Uysal, Hafriyat Kamyonlarına Takılan Ats'yi Uygulamalı Anlattı - Son Dakika
Güncel

Uysal, Hafriyat Kamyonlarına Takılan Ats'yi Uygulamalı Anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, kentte hafriyat işlerinde faaliyet yürüten kamyonlara takılan Araç Takip Sisteminin (ATS) nasıl işlediğini uygulamalı bir şekilde anlattı.

20.03.2018 17:11

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, kentte hafriyat işlerinde faaliyet yürüten kamyonlara takılan Araç Takip Sisteminin (ATS) nasıl işlediğini uygulamalı bir şekilde anlattı.

İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (İSTAÇ) Piyalepaşa'daki merkezinde belediye bürokratlarıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Uysal, sisteme dahil olan hafriyat kamyonlarının nerede, hangi aşamada olduklarını ve ne şekilde takip edildiğini harita üzerinden göstererek, vatandaşların bunları gördükleri zaman İstanbul'da ne kadar önemli iş yapıldığına tanık olacaklarını söyledi.

Uysal, bugüne kadar hafriyat kamyonlarının trafikte vatandaşlara verdiği zarar, özel şahısların mülklerine, sokaklara ve yollara yapılan dökümler ve en önemlisinin İstanbul'un suyunu temin eden baraj havzalarına gerçekleştirilen dökümlerin önemli sorunlar olarak hep gündemi meşgul ettiğini ancak bu sistemle artık sorunun çözeceğini kaydetti.

Öncesi 1.5 yıla dayanan ancak son 3 aydır üzerinde yoğunlaşarak çalışılan ATS ile bütün hafriyat kamyonlarının denetim altına alındığını, İstanbul'daki 4 kamu kurumunun valiliğin başkanlığında bir araya gelerek bunu gerçekleştirdiklerini aktaran Uysal, "Başlangıç, hafriyat alınma noktasından itibaren kamyonun hızı, yükü, güzergahı, nerede durduğu ve yükünü nerede boşalttığının takibi yapılıyor. Artık kamyonun damperini nerede açıp nerede kapattığı takip edilebiliyor." dedi.

Kamyonlara takılan cihazla hepsinin İSTAÇ merkezinden faaliyetlerinin takip edilebilir hale geldiğini vurgulayan ve bunu dijital ortamda uygulamalı olarak gösteren Uysal, şöyle devam etti:

"Bu sistemi her ne kadar uydudan takip edebiliyor olsak da aslolan bunun uygulamasıdır. Hafriyat çalışması, trafiğin az olduğu özellikle de geceleri yapılıyor. Bunun için 24 saat esaslı denetim yapılıyor. Hafriyat alınan bölgenin yeri, nereye döküleceği, yol güzergahı ve yola çıktıktan sonra hızı bellidir. Yolda herhangi bir yerde durup durmadığı, yolda giderken bir yerde damperini kaldırıp kaldırmadığı, güzergahı değiştirip değiştirmediği takip ediliyor. Kural ihlali yapan varsa anında zabıtamıza, emniyete ve jandarmaya bildiriliyor."

Uysal, kural ihlali yapan kamyonlara online olarak ceza kesilmediğini, gerekli uyarılar yapıldıktan sonra zabıta, emniyet ve jandarmanın gerekli ceza işlemini yaptıklarını kaydetti.

Hafriyatçıların büyük bölümünün işini düzgün yaptığını ancak bunların arasındaki az sayıdaki kamyoncunun vatandaşı rahatsız ederek, hepsinin imajına zarar verdiğini anlatan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birilerinin hataları nedeniyle bütün hafriyat kamyonlarına bir tepki, bir eleştiri geliyor. Basında da bu durum 'hafriyat kamyonu terörü' olarak algılanıyor. Bu sistemle işini düzgün yapan şahısların da hakkını hukukunu korumuş oluyoruz. Yanlış yapanlar nedeniyle onlara yönelik gelişen tepkiyi de önlemiş oluyoruz. Vatandaş adına da hızlı giderek, damperini açarak döke döke giden, ya da çadırını çekmediği için atıkların dökümüne neden olarak çevreye zarar verenlerin önüne geçmiş oluyoruz. Ancak sistem tek başına kalıcı çözüm getirmez. Görev yapanların işini iyi yapmasıyla sistem güzel işleyecek. 39 belediyemiz işini sıkı tutmadığında bu iş yürümez."

8 bin 66 kamyona ATS cihazı takıldığını geriye kalan bin 500 kamyonun da sisteme dahil edileceğini vurgulayan Uysal, "Eğer bu sisteme dahil olmayacaklar varsa boşuna umutlanmasınlar. Aralarında sisteme girmeme niyeti olanların bundan sonra kendilerine başka bir iş bakmaları gerekir. Çünkü, cihazı takmayanlar hafriyat taşıyamayacaklar." dedi.

Takip işini yapacak bütün kolluk görevlilerine tablet dağıttıklarını, görevlilerin hafriyat kamyonlarıyla ilgili her türlü bilgiye buradan ulaşabileceklerini dile getiren Uysal, kurallara uymayan, trafikte dolaşan kamyonların men edilmesi için gerekli işlemlerin başlayacağını bu nedenle sisteme dahil olmayanların 2 Nisan'a kadar araçlarına ATS cihazı taktırmaları gerektiğini hatırlattı.

İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş (İSBAK) tarafından yazılımı yapılan ve İSTAÇ üzerinden alınan ATS cihazlarının sadece 750 lira bedelle kamyonlara takıldığını belirten Uysal, kimyasal ve endüstriyel atıkların takibiyle ilgili çalışmaların da yürütüldüğünü belirtti.

Uysal'ın bilgi paylaşımının ardından ATS cihazıyla kamyonların nasıl takip edildiği, an itibarıyla kaç kamyonun faaliyette olduğu, hangilerinin hız sınırını aşıp aşmadığı ve hangisinin nerede durduğu ya da damperini açıp döküp yaptığı uygulamalı olarak gösterildi.

Hafriyat kamyonlarının faaliyetlerinin renkler ve işaretlerle gösterildiği sistemde kural ihlali yapan araçların bilgisi anlık olarak merkeze geliyor. Bilgisayarlarda durumu netleştirilen kamyon hakkında bir işlem yapılması veya şoförün uyarılması amacıyla bölgedeki görevlilere anons yapılıyor.

Görevliler ise her türlü bilgileri merkezde kayıtlı kamyon şoförlerini uyararak, hafriyatın belirlenen alanlar dışındaki bölgelere dökülmesini engelliyor. Sistemin devreye girmediği 2016'da kaçak hafriyat ve belgesiz taşımacılık yapan 396 araca 35 milyon 288 bin 128 Türk Lirası, 2017 yılında ise 692 araca 123 milyon 754 bin 331 Türk Lirası, 2018'de ise 8,5 milyon Türk Lirası ceza kesildi.

Kamyon sahiplerine 53, şirketlere 175 bin lira ceza kesildiği göz önünde bulundurulduğunda, sistemin yürürlüğe girmesiyle ceza oranlarının da çok daha artabileceği belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uysal, Hafriyat Kamyonlarına Takılan Ats'yi Uygulamalı Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement