Van'da Okula Gidemeyen Kadınlar Yıllar Sonra Okuma Yazma Öğreniyor - Son Dakika
Güncel

Van'da Okula Gidemeyen Kadınlar Yıllar Sonra Okuma Yazma Öğreniyor

Van\'da Okula Gidemeyen Kadınlar Yıllar Sonra Okuma Yazma Öğreniyor

Van'da ekonomik sorunlar nedeniyle veya ailelerinin okumasına izin vermediği kadınlar, çocukları, hatta torunlarının ders gördüğü sıralarda okuma yazma öğreniyor.

23.11.2015 12:17  Güncelleme: 14:50

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen ve Van Valiliği'nin faydalanıcısı olduğu 'Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi' kapsamında açılan okuma- yazma kursuna kadınlar büyük ilgi gösteriyor.

35 YAŞINDAN 80 YAŞINA KADAR KURSİYER VAR

1 yıldır süren proje kapsamında 12 ayrı kurs açıldı ve bu kurslarda 184 kadın eğitimini tamamladı. Okuma-yazma kursundan 7'si tamamlanırken, 5 ayrı kurs ise, devam ediyor. "Öğrenmenin yaşı yok" dedirten kursa yaşları 35- 80 olan farklı yaş aralıklarından 148 kadın eğitime devam ediyor. Zamanında ekonomik sorunlar nedeniyle veya ailesi tarafından okula gönderilmeyen kadınlar kursa gelip günlük hayatlarında karşılaştıkları zorlukları aşarak okuma-yazma öğrenmenin heyecanını yaşıyor.

"TORUNUMLA ÇALIŞIYORUM"

Kursiyerlerden 65 yaşındaki Perişan Gültaktı, kalem tutmayı bilmediğini belirterek, "Ailem o dönemde bizi okula göndermedi. Bizde şimdi kursa gelerek öğreniyoruz. Kalem tutmayı bile bilmiyordum. Şimdi hastaneye gittiğimde okuyarak nereye gideceğimi biliyorum. Çok mutluyum" dedi. 5 çocuğu 15 torunu bulunan 65 yaşındaki Hüsniye Kınacı ise torunuyla birlikte çalıştıklarını belirterek, "Bizim zamanımızda anneler çocuk doğuruyordu bizde onlara bakıyorduk. Zaten okula giden o dönemde fazla kimse yoktu. Bizde gönderilmedik" diye konuştu.

HEM ÖĞRENCİ HEM VELİ

Okul Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altıntaş da öğrencilerin zevkle okala geldiklerini söyledi. Altıntaş, şöyle dedi:

"Öğrencilerimiz; ablalarımız, teyzelerimiz. Fakat okuma-yazma kursuna gelen ablalarımız teyzelerimiz okulun öğrencilerinden daha şevkli. Kursiyerlerimiz aynı zamanda velilerde olunca, velilerimizde her gün okulda olmuş oluyor. Yani kursa gelince çocuğunu da sorup öğretmenlerle görüşüyorlar. Buda bizim için bir avantaj oluyor. Projede tam adına yakışır şekilde bunlar gerçekten de 'Yerinden edilmiş kişiler'. Deprem nedeniyle evleri yıkılan ve evlerini mahallerini bırakıp başka yere gitmek zorunda kalan kişilerdir."

KURSLARA İLGİ MUTLU EDİYOR

Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Teknik Destek Ofisi Mesleki Eğitim Kilit Uzmanı Mehtap Tanrıverdi Derebeyli, 'Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi' kapsamında açtıkları bütün kursların kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Derebeyli, şunları söyledi: "Van'ın ihtiyaçları çok iyi saptanarak yazılan bir proje olduğu için Van'a gelip bu projede çalışmaktan büyük mutluluk duydum. Bu kapsamda açtığımız kurslar ilgi gördü. Açılan okuma-yazma kurslarına da talep oldukça fazlaydı. Özellikle zamanında okula gönderilme hakları ellerinden alınmış kadınlar ilgi gösterdi. Proje kapsamında 12 ayrı okuma-yazma kursu açtık. Okuma-yazma kursundan 7'si tamamlanırken, 5 ayrı kurs ise devam ediyor. Kurslara katılan 184 kişi eğitimlerini tamamladı. 148 kişi ise halen eğitime devam ediyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van'da Okula Gidemeyen Kadınlar Yıllar Sonra Okuma Yazma Öğreniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement