'Yeşil Dedektör" Bursa'da Tanıtıldı - Son Dakika
Güncel

'Yeşil Dedektör" Bursa'da Tanıtıldı

\'Yeşil Dedektör" Bursa\'da Tanıtıldı

Bursa'da, Dünya Sigara Bırakma Günü'nde Sağlık Bakanlığı ile Yeşilay'ın işbirliğiyle uygulamaya geçirdiği, tütün içme yasağı olan yerlerdeki kanun ihlallerini akıllı telefona indirilen bir uygulama ile tütün denetim ekiplerine vatandaşların ihbar etmesini sağlayan "Yeşil Dedektör"...

09.02.2017 18:10

Bursa'da, Dünya Sigara Bırakma Günü'nde Sağlık Bakanlığı ile Yeşilay'ın işbirliğiyle uygulamaya geçirdiği, tütün içme yasağı olan yerlerdeki kanun ihlallerini akıllı telefona indirilen bir uygulama ile tütün denetim ekiplerine vatandaşların ihbar etmesini sağlayan "Yeşil Dedektör" uygulamasının tanıtımı yapıldı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bursa Şubesi Başkanı Serhat Yamalı, Dünya genelinde her yüz ölümden birinin pasif içiciliğe bağlı olduğunu dile getirdi.

Yamalı, kişilerin sigara dumanına maruz kalmasının insan hakları ihlali olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kişinin sigara dumanına maruz kalması insan hakları ihlalidir. Bu nedenden dolayı Yeşilay Cemiyeti olarak bir bilgisayar programı geliştirdik. Bu telefonlarımıza indirebileceğimiz ücretsiz bir programdır. Programı telefona indirdikten sonra konumu belirleyerek bulunduğunuz yerdeki sigara ihlali bildirimini yapabiliyorsunuz. Bu bildirim, Yeşilay'dan Sağlık Bakanlığına ve tütün denetim ekiplerinin bilgisayarlarına iletilerek o yerlerin denetlenmesini içeriyor. Bu sistem daha önce Ankara ve İstanbul'da uygulandı ve şimdiye kadar 60 bin ihlal uyarısı gerçekleştirildi."

Ulusal tütün kontrol programıyla Türkiye'nin havasının daha sağlıklı olmaya başladığına değinen Yamalı, vatandaşların bu uygulamayla beraber sağlıklı yaşama daha fazla katkı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Bursa Halk Sağlı Müdürlüğünde gerçekleştirilen programda konuşan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Özcan Akan da Bursa'nın tütün mamulleriyle alakalı yapılan çalışmalarda en başarılı illerden biri olduğunu söyledi.

Akan, Türkiye'de sigarayla mücadele konusunda çok önemli adımlar atıldığını hatırlatarak, "Buna bağlı olarak da her geçen gün yasağın genişletilmesine yönelik tedbirler ilave edilmekte bu ilave sürekli genişletilmektedir. Bugün, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle yeni bir uygulamayı da tanıtmak istiyoruz. Bu uygulama 'Yeşil Dedektör' uygulamasıdır. Bu uygulama, akıllı telefonlara indirilen bir uygulama vasıtasıyla kapalı mekanlarda ihlaller varsa bunlar konum bildirilerek ALO 184 hattına o ihlali yapan merkezlerin ihbar edilmesine dayanıyor. Bu uygulamayı Yeşilay ile birlikte Sağlık Bakanlığımız geliştirmiştir." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Yeşil Dedektör' Bursa'da Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement