Denizli Pamukkale Üniversitesi öğrencileri, Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde caretta caretta kaplumbağalarının Çalış Plajı'na bıraktığı yumurtaların başında nöbet tutarak, türün devamını sağlamaya çalışıyor.
Caretta carettaların yumurtlama döneminin başladığı 15 Mayıs'ta Fethiye'ye gelen 17 öğrenci, Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eyüp Başkale gözetiminde, Çalış Plajı'nda gönüllülük esasına göre çalışıyor. Öğrenciler, akşam saatlerinden itibaren plajda devriye gezerek carettaların kumsalda bıraktığı izlerden yuvaları tespit ediyor. Tespit edilen yuvaları GPS yardımıyla işaretleyen öğrenciler, daha sonra demir kafeslerle koruma altına alarak, gündüz plajda güneşlenen tatilcilerin zarar vermesini engelliyor. Yumurtlama sırasında rastlanılan carettalar ise uzaktan izlenerek dış etkenlere karşı korunuyor. Yerli ve yabancı tatilcilerin ilgisi, carettaları plajdan kaçırıyor. Öğrenciler, sahile çıkan carettaların fotoğrafının flaşla çekilmemesi ve onlara ışıkla yaklaşılması konusunda uyarıda bulunuyor.
EYLÜL AYI SONUNA KADAR
Mayıs ayı ortalarında başlayan yumurtlama işleminin halen devam ettiğini belirten Doç. Dr. Eyüp Başkale, kuluçka süresinin 45 ile 60 gün arasında değiştiğini belirtti. Doç. Dr. Başkale, yavruların yumurtadan çıkmasının eylül ayı sonuna karar süreceğini söyledi. Carettaların, plajın gündüz kalabalık ve sıcak olması nedeniyle yumurtalarını gece bıraktığına değinen Doç. Dr. Başkale, "Her gün saat 22.00'den itibaren devriyelerimiz başlıyor. Sabah saatlerine kadar plajda devriye gezip, tespit edilen yumurtaları koruma altına alıyoruz. Yuvaların markalama ve ölçüm işlerini yaptıktan sonra kafesliyoruz. Daha sonra bu yuvalardan çıkan yavruların güvenli şekilde denize ulaşmasını sağlayacağız" dedi.
CARETTALAR KAÇIYOR
Vatandaşların ilgisinin carettaları kaçırdığına dikkati çeken Doç. Dr. Başkale, şöyle dedi:
"Yerli ve yabancı tatilciler bu canlıları görünce büyük ilgi gösteriyor. Işık tutup onları görmek isteyenler, flaş kullanıp fotoğraf çekmek isteyenler, hatta dokunmak isteyenler olabiliyor. Bu caretta neslinin devamı için büyük tehlike. Çünkü bu ortamda hiçbir caretta yumurta bırakamaz. Işıklı nesneler canlıların yön bulmasını zorlaştırdığı gibi aşırı ilgi onları plajdan kaçırıyor."
'YAVRULARIN DENİZE ULAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Gözde Uğur ise kaplumbağalar karaya çıktıktan sonra yumurtlayana kadar takip etmekle görevli olduklarını belirtti. Yuvaları tespit ettikten sonra yumurtaları korumaya aldıklarını kaydeden Uğur, "Kafeslerimizin denize dönük kısmı açık. Yavrular oradan çıkıyor. Her caretta bir seferde 100 yumurta bırakabilir. Dünyaya gelecek her yavrunun denize ulaşması için çalışıyoruz" diye konuştu.
Fethiye Körfezi'nde ise gündüz saatlerinde kıyıya yaklaşan caretta carettalar turistlerin ilgi odağı oldu. Yiyecek arayan kaplumbağaların fotoğraflarını çekmeye çalışan turistler, carettaların peşinden koşturdu. İlk kez bu kadar büyük kaplumbağa gördüğünü belirten İngiliz Margaret Goldsmith, "Burada insanlardan kaçmıyorlar. Onlara yaklaşabiliyorsunuz. Çok harika bir duygu. Bu kaplumbağa türünün mutlaka korunması gerektiğini biliyoruz. Herkes buna uymalı" dedi. - Fethiyemuğla
Son Dakika › Güncel › Üniversitelilerin Caretta Nöbeti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?