Avrupa Konseyi, yargılama sürelerinin uzunluğu sorununun çözümüne ilişkin alınan önlemleri memnuniyetle karşıladı.
Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin 5-7 Mart tarihlerinde Strazburg'taki toplantısında, Adalet Bakanlığı tarafından icra süreci takip edilen kararlardan Ormancı Grubu kararları ile Ümmühan Kaplan kararının icra sürecinde alınan önlemler müzakereli gündemle incelendi.
Bu kararların icrası amacıyla Türkiye tarafından 2004 yılından beri uzun yargılama sorununun çözümü amacıyla atılan adımlar, toplantıya katılan delegelerce memnuniyetle karşılandı.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin AİHM kararlarını uygulamasının denetimini yılda dört kez yapılan insan hakları konulu olağan toplantıları aracılığıyla gerçekleştiriyor.
AİHM kararlarının denetimi "standart" ve "geliştirilmiş" olmak üzere iki usul altında takip ediliyor.
Acil bireysel önlem gerektiren kararlar, pilot kararlar, devletler arası kararlar ile ihlalin yapısal ve karmaşık bir sorun ortaya koyduğunu tespit eden AİHM kararlarının icrası geliştirilmiş usulde takip edilmekteyken diğer AİHM kararlarının icrası kural olarak standart usulde denetleniyor.
Söz konusu toplantıda Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Daire Başkanı Şener Dalyan tarafından AİHM'in uzun yargılama başvuruları ile ilgili verdiği ilk ihlal kararı olan Ormancı Grubu öncü kararı altında yer alan 277 kararın icrası amacıyla 2004 yılından beri Türkiye'de uzun yargılama sorununun çözümü adına atılan adımlar hakkında Bakanlar Komitesi bilgilendirildi.
Söz konusu bilgilendirmede ayrıca 20 Mart 2012 tarihli Ümmühan Kaplan pilot kararının icrası amacıyla 6384 sayılı "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Yapılan Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun"la kurulan iç hukuk yolu hakkında detaylı bilgiler verildi.
Uzun yargılama sorununun çözümü için gerek toplantı sırasında belirtilen gerekse İnsan Hakları Daire Başkanlığı'nca 11 Ocak 2013'te Bakanlar Komitesi'ne sunulan geniş kapsamlı eylem planında yer alan gelişmeler ile iç hukuk yolunun süratle ve AİHM standartları doğrultusunda oluşumu için atılan adımlar Bakanlar Komitesi tarafından memnuniyetle karşılandı.
Toplantı sonunda alınan kararla Bakanlar Komitesi, Ormancı Grubu altında uzun süredir geliştirilmiş usulde incelenen 277 kararın standart usulde takibini kararlaştırdı. Bu karar öncesi itibarıyla Türkiye hakkında verilen ihlal kararlarından 698'i geliştirilmiş usulde takip ediliyordu.
Muhabir: Ferdi Türkten
Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Uzun Yargılamaya İlişkin Önlemler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?