çocukların kendilerine rol modeli olacak başka mesleklerin de ayırdına varmalarıyla özellikle kız çocukların meslek seçimi konusunda tutumlarının değişmesi için önemli bir adım."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Uçan Süpürge'den Meslek Seçiminde Cinsiyetçi Yönlendirmelere Karşı 'Benim Madam Curıe'm' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement