Gazeteci Uğur Mumcu ölümünün 19. yılında Berlin'de anıldı.
Bundan 19 sene önce bir suikasta kurban giden araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu ölümünün yıldönümünde Berlinli dostları ve sevenleri tarafından anıldı.
HDB-Halkçı Devrimci Birliği, ADD-Atatürkçü Düşünce Derneği ve Tiyatrom'un ortaklaşa organize ettiği etkinliğe Türkiye'den CNN Türk program yapımcısı gazeteci Enver Aysever de konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasına yapan HDB başkanı Ahmet İyidirli, Uğur Mumcu'nun Türkiye'de verdiği demokrasi ve özgürlük mücadelesi yanında yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın da sorunlarına sahip çıktığını, onlara gönülden destek verdiğini ve Türkiye'de de sürekli bu sorunları dile getirdiğini söyledi. İyidirli, Uğur Mumcu'nun hayatının ilk yasal 1. Mayıs gösterisine 1978 senesinde Berlin'de katıldığını da kaydetti ve 'Kendisi birçok ortak değeri paylaştığımız, ortak mücadele verdiğimiz bir arkadaşımızdı. Bizim için kendisi özel bir anlam taşıyor, o nedenle onun anısını yaşatmamız önemli' ifadelerini kullandı.
Türkiye'de tutuklanan gazetecilerin de adil bir yargılanmaya tabi tutulması gerektiğini söyleyen Ahmet İyidirli, 'Suçlu birileri varsa onların adil bir şekilde yargılanıp cezalandırılmaları konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Ama bu işi yapılırken adalet ve hukuk devleti ilkelerinin zedelenmemesi gerekiyor' dedi.
Yaklaşık ikiyüz dinleyicinin katıldığı anma töreninde konuşan gazeteci Enver Aysever ise, Cumhuriyet tarihinin başka biryerden yazılmaya kalkılsa, yazarken aynı zamanda aydınların katledildiği derin bir tarih olarak da görülebileceğini söyledi. Uğur Mumcu'yu anarken bir mücadelenin de tarihini andıklarını belirten Aysever, 'Bu zihniyetin köklerinin bulunduğu vakit şunu görürüz. Bizim bugün onurla, şerefle, haysiyetle özdeşleştirdiğimiz Nazım Hikmet, Orhan Kemal, Sabahattin Ali, Aziz Nesin gibi insanlar yurdunu seven, bunun acısını çeken, zindanlarda ömürlerini veren insanlardı. Uğur Mumcu da bunlardan bağımsız değil. Uğur Mumcu bütün bu edebiyatçılar, yazarlar, gazeteciler gibi aynı kökten geliyor' ifadesini kullandı.
Programın başında Uğur Mumcu'nun anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tiyatrom Gençlik Müzik Grubu ise bir müzik dinletisi sundu.
Son Dakika › Güncel › Uğur Mumcu Berlin'e Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.