Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi ve BM Güvenlik Konseyi ocak ayı Başkanı Zeyd Ra'ad, yardım gelmemesi durumunda ülkesindeki 600 bine yaklaşan Suriyeli sığınmacıya ilişkin durumun sürdürülemez olduğunu söyledi.
Ra'ad, Ürdün'ün BMGK dönem başkanlığı görevini alması dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında Suriye'deki iç savaş ve bu savaşın komşu ülkelere etkilerini değerlendirdi.
Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün çok sayıda Suriyeli sığınmacıyı barındırdığını anlatan Ra'ad, "Biz uluslararası yardım olmadan çok büyük bir yükün altında bulunuyoruz. Gereken yardımı alamıyoruz. Eğer uluslararası yardım olmazsa bu durum mevcut haliyle sürdürülemez" dedi.
Zeyd Ra'ad, BM rakamlarına göre Ürdün'de sayıları yaklaşık 576 bin olan sığınmacıların durumlarının yerinde görülmesi için ülke olarak geçen nisan ayında BM Güvenlik Konseyi üyelerini davet ettiklerini ancak bu davete halen resmi bir yanıt dahi alamadıklarını belirtti.
Sığınmacılara uluslararası toplumun muhakkak yardım etmesi gerektiğini vurgulayan Ra'ad, mevcut durumun Ürdün'ün ekonomik ve sosyal yapısına zarar verdiğini ifade etti.
BMGK dönem başkanlığı sürecinde Konsey üyelerine olan davetiyeyi yineleyeceklerini anlatan Ra'ad, "Belki bu defa BMGK üyeleri Ürdün'e gelerek durumu yerinde görmeyi kabul ederler" diye konuştu.
-BMGK'nın reformu-
Zeyd Ra'ad, İki yıllık BMGK üyeliklerindeki önceliklerine ilişkin de bilgiler vererek Konsey'de Arap ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatının öncelik ve taleplerini gündeme getireceklerini, hukukun üstünlüğünü savunacaklarını söyledi.
BMGK'nın veto politikasının değişmesini istediklerini de vurgulayan Ra'ad, bazı konularda veto yetkisinin kullanılmasına sınırlama getirilmesini savunduklarını kaydetti. - New York
Son Dakika › Güncel › Ürdün'deki Suriyeli Sığınmacılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?