Urla'daki Res Projesine Tepki - Son Dakika
Güncel

Urla'daki Res Projesine Tepki

Urla'daki RES projesine tepki Urla ilçesinde toplanan bir grup, ormanlık alana kurulması planlanan rüzgar enerjisi santralini protesto etti Urla ilçesinde toplanan bir grup, ilçede ormanlık alana kurulması planlanan rüzgar enerjisi santralini (RES) protesto etti.

24.05.2016 11:19

Urla'daki RES projesine tepki

Urla ilçesinde toplanan bir grup, ormanlık alana kurulması planlanan rüzgar enerjisi santralini protesto etti

Urla ilçesinde toplanan bir grup, ilçede ormanlık alana kurulması planlanan rüzgar enerjisi santralini (RES) protesto etti.

Yağcılar Meydanında toplanan İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu (İZÇEP), Urla Çevre Platformu (URÇEP), Urla Kent Konseyi Çevre Komisyonu üyeleri ve Yağcılar Mahallesi sakinleri adına basın açıklaması yapan Urla Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Ali Yanar hayvancılığın ve tarımın merkezi olan bölgede yaşam alanlarının talan edildiğini ileri sürdü.

RES projesi hazırlanırken bölgede yaşayanlara sorulmadığını ifade eden Yanar, "Bölgede yaşayan halka sormuyorlar. Yukardan yönetenler maalesef şirketlerle işbirliği yaparak ormanların kesim iznini veriyorlar. ve yargıdan yürütmeyi durdurma kararlarını ve iptal kararlarını tanımıyorlar. RES için 10 futbol sahası kadar alan açılıyor ve bitki örtüsü yok ediliyor." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından dövizlerle Yağcılar Meydanından yürüyüşe geçen, aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grup, RES alanlarını gören hakim bir tepeye giderek fotoğraf çektirdi. İzmir'in Urla İlçesinde rüzgar enerji santrallerini (RES) protesto etmek için bir araya gelen grup basın açıklaması yaptıktan sonra çocuklarla birlikte RES alanlarına yakın bir bölgeye yürüyüş düzenledi.

İZMİR(AA) - Yağcılar Köy Meydanı'nda toplanan İzmir Çevre Gönüllüleri Platformu (İZÇEP), Urla Çevre Platformu (URÇEP), Urla Kent Konseyi Çevre Komisyonu üyeleri ve Yağcılar Köyü sakinlerine basın açıklamasını okuyan Urla Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Ali Yanar hayvancılığın ve tarımın merkezi olan yarımada da yaşam alanlarının talan edildiğini ileri sürdü.

"Bunu yaparken de adına temiz enerji denen bir RES politikasıyla" diyen Yanar konuşmasının devamında; "peki, enerji kimin için? Ne kadar? Kimin için enerji? Halkın için... Ne kadar? Halkın yararına… Peki, halka soruluyor mu? Ormanlar yıkılırken, yakılırken yok ederken kime soruyorlar? Bölgede yaşayan halka sormuyorlar. Yukardan yönetenler maalesef şirketlerle iş birliği yaparak ormanların kesim iznini veriyorlar. ve yargıdan yürütmeyi durdurma kararlarını ve iptal kararlarını tanımıyorlar ve RESlerin önünü açmak için her şeyi yapıyorlar.

RES için 10 futbol sahası kadar alan açılıyor ve bitki örtüsü yok ediliyor ve böyle giderse Urla'da bir tane tepe kalmayacak. Bu tepeler RESlerle doldurulacak ve burası orantısız şekilde RESlerle işgal edilecek.

URLA'YA 5 TANE RES YETERLİ

Enerji. Temiz enerji. Bunlar lazım. Ama orantısız bir şekilde değil. Urla'nın ihtiyacı olan enerjiyi 5 tene RES sağlar. Bunlar bilimsel raporlardır. Yarımadaya bu kadar enerji türbininin dikilmesi, Ege'ye bu kadar orantısız yüklenilmesi birilerinin Ege Bölgesi'ni ve İzmir'i cezalandırmasıdır. "ya bana oy verirsiniz, ya da ben sizi öldürürüm" Onun için bizim yaşamamız gerekiyor. Çocuklarımızı yaşatmamız gerekiyor. Orantısız şekilde yapılan RESler maalesef bana göre bu talan, bir çalma, hırsızlama olayı. Bunun parası halkın cebinden çıkıyor. RESlerin yapımı için teşvikler 10 yıl. Devlet diyor ki; "yatırımı yap. Senden ben 10 yıl 7 sentten elektriği alıyorum. Peki, elektrik faturalarına baktığınız zaman cebinizden kaç para ödüyorsunuz? Her yıl yüzde 50 artan elektrik parası.

BUNLAR BEŞLİ ÇETE

Kimler yapıyor RESleri? Çalık Grubu, Hassas Enerji, Sancak Grubu. Türkiye'yi parsellemişler. Bunu yaparken de yukarıdan yapıyorlar. Bununla ilgili EPDK, Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı. Bunlar beşli çete. Türkiye'deki halkı soyuyorlar, soyulmasına olanak sağlıyorlar.

Her orman her ağaç için bunlardan hesap sorulması lazım. Bir gün gelecek bu enerjiler halk yararına olacak, Urlalılar elektriği bedava kullanacaklar. Bunu Urlalılar karar vermelidir. Bunlar Urla'nın ormanıdır, Urlalılar burada yaşayan insanlar bu elektriklerin sahibidir. Tekelleşmenin de önüne geçmek gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

TEMİZ ENERJİ KİRLİ ENERJİ OLUYOR

İZÇEP Başkanı Merih Yücel konuşmasında "RES'lerin yaydığı manyetik alanı biz duymuyoruz belki ama vücudumuz duyuyor. Zeytin duyuyor. İncir duyuyor. Oradaki orkide duyuyor. ve bunların içindeki tüm sistemi, aurasını bozuyor bu manyetik alan. Bu yüzden insan, hayvan ve bitki sağlığına zararlı buluyorum. Yerleşim alanlarına kadar gelmesi çok vahşet. Evet temiz enerjidir ama böyle kurulursa kirli enerji oluyor. Hem de çok kirli. Bizi öldürüyor, doğayı öldürüyor" dedi.

Konuşmaların ardından dövizlerle Yağcılar Meydanı'ndan yürüyüşe geçen yaklaşık 100 kişilik grup, RES alanlarını gören hakim bir tepeye giderek toplu fotoğraf çektirdi.

Urla\'daki Res Projesine Tepki
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Urla'daki Res Projesine Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement