İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Kurban Bayramı'nda yapacakları çalışmalara ilişkin, "Mazlumun, dini, dili, ırkı sorulmaz. Bu nedenle bu sene de yüze yakın ülkede ve bölgede kurban çalışmalarımız olacak. İnternet sitemizde 55 bin kurban hedefi açıkladık ama biraz hedef büyüterek 60 bin hisse kesmeyi hedefliyoruz." dedi.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın amacının kurban vesilesiyle dünyadaki bütün mazlum coğrafyalarına ulaşmak olduğunu söyledi.
Her yıl gittikleri mazlum coğrafyalarla ilgili raporlar hazırladıklarını ve ihtiyaç duyulan yetimhane, hastane, okul ve su kuyularına ilişkin projeler hazırladıklarını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bunları inşa edip oradaki halka hediye ediyoruz. Dünyanın birçok yerinde projelerimiz var. Bunların içerisinde sadece Müslümanlar yok, gayrimüslimler de var. Çünkü mazlumun, dini, dili, ırkı sorulmaz. Bu nedenle bu sene de yüze yakın ülkede ve bölgede kurban çalışmalarımız olacak. İnternet sitemizde 55 bin kurban hedefi açıkladık ama biraz hedef büyüterek 60 bin hisse kesmeyi hedefliyoruz. Halkımızın bu konuda da bize destek vereceğini düşünüyoruz. Yine 35 bin civarında yetimi sevindireceğiz. Gittiğimiz bu bölgelerde öncelikle yetim ailelerine bu kurbanları dağıtmayı hedefliyoruz. Yetimler, yoksul aileler bizden her yıl kurban bekliyor. Bu alışkanlık haline geldi. Oradaki bu sevinçleri yaşayan arkadaşlarımız bunu kamuoyuyla da paylaşıyorlar ve bir yıl boyunca tekrar oralara yardım yapmak için gayret ediyorlar. Onun için bu sene de hedefimizin üzerine çıkarız."
- "Kurbanda amaç sadece kan akıtmak değil"
Yıldırım, kurban kesmekteki amacın sadece kan akıtmak olmadığını söyledi.
Kurbanın, aile içerisindeki ilişkileri güçlendirmek açısından da çok önemli olduğunu aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:
"Bir aile içerisinde dede, baba, çocuklar bir araya gelip kurban kesip o kurban etini paylaştıkları zaman aile içi ilişkilerin de daha sağlamlaştığı görüyoruz. O nedenle Türkiye'de ve dünyanın çeşitli yerlerinde kurban bağışlayanlara diyoruz ki, eğer bir kurban kesiyorsanız mutlaka kendi aileniz içerisinde kesin. Çocuklarınız o kurbanın kesildiğini görsün, onlar da bunu yaşasın. İkinci kurbanınız varsa bunu bize bağışlayın. Kurumların hedefi çok kurban toplamak için herkesten bu bağışı almak değildir. Önemli olan o ibadetin yaşanması, lezzetinin tadılmasıdır. Afrika'daki bir çocuk nasıl bu lezzeti tatma hakkına sahipse Türkiye'deki çocuk da bu lezzeti tadabilmeli. Onun için biz ikinci kurbana, üçüncü kurbana talibiz."
"Kurbanın her hissesini ortalama 6-7 aileye dağıtıyoruz"
Yıldırım, kurban için tespitlerinin devam ettiğini, kurbanın her hissesini büyüklüğüne göre ortalama 6-7 aileye dağıttıklarını belirtti.
Türkiye'nin her tarafında ekipler belirleyerek kurban dağıtım çalışmaları için yurt dışına gönderdiklerini aktaran Yıldırım, "Ülkenin bütün illerinden insanlarımızın yurt dışına gitmesini istiyoruz. Yurt dışına gidenlerin ufku açılıyor ve karşılaştırma imkanı oluyor. Arkadaşlarımızı Afrika'ya, Keşmir'e götürdüğümüz zaman oradaki yoksulluğu görüyorlar. ya da Türkiye'nin en zengin yerinden bir arkadaşımızı alıyoruz çok fakir bölgeye götürüyoruz. O zaman israf yapmaması gerektiğini anlıyor. Onun için yardımlaşma bilincini arttırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Yıldırım, kendileriyle kriz ve çatışmaların sürdüğü yoksulluk ve fakirliğin hakim olduğu bölgeler giden birçok kişinin Türkiye'ye döndükten sonra yeni yardım dernekleri kurduğunu ve bunun da kendilerini mutlu ettiğini vurguladı.
Ümmetin yardımlaşma duygusunu arttırmanın önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları anlattı:
"Şu anda bölgeler tespit edildi. Orada alacağımız kurbanlar ayarlandı. Bağış geldikçe de arkadaşlarımız gidip onları alıp kesecekler. Hangi yetimhanede, okulda, köyde kurbanların kesileceği belirlenmiş durumda. Kimlerin bu dağıtımı yapacağı da belli. Tabii bu 24 yıllık bir tecrübe. Zannediyorum en tecrübeli kurum da biziz, ilk defa bunu gerçekleştirdiğimiz için. Kurban bir manada yeniden ümmet seferidir."
Yıldırım, nerelerde kurban kestiklerini ilan ettiklerini ifade etti. İnsanlar keseceği kurbanı istediği bölgelerden belirleyebildiğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:
"Ama bize bırakılmasını daha çok tercih ediyoruz. Bazen bazı bölgelere çok fazla yoğunluk oluyor. Biz bunu daha iyi ayarlıyoruz. Ama ben tercihte bulunacağım derse ilan ettiğimiz ülkelerle bölgelerle ilgili tercihini yapıyor. Neresi için bağışlamışsa, neresi için şart koyuyorsa orada kesmek mecburiyetindeyiz. Yıllardır da öyle yapıyoruz. Bizim hedefimiz tanıtımla ilgili yapmadığımız hiçbir şeyi söylememek, yaptığımız işlerle de kendimizi tanıtmak. Yaptığımız işleri tanık olarak ortaya koymak. Çünkü kalplere hitap etmek mecburiyetindeyiz. Yapmadığınız şeylerle gözleri boyayabilirsiniz ama kalbi ikna edemezsiniz."
Son Dakika › Güncel › Vatandaşın İkinci, Üçüncü Kurbanına Talibiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?