Afyon Kocatepe Üniversitesi Yaban Hayatını Kurtarma Rehabilitasyon Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Hesna Kandır, merkezde tedave edilen 517 yaban hayvanının yüzde 36'sının hayatta kaldığını söyledi.
Prof. Dr. Kandır, 2017 yılından itibaren Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 5. Bölge Müdürlüğü ile yaptıkları protokol kapsamında yaralı, düşkün, öksüz halde bulunan yaban hayvanların tedavisi ve rehabilitasyonu ardından doğaya dönmesini kapsayan süreçte çalışmalar yürüttüklerinden bahsetti. Merkeze bu yıl 517 yaban hayvanının getirildiğini anlatan Prof. Dr. Kandır, "Bunlardan 12 tanesi ölü olarak geldi ya da geldiğinde müdahalede bulunmadan kaybettik. Getirilen 505 yaban hayvanının yüzde 90'ı kanatlı, yüzde 8'i memeli sürüngen, yüzde 2'si de farklı türde hayvanlar. Yaralı, hasta veya öksüz halde getirilen yaban hayvanlarının yaklaşık yüzde 36'sı hayatta kaldı. Bunların da yüzde 26'sı doğaya sağlıkla geri kazandırıldı. Getirilen hayvanların yüzde 10'unin tedavi süreci devam ediyor" dedi. SİLAHLA YARALANAN 10 HAYVAN
Merkezde alaca sansar, şah kartal gibi nesli tehlikeli türlerin tedavisinin yapıldığına değinen Prof. Dr. Kandır, şunları söyledi: "Bu sene merkeze getirilen hayvanlarda ateşli silah yaralanmalarında düşüş vardı. Bu bizi çok mutlu etti. Sadece 10 tane vakada bunu gördük. Bu konuda farkındalık oluştuğunu düşünüyorum, sayı azalıyor. Elektrik çarpmasından gelen hayvanlar yoğun olarak karşımıza çıktı. Bu da dikkate alınması gereken mesele. Örneğin, şah kartal elektrik çarpmasıyla geldi ve hayatta kalamadı. Elektrik tellerinin toprak altından geçmesine yönelik çalışmalar yaban hayatını rahatlatacaktır." (DHA)
Son Dakika › Güncel › YARALI YABAN HAYVANLARINA ŞEFKAT ELİ - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?