Melda Çetiner - Meltem Yılmaz - Yeni anayasa çalışmalarını yürüten TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, üzerinde uzlaşma sağlanmayan maddeleri ele almaya başladı.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Komisyon'un bir iki gün içinde görüşmediği madde kalmayacağını, üzerinde uzlaşma sağlanamayan maddelerin de ele alındığını, çalışmanın tamamlanmasının ardından yeni bir durumun ortaya çıkacağını söyledi.
Meclis Başkanlığı'nın "parantezli" de olsa ortaya çıkan metin ile 4 partinin Anayasa taslağını kamuoyuna sunması gerekeceğini düşündüğünü belirten Şentop, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e bu taleplerini ileteceklerini bildirdi. Şentop, "Ortaya çıkan tabloya göre kim kiminle ne yapacak ortaya çıksın. Bu tabloda yapılacak bir şey var mı, görelim" dedi. Partilerin, bu tabloya göre yeni bir değerlendirme yapacağını, bunu da 1 hafta-10 gün gibi kısa bir sürede gerçekleştirebileceğini belirterek, şöyle konuştu:
"Şimdiye kadar 4 parti de tek başlarına yapmak istedikleri, ideal anayasayı ortaya koydu. Kendisi nasıl bir Anayasa istiyorsa, buna göre önerilerini sundu. Kendi bakış açılarına göre önerilerde bulundu. Ama gelinen durum, bu şekilde anayasanın yazılamayacağını gösterdi. Bu çalışmayla her partinin anayasa metni ortaya çıkmış oldu. Partilerin şimdi yeni bir şey söylemesi lazım. Bu gelinen durum karşısında yeni bir değerlendirme yaparak, 'olmazsa olmazım bunlar, ama şu konularda, şu maddelerde esneyebilirim' diyerek ve 'asgari müşterekler' üzerinden görüşmeyi esas alarak düşünmeleri lazım. Burada iki şey önemli; bir parti 'ben olmazsam Anayasa çıkmaz' derse önerilerini gözden geçirmez. Ama gerçek şu: Başka herhangi bir parti olmazsa Anayasa çıkar ama AK Parti olmazsa anayasa çıkmaz. Eğer partiler 'ben olmasam da çıkar' gerçeğini görürse, süreçten kopmamak, mümkün olduğu kadar sürecin içinde bulunmak isteyecektir."
AK Parti olarak yeni anayasa için 104 madde önerdiklerini, ancak bunların hepsinin gerekli olmadığını, esasen AK Parti'nin çok daha kısa bir anayasadan yana olduğunu belirterek, 4 partili komisyon zemininde önerilerde bulunduklarını söyledi. Şentop, yeni anayasanın en fazla 70 maddelik olabileceğini ifade ederek,
"4 partiyle de anlaşabileceğimizi düşünüyorum. Eğer gerçek bir mutabakat zemini oluşursa Başkanlık sistemi önerimizi revize edebiliriz. Ama Halkın Cumhurbaşkanı'nı seçme yetkisi asla geri alınamaz; çünkü bugüne kadar milletimiz kendine verilen hiçbir yetkiyi iade etmemiştir; bunu düşünmek bile millete karşı bir saygısızlık olur" görüşünü ifade etti.
-CHP de metnin kamuoyuna açıklanmasını istiyor-
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, uzlaşılan maddelerin önemine işaret etti.
Türmen, komisyondaki kapalı görüşme yöntemini açık görüş yöntemine çevirmek gerektiğini ifade ederek, ortaya çıkan taslağın sivil toplum örgütlerinin görüşlerine sunmak gerektiğini belirtti.
Komisyon üyesi MHP Erzurum Milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, hangi zeminlerde hareket edileceğinin belli olduğunu belirtti. Öztürk, taslağın oluşmasından sonra gelecek yerin Anayasa Komisyonu olduğunu belirtti.
AK Parti ile başkanlık sistemini gündeme getirmesinden dolayı ayrıştıklarını ifade eden Öztürk, "Onların sistemi oturttuğu yapı farklı bizimki farklı" dedi.
Yürütme bölümüyle ilgili maddeleri görüştükten sonra başa dönüleceğini belirten Öztürk, üzerinde anlaşma sağlayamadıkları maddeleri yeniden ele alacaklarını söyledi. Öztürk, bu doğrultuda ortaklık sağlayıp sağlayamayacaklarını, ayrılıkları aza indirip indiremeyeceklerini değerlendireceklerini kaydetti.
Öztürk, "Burası uzlaşma masası, uzlaşma kültürünü daha ileri safhalara götürmeye gayret göstereceğiz" dedi.
Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM
Son Dakika › Güncel › Yeni Anayasa Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?