Unesco, Berat Kentini Uyardı - Son Dakika
Güncel

Unesco, Berat Kentini Uyardı

Unesco, Berat Kentini Uyardı

UNESCO Genel Direktörü Bokova: "Biz polis güçleri değiliz ama bu durumda en nihayetinde olabilecek şey Dünya Mirası Listesi'nden Berat kentinin çıkarılmasıdır ki bu da kent için iyi bir şey değildir.

30.03.2014 12:58

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü İrina Bokova, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Berat kentinin izinsiz inşaatlardan dolayı listeden çıkarılabileceğini söyledi.

UNESCO ve Balkanika Vakfı tarafından düzenlenen ve Balkan şehirlerini kapsayan "Balkan Köprüleri Konuşuyor" projesinin üçüncü etabı kapsamında, Berat kentindeki "Goritsa köprüsü konuşuyor" etkinliği yapıldı.

UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, etkinlikte yaptığı konuşmada, UNESCO listesinde yer alan Berat kentindeki izinsiz inşaatlara dikkat çekti. Berat'ın inşa edilen yapılar sebebiyle orijinalliğini ve kültürel değerlerini kaybettiğini ifade eden Bokova, şöyle konuştu:

"Biz polis güçleri değiliz ama bu durumda en nihayetinde olabilecek şey dünya mirası listesinden Berat kentinin çıkarılmasıdır ki bu da kent için iyi bir şey değildir. Elbette siz yeni evler ve oteller inşa edebilirsiniz ama bunların kültürel değerlere aykırı olmaması gerekir. Şayet kentin kültürel değerleri hasar görürse bir daha inşa edilemez. Kanaatim şu ki yerel toplumun bu değerlerin korunmasında ciddi bir rolü vardır. Gelişime yönelik her ne kadar bir baskı mevcut ise de her durumda bu değerlerin muhafaza edilmesi gerekir."

Öte yandan, Bokova, Arnavutluk ziyareti kapsamında ayrıca başkent Tiran'da Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ve Çevre Bakanı Lefter Koka ile görüştü. - Tiran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Unesco, Berat Kentini Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement