Van'da Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında Gürpınar yolu üzerinde 26 fabrikanın yeralacağı, toplam 8 bin kişinin istihdam edileceği tekstilkentte faaliyete geçen ilk fabrikadan Balkan ülkeleri başta olmak üzere 15 ülkeye tekstil ürünleri ihraç edilimesine başlandı.
Van-Gürpınar karayolu üzerinde 4 yıl önce inşa edilmeye başlanan ve geçen aylarda bir bölümü tamamlanan 34 bin metre kare kapalı alan üzerine inşa edilen tekstil kente yer almak için 70 firma başvurdu. Bunlardan 26 firmaya yer tahsisi yapıldı. Tekstil kentteki ilk fabrikayı da Vanlı bir firma 3 ay önce faaliyete geçirdi.
300 İŞÇİ İSTİHDAM EDİLİYOR
Üretimlerinin yüzde 90'ını başta Cezayir ve Mısır olmak üzere balkanlarda bulunan 15 ülkeye ihraç ettiklerini belirten fabrikanın ortaklarından Raşit Arıtekin, ilk etapta 300 işçiyi istihdam ettiklerini belirterek, çok büyük hedefleri olduğunu söyledi. Arıtekin, şöyle dedi:
"Van'ın ilk tekstil fabrikasıyız. Hedefimiz; burada kendi kumaşımızı üreterek istihdamı çok daha büyük rakamlara ulaştırmaktır. Pazar sıkıntımız yok. Bu bölgede güvenlik problemi yaşamıyoruz. Bundan dolayı başta Vanlı işadamları olmak üzere büyük firmaları tekstil kentte fabrika açmaya davet ediyoruz. Böylece birçok sorunun ana kaynağı olan işsizliğin önüne geçmiş oluruz."
40 FİRMA YER TAHSİSİ İÇİN BEKLİYOR
Bölgeye yapılan yatırımları çok yakından takip edip eksiklikleri ilgili birimlere ilettiklerini belirten Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda ise, tekstil kentin Kalkınma Bakanlığı'nın Van'a yaptığı önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Yıl sonuna kadar 26 fabrikanın üretime geçeceğine dikkat çeken Soğanda, şöyle dedi:
"Yer tahsisi yapılan fabrikaların dışında 40'a yakın tekstil firması sıra bekliyor. Nüfusun genç olması nedeniyle bu fabrikalar bizim için avantajdır. Huzurun olduğu bölgelerde yatırımda olur. Bu tür fabrikalar açılması halinde hem işsizlik, hemde göçü önlemiş olacağız."
Son Dakika › Güncel › Van'dan Balkanlara Tekstil İhracatı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?