Yunanistan'da, yeni kurulan "Demokratik Sosyalist Hareket" (KİDİSO) lideri, eski başbakan Yorgo Papandreu, ülkedeki mali krizin eski Başbakan Kostas Karamanlis döneminde meydana geldiğini ancak faturanın kendisine kesildiğini ileri sürdü.
Papandreu, Yunan Haber Ajansı AMNA'ya verdiği demecinde, 2010'da kendisinin başbakan olduğu dönemde ekonomik krizin patlak vermesiyle yaşanan zor anları anlattı.
Yunanistan'ın bugün içerisinde bulunduğu zor durumun, "Karamanlis'in uyguladığı israf ve felaket politikasından kaynaklandığını" iddia eden Papandreu, Avrupa Konseyinin krizle ilgili uyarılarına rağmen Karamanlis'in kendisiyle bu konuyu konuşmadığını ve hiçbir önlem almadan israfa devam ettiğini savundu. Papandreu, kendisinin başbakan olduğu dönemde ülkenin zaten iflas tehdidi altında bulunduğunu, seçim ve referandum için zaman tanınmadığını belirterek, Avrupa Merkez Bankasının ve IMF'nin itirazlarına rağmen Yunanistan'ın destek mekanizmasına dahil olması için başta Almanya olmak üzere birçok ülkeden baskı yapıldığını söyledi.
Kendisinin o dönemde söylediği "para var" ifadesi ile talan edilen ve doğru değerlendirilmeyen ülkenin zenginliklerini kastettiğini belirten Papandreu, "Bu sözlerim, onların o zaman kabul etmediği ve hala kabul etmemekte direttiği büyük değişiklikler yapılması ihtiyacını ifşa ediyordu" dedi. Papandreu, Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle yoğun siyasi gelişmelerin yaşandığı 2011'de ülkenin yönetimini Lukas Papadimos başkanlığında kurulan işbirliği hükümetine devretmeden önce dönemin ana muhalefeti Yeni Demokrasi Partisi Lideri Antonis Samaras ile uzun süreli bir hükümet konusunda anlaşmaya vardıklarını ancak bunun Samaras'ın yakın çevreleri ve PASOK içerisindeki muhalif gruplar tarafından bozulduğunu savundu.
"Samaras ve Çipras'ın politikalarını kabul etmiyorum"
Kendi yanlışlarının neler olduğunun farkında olduğunu ve bunlardan ders aldığını belirten Papandreu, "Saklanmadım, mücadeleden kaçmadım, sorunları başkalarına aktarmadım ve ülkeyle kumar oynamadım" dedi.
Papandreu, "Demokratik Sosyalist Hareket" ile ilgili olarak ise hareketi kurmanın tarihi açıdan zor bir karar olduğunu ancak bunu ülkede ekonomik ve siyasi krize yol açan sistemle mücadele etmek amacıyla yaptığını söyledi. Seçim sonrasında, izlediği iki buçuk yıllık politikası nedeniyle Samaras ile işbirliği yapma düşüncesinde olmadığını belirten Papandreu, "Samaras'ın koşulsuz evet politikasını ve (Aleksis) Çipras'ın her şeye hayır politikasını kabul etmiyorum" dedi.
Papandreu, ülkenin krizden çıkması için dışarıdan dikte edilen troykalı çözümün dışında kendisinin bir Yunan planı olduğunu belirterek, ülke ekonomisini kimin bozduğu ve kimin toparlamaya çalıştığının tespiti için tüm siyasi partilerin 2000 yılından sonraki ekonomik faaliyetlerinin ortaya çıkarılmasını istedi. - Atina
Son Dakika › Güncel › Yunanistan'da Erken Seçime Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?