Vergi Haftası'nın, 23 Şubat ile 1 Mart arasında olduğu ilan edilirken, resmi kurumlardan önce davranan memur sendikaları haftanın başlangıcını açıklama ve eylemlerle yaptı.
Şanlıurfa'da Memur-Sen'e bağlı Büro Memur-Sen üyeleri Maliye binası önünde toplanıp basın açıklaması yaparken, KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ise sendika binasında taleplerini iletti.
İlk açıklama Büro Memur-Sen'den geldi. Şube yöneticilerinden Muhittin Bulut, "Vergi Haftasını farklı etkinliklerle kutlamak isterdik; ancak ülkemiz gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturan vergileri toplayan, devletin bütçesini yapan, harcamalarını kontrol eden Maliye Bakanlığı çalışanlarının uğradığı hak kayıpları, verilmeyen hakları bizleri burada bir araya getirdi" dedi.
BES: VERGİ YÜKÜ YOKSUL HALK VE EMEÇİLERDE
BES Şanlıurfa Şubesi'nde ise yapılan açıklamada, Türkiye'nin emekçiler için vergi cehennemine döndüğünü ve göstermelik Vergi Haftası kutlamaları değil vergide adalet istediklerini söyledi.
Sendika binasında düzenlenen basın açıklamasında gelir dağılımında giderek bozulan vergide yaşanan adaletsizliğe tepki gösterildi. Açıklamayı yapan BES Şanlıurfa Eş Başkanı Leyla Sezen, "12 yıllık AKP iktidarı sürecinde gelir dağılımının giderek bozulmasıyla birlikte vergide yaşanan adaletsizlikler belirgin bir şekilde artmış, vergi yükünün büyük bölümü yoksul halkın, işçi ve emekçilerin sırtına yıkılmıştır. AKP iktidarında vergi politikaları emekçileri yoksullaştırmanın en etkili aracı haline gelmiştir."diyerek vergi adaletsizliğine dikkat çekti.
SENDİKACI MEMURLAR, VERGİ HAFTASI'NI KINADI!
Maliye çalışanlarının sorunları ile ilgili Memur-Sen'e bağlı Büro Memur-Sen Şanlıurfa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muhittin Bulut ve sendika üyeleri Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanlığı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Şubat ayının son günlerinde Vergi Haftası'nın kutlandığını belirten Bulut, "Büro Memur-Sen olarak Vergi Haftasını farklı etkinliklerle kutlamak isterdik; ancak ülkemiz gelirlerinin büyük bir bölümünü oluşturan vergileri toplayan, devletin bütçesini yapan, harcamalarını kontrol eden Maliye Bakanlığı çalışanlarının uğradığı hak kayıpları, verilmeyen hakları bizleri burada bir araya getirdi" dedi.
'ÇALIŞANLAR EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMAMAKTADIR'
"Maliye çalışanlarının en büyük görevi devletin gelirlerinin toplanmasında ve harcanmasında düzen sağlamaktır" diyen Bulut, "Bu ana görev ülkemiz ekonomisinin can damarıdır. Şayet devletin gelirleri toplanmazsa ya da toplamada aksaklıklar yaşanırsa ülkemizin mali yapısı, sosyal yapısı, kısacası ülkemizin her alanı olumsuz yönde etkilenir. Ülkemiz ekonomisi için gece gündüz demeden, mesai mefhumu gözetmeden çalışarak milyarlarca vergiyi tahsil eden Maliye çalışanları maalesef emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Yapılan araştırmalara göre dünyanın hemen her ülkesinde Maliye Bakanlığı çalışanlarının mali ve özlük hakları ülkemiz çalışanlarından çok daha yüksektir. Tabiri caizse musluğun başını tutan Maliye çalışanlarına bu musluktan bir damla suyu dahi çok görülmektedir" diye konuştu.
'İŞ YOĞUNLUĞU FAZLA'
Maliye Bakanlığı çalışanlarının ek ödemelerden yararlanmadığını belirten Bulut sözlerini şöyle tamamladı: "İş yoğunluğunun, iş riskinin ve sorumluluğun fazla olduğu Maliye Bakanlığı'ndaki çalışanlar, ek ödemelerden yararlanamamaktadır. Büro Memur-Sen olarak bizler kimseden haksız bir uygulama istemiyoruz. Bizler Maliye çalışanlarının alın terinin, emeğinin karşılığını istiyoruz. Maliye çalışanlarına yapılan adaletsizliğin, haksız uygulamaların giderilmesini istiyoruz.
