Zihinsel Engellilere "Osmanlı" Geleneğiyle Tedavi - Son Dakika
Güncel

Zihinsel Engellilere "Osmanlı" Geleneğiyle Tedavi

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Türkiye'de ilk defa uluslararası işbirliğiyle "müzikle terapi" uygulaması başlatılacak Ukraynalı uzmanlardan alınan eğitimlerle uygulanacak tedavi yöntemiyle, 0 7 yaş arasındaki zihinsel engelli çocukların hayata katılımının sağlaması ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi: "Uzun vadeli hedefimiz, Osmanlı geleneğindeki müzikle tedavi unsurunu örnek alarak, çalışmalarımızın içine Türk müziğiyle tedaviyi katabilmek"

23.06.2013 11:28

MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk defa uluslararası işbirliğiyle "müzikle terapi" uygulaması başlatılacak. Ukraynalı uzmanlardan alınan eğitimlerle uygulanacak tedavi yöntemiyle, 0-7 yaş arasındaki zihinsel engelli çocukların hayata katılımının sağlaması ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, AA muhabirine, zihinsel engellilere uygulanacak "müzikle terapi" hakkında bilgi verdi. Ekiplerinin daha önce de Türkiye'deki uzmanlardan eğitim aldığını belirten Çiftçi, uluslararası işbirliğinde ilk defa böyle bir terapi uygulamasının uygulamaya sokulacağını söyledi.

Ukrayna'dan gelen uzmanların müzikle terapi çalışmalarını yürüttüklerini dile getiren Çiftçi, "Uzmanlar zihinsel engelliler alanında faaliyet gösteren ekibimize eğitim amaçlı çalışmalarını sunuyorlar.  Amaç 0-7 yaş arasındaki zihinsel engelli çocukların hayata katılımını sağlamak, iletişim becerilerini geliştirmesinde müziği kullanabilmek. Müzik, uluslararası bir dil. Bu nedenle müziğin ritmiyle, yöntemiyle ekibimizin bakış açısını genişletmek amaçlı kullanıyoruz. Davul ve çeşitli ritim aletleri kullanılıyor. Hem engelli çocuğun hem de hizmet veren ekibin sözsüz iletişimini sağlamak üzere hangi farklı yöntemler uygulanabileceğinin eğitimi veriliyor" diye konuştu.

Çiftçi, 24 farklı şehirden gelen ve zihinsel engelliler alanında faaliyet gösteren uzmanlara, eğitimlerin sonunda Ukrayna'da ve çeşitli Avrupa ülkelerinde geçerliliği olan sertifika verileceğini dile getirdi. Uygulamayla eğitimcilerin iletişim becerileri konusunda donanımlı hale geleceğini ifade eden Çiftçi, "Uzun vadeli hedefimiz, Osmanlı geleneğindeki müzikle tedavi unsurunu örnek alarak, çalışmalarımızın içine Türk müziğiyle tedaviyi katabilmek. Ukrayna'dan talebin gelmesi de bizim açımızdan olumlu oldu. Ama çalışmalar, uzun vadeli Türk motifleriyle süslü bir eğitime dönecektir" ifadesini kullandı.

Eğitim alan ekibin uygulamayı hemen faaliyete geçireceğine dikkati çeken Çiftçi, kızgınlıkları olan kriz durumları yaşayan çocuklara müdahalede müzikle terapi yönteminin ne gibi faydalarının olduğunu gözlemleyeceklerini söyledi. İletişim güçlüğünün yaşandığı otizm, ağır zihinsel engellilik gibi durumlarda sözlü iletişimin yetersiz kaldığını, ritim aletiyle bunun çok daha yeterli olduğunu belirten Çiftçi, "Ritim aletine sert mi vuruyor yoksa yumuşak mı vuruyor? Bu, heyecanını, sakinliğini, kızgınlığını gösteriyor. Çalışanlarla aralarında böyle bir iletişim kurulmuş oluyor. Çocuklarda bu süreçte ne gibi değişimler olduğu da bize raporlanacak" şeklinde konuştu.

Genelde eğitim ve rehabilitasyon çalışmalarını 7 yaş ve üzerine göre şekillendirdiklerini anlatan Çiftçi, erken tanı ve müdahaleye ağırlık verdiklerini, müzikle terapi uygulamasının da 0-7 yaş zihinsel engellilerde kullanılmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zihinsel Engellilere 'Osmanlı' Geleneğiyle Tedavi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement