ABD'nin son Şam Büyükelçisi Robert Ford, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı kapsamındaki adımlarına ilişkin, "Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesindeki en önemli iki etken, Suriyeli Kürtlerin kantonları birleştirmesine izin vermemek ve DAEŞ'in artan saldırı ve tehditlerine dur demekti." ifadesini kullandı.
ABD'de, Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda gerçekleştirilen "Rusya ve Suriye Ateşkes Anlaşması" başlıklı panelde konuşan Ford, Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı kapsamındaki adımlarını Rusya ile ilişkileri bağlamında değerlendirdi.
Ford, Türkiye'nin Suriye'ye askerlerini göndermeden önce Rusya ile bir şekilde uzlaşmış olması gerektiği görüşünü savundu.
Türkiye'nin harekatta iki motivasyonla hareket ettiğini düşündüğünü belirten Ford, "Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etmesindeki en önemli iki etken, Suriyeli Kürtlerin kantonları birleştirmesine izin vermemek ve DAEŞ'in artan saldırı ve tehditlerine dur demekti." diye konuştu.
"Kuzey Suriye'de bir Kürt devleti veya özerk bölgesine Türkiye'nin tahammülünün olamayacağını" vurgulayan Ford, bunu engelleyebilmenin Ankara için hayati derecede önemli olduğunu anlattı.
Ayrıca 28 Haziran'da İstanbul Atatürk Havalimanı'na yapılan ve DAEŞ tarafından düzenlendiği belirtilen terör saldırısının Türkiye'yi derinden etkilediğini ifade eden Ford, son dönemde Türkiye'de artan DAEŞ saldırılarına ve tehdidine vurgu yaptı.
Türkiye ile Rusya arasında şu ana kadar Suriye üzerinde bir uzlaşma olduğunun görüldüğünü dile getiren Ford, bu uzlaşmanın boyutlarının henüz bilinmediğini kaydetti.
Rusya'nın Esed'siz bir siyasi formüle hiçbir şekilde sıcak bakmayacağını ifade eden eski büyükelçi, "Rusya, Esed'in geri adım atması için bir şey yapmayacak." dedi. Böyle bir senaryoda Esed'in ülkeyi yönetmeye "bir şekilde" devam edeceğini söyleyen Ford, Suriye'deki taraflar arasında hala uzlaşılamayan birçok konu olduğunu sözlerine ekledi.
" İsrail, Rusya'nın müdahalesinden memnun"
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) kıdemli uzmanı Paul Schwartz ise bir soru üzerine, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinden İsrail'in "memnun olduğunu" belirtti.
Schwartz, İsrail'in Suriye'de İslamcı bir yönetim yerine seküler bir Esed'i her zaman tercih edeceğine dikkati çekti.
Rusya'nın "tüm denklemi ABD ve müttefiklerinin kurduğu bir Suriye" yerine "Esed'in mutlak içinde olduğu siyasi bir formül" inşa etmek üzere Suriye'ye müdahale ettiğini bildiren Ford, bunu büyük oranda "başardığını" aktardı.
Washington Enstitüsü kıdemli uzmanı Anna Borshchevskaya da Rusya ile İran arasındaki iş birliğinin biraz "beklenmedik" olduğunu kaydederek, bu iki ülke arasında aslında ortaklığın kalıcı iş birliğinden ziyade geçici çıkarlar üzerinde geliştiğini savundu.
Suriye üzerinde orta vadede ABD ile Rusya arasında sağlıklı bir iş birliği ihtimalini pek güçlü görmediğine değinen Borshchevskaya, ateşkes anlaşmasının akıbetinin bu konuda bir turnusol kağıdı olabileceğini ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Washington'da 'Rusya ve Suriye Ateşkes Anlaşması Paneli' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?