Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümünün ilk etkinliği olarak düzenlenen 'Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslararası Kongresi', Onsekiz Mart Üniversitesi'nde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Çınar, bugün bölgede görülen savaşların '1'inci Dünya Savaşı'nın mirası' olduğunu söyledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Savaş Tarihi Araştırmaları Uluslararası Kongresi' açılış törenine Vali Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş, akademisyen ve öğrenciler katıldı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, açılış konuşmasını yaptığı kongrenin Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yılının ilk etkinliği olduğunu belirtti. Sözlerine, "1'inci Dünya Savaşı'nın bize bıraktığı miras benim açımdan, bu savaşın en büyük cephelerinden birisi olan Çanakkale Savaşları vesilesiyle Türkiye Cumhuriyeti'dir diye düşünüyorum" diyerek başlayan Vali Ahmet Çınar, buna rağmen savaş kötülüğünden ve savunulacak hiçbir yanı olmadığından söz etti. Savaştan ders almak gerektiğini anlatan Vali Çınar, şöyle konuştu:
"Barış için savaş iyi bir vesiledir. Çanakkale Savaşları ile ilgili bir barış teması hep işlenir. Çanakkale cephesi için söylüyorum; yapılan kirli ve ahlaksız bir savaştı. Tamamen sömürü ve zulme yönelik bir savaştı. Ancak bu savaş içerisinde askerlerimizin yaşamış olduğu bu bireysel davranış şekilleri vadideki bir zambak gibi, denizin derinliklerinde az bulunan bir inci gibi insanların ders alabileceği kıymetli göstergelerdi. Bu askerler birbirlerine bu iyiliği yaparken, yaralarını sararken samimiydiler. Gerçekten o insani duygularla hareket ediyorlardı. Burada şunu görüyorum; insanın gözünde bir evrensel insani değer var. Burada bu ortaya çıkıyor. Düşman safta olmasına, birbirlerini boğazlamalarına rağmen, bir fırsatını yakaladığında insanın içinde olan o değer ortaya çıkıyor. Buradan şunu çıkarabiliriz; insanlar savaşmadan, barış içerisinde yaşayabilirler."
Vali Ahmet Çınar, barış içerisinde olunmadığı için büyük felaketler ve dünya savaşlarının görüldüğünü ifade ederek, şöyle dedi:
"Bugün belki dünya savaşları yok. Ama, özellikle çevremizde yoğunlaşmış dünya kadar yine kirli olan savaşlar var. Dünya savaşının belki bir mirası da, bunu bilim adamlarının önünde söylemek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama bir mirası da bugün dünyada yaşanan yeni savaşlar, sorunlar, sıkıntılardır. Toprak paylaşımın da, o toprakların paylaşımında adil davranmadığınız zaman, bir sömürü düzeni kurmuşsanız, kendi insanına insani değerleri, hakları sonuna kadar teslim edip, ama kendisinden olmayan insanlara her türlü zulmü reva gören bir anlayış varolduğu müddetçe bu sıkıntılar devam edecektir. Şimdi yakın çevremizde bir takım terörist örgütler başımıza bela oluyorlar. Medyaya yansıyan çok çirkin görüntüler var. Bunların yüzde 100'e yakını da Müslüman topluluklardan oluşuyor. Böyle bir dinin mensupları bugün elinde bıçak, silah ne varsa birbirlerini boğazlıyor ve öldürüyor. Bu da bence dünya savaşının bir mirasıdır. Bütün bunların sebebi işte bu kötü miras, yine bu egemen güçlerin bu toplumlara yaptığı zulüm ve oradan peydah olan hastalıklardır bütün bu çevremizdeki terörist dediğimiz örgütler. Savaş kötüdür, savaştan ders alarak barışı bütün dünya hayatında egemen kılmak lazım."
"ANMA TÖRENLERİ AVUSTRALYA'NIN MİLLİ KİMLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ"
İngiltere'nin Hull Üniversitesi'nden Tarih Profesörü Jenny Macleod de konuşmasına Atatürk'ün Anzak askerlerinin annelerine yazdığı mektuptan kesitler okuyarak başladı. Macleod, şöyle devam etti:
"Avustralyalılar için kendi milli kimliğini oluşturabilmesi açısından Çanakkale ve Anzak Günü'nde gerçekleştirilen anma törenlerinin ne kadar önemli olduğu ve bu savaşla beraber İngilizlik hissiyatının da azaldığı iyi bilinmektedir. İşin az bilinen kısmı ise Türkiye Devletinin oluşumunda ve Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkilerin gelişmesinde anma kavramı ve etkinliklerinin rolüdür."
Ardından kongreye geçildi. İki gün boyunca Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerden gelen çok sayıda tarihçi 1'inci Dünya Savaşları ve Çanakkale Cephesi hakkında bildiri sunacak. - Çanakkale
Son Dakika › Güncel › Vali Çınar: Bugünkü Savaşlar, 1. Dünya Savaşı'nın Mirası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?