Çalışma verimliliğinin ve moral motivasyonun arttırılması için personelin mali ve özlük haklarında iyileştirme yapılmalı, belirteceğimiz talepler bir an önce dikkate alınmalıdır." Yapılan basın açıklamasının ardından grup sessizce dağıldı.
BES: VERGİ, EMEKÇİLERİ YOKSULLAŞTIRMA ARACI
Göstermelik Vergi Haftası değil vergide adalet istediklerini söyleyen BES Eş Başkanı Sezen, "Bu yıl 26'ncısı kutlanacak olan Vergi Haftasına sendikamız kuruluşundan bu güne eleştirel yaklaşmış vergi adaletinin olmadığı ülkemizde, Vergi Haftasını adil bir vergi sistemi için taleplerimizin öne çıkarıldığı bir hafta olarak ele almış, maliye emekçilerinin talepleri ile birleştirerek vergi haftasını taleplerimiz için mücadele haftasına çevirme çabasında olmuştur.12 yıllık AKP iktidarı sürecinde gelir dağılımının giderek bozulmasıyla birlikte vergide yaşanan adaletsizlikler belirgin bir şekilde artmış, vergi yükünün büyük bölümü yoksul halkın, işçi ve emekçilerin sırtına yıkılmıştır. AKP iktidarında vergi politikaları emekçileri yoksullaştırmanın en etkili aracı haline gelmiştir" dedi.
'TÜRKİYE EMEKÇİLER İÇİN VERGİ CEHENNEMİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR'
Sezen, ülkede gelir vergisi ödeyenlerin çoğunluğunu ücretlilerin oluşturduğunu belirti. Sezen, "Gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerin yaklaşık üçte ikisi ücretliler tarafından ödenirken, toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70'leri aşan dolaylı vergiler çalışanların vergi yükünü daha da artırmaktadır.
Vergi yükü emekçilerin ve yoksul halkımızın sırtındayken; iş bu vergiler üzerinden kamu harcamaları yapmaya gelince aslan payını faiz, teşvik vb. adlar altında sermaye kesimleri almaktadır. Eğitim ve sağlık alanına ayrılan paylar özel sektöre giderken emekçilerin ve yoksul halkımızın eğitim ve sağlık için ödediği katkı paylan her geçen gün artmaktadır. Bölgenin jandarmalığına soyunmaya çalışan AKP iktidarının izlediği politikalar sonucunda askeri harcamalar sürekli artarken ülke içi muhalefeti bastırmak için adım adım polis devletine doğru giden Türkiye'de ülke kaynaklan topa, tüfeğe, biber gazı, gaz fişeğine, tornaya aktarılmaktadır" diye konuştu.
'ADİL BİR VERGİ SİSTEMİ İÇİN'
"Adil bir vergi sistemi için hesaplanan açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutulmalı, yoksulluk sınırı rakamı en alt vergi diliminden vergilendirilmesi gerek" diyen Sezen, temel tüketim harcamaları ve temel hizmet alımlarından alınan dolaylı vergiler kaldırılması gerektiğini kaydetti. Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, sigortasız işçi çalıştırılmasına karşı etkin önlemler alınması gerektiğini belirten Sezer, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Servet vergisi konulmalıdır.Sermaye kesimlerinin vergi prim ve faiz borçlarını silen ve sık sık çıkarılan aflara son verilmelidir.Toplanan vergiler savaşa sermayeye değil halkın yararına kamu hizmetlerinde kullanılmalıdır.Bağımsız bir gelir idaresi oluşturularak maliye emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı bir işleyiş yaratılmalı, kamu harcamaların denetimine etkinlik kazandıracak bir düzenleme bir an önce uygulamaya geçirilmelidir.Günümüzde hiçbir anlamı kalmayan 'Vergi Haftası' kutlamaları iptal edilmeli, adil bir vergi sistemi için vergi reformu hayata geçirilmeli, Maliye emekçilerinin talepleri karşılanmalıdır."
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Vergi Haftası'nda 'Vergi Adaletsizliği' Kınandı! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